BMX decathlon 16 inch

REF: 8501247

BMX 16 INCH WIPE 500

Deze fiets met BMX-look werd ontwikkeld voor kinderen tussen 5 en 7 jaar (met een lengte tussen 1,10 en 1,25 m) die willen leren BMX'en.

Ontdek hier al ons advies over het afstellen, onderhouden en repareren van je BMX, en alle compatibele accessoires en onderdelen. 

Lexicon

Pegs

Een peg is een accessoire dat je op de wielas van je BMX monteert. Met pegs kan je grinden op ramps en rails, maar ook tricks uitvoeren. Pegs worden ook gebruikt als voetsteunen.

bmx decathlon
Remhoeven v-brake

Een V-brake bestaat uit twee remhoeven (een links, een rechts).  Je kunt de remkabelbuis loskoppelen om de remhoeven los te maken en je wiel gemakkelijk uit te nemen.

remhoeven V-brake
Remkabelbuis

De remkabelbuis is een roestvrijstalen onderdeel dat de remkabel in de V-brake-hoef leidt. Die remkabelbuis zorgt voor een betere kabeldoorgang en doeltreffender remmen. Je kunt dit onderdeel vervangen als het is beschadigd.

remkabelbuis

Eerste gebruik

Hoe moet ik de hoogte van het zadel afstellen voordat mijn kind het eerste tochtje maakt?

Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis af te stellen op de lichaamsbouw van je kind. Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).

Bij BMX'en sta je meestal op de pedalen, daarom is het zadel vaak laag.
Als je kind de BMX enkel voor verplaatsingen of om te spelen gebruikt, kan je het zadel ook hoger afstellen om zittend te trappen. Je kunt natuurlijk naar hartenlust afwisselen tussen de twee posities.

Hoe stel ik het stuur van de bmx goed af?

Het stuur staat goed afgesteld, als het perfect loodrecht op het voorwiel staat.

Hoe moet je de remblokken goed afstellen?

 

Loop met de BMX aan de hand om de doeltreffendheid van de remmen te testen. Duw de rechterhendel in om de achterrem te activeren of de linkerhendel om de voorrem te activeren. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokjes mogen niet over de zijkanten van de velgen schuren.

Als je merkt dat de remmen niet voldoende werken of dat het wiel schuurt, dan kun je het volgende doen: Er zit een draaiwieltje voor de remhendel. Als je het wieltje met de klok mee aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen). Als je het wieltje tegen de klok in aandraait, dan maak je de rem losser (= zachter remmen; de remblokken staan verder van de velg).

Het is belangrijk om de afstelling van de remmen regelmatig na te kijken.

 

hoe V-brakes afstellen

Wat is de juiste bandendruk voor deze 16"-bmx?

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke fietsband. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden.
 We raden voor deze BMX een bandendruk van 2,7 bar aan.
De druk kan verschillen per type band. De grip van je banden wordt vooral in bochten en bij het neerkomen erg op de proef gesteld.

Compatibele accessoires

1. Pegs

Je kunt pegs (voetsteunen) aan de voor- en achterkant van de BMX van 16 inch monteren.

pegs bmx decathlon
Hoe moet je pegs monteren op de bmx?

Pegs monteren doe je zo:
1. Verwijder de asafdekking
2. Schroef de peg handmatig aan.
3. Gebruik een schroevendraaier als hefboom om de peg steviger aan te draaien (zoals op de afbeelding).

hoe pegs monteren op de bmx
2. Zwarte bmx-handgrepen

Wil je de handgrepen van je 16 inch-BMX vervangen?
Hier vind je er een paar die op jouw BMX passen.

handgrepen bmx
3. Banden voor de 16 inch-bmx

Moet je de banden van je 16 inch-BMX vervangen? Wij hebben wat je nodig hebt!

rode band bmx

Ik onderhoud mijn bmx

Hoe moet ik een bmx onderhouden?

Je kunt een "'All in One'"-product gebruiken om de BMX te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon-winkels). Het is een heel handig alles-in-één-product. Laat voor het smeren van de ketting de pedaal zachtjes ronddraaien en spuit over de hele lengte van de ketting."" .Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is, kun je deze schoonmaken met een borstel en/of een doek, over de hele lengte. Verstuif daarna opnieuw ""All In One"". Ons advies: vermijd elk contact met de remblokken en het remoppervlak van de velg.

Zorg voor een duurzame bescherming: door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.

Hoe-moet-ik-de-ketting-van-de-24-inch-MTB-smeren

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

De remblokjes voor V-brakes zijn apart verkrijgbaar. Volg de stappen in deze tutorial om ze te vervangen.

hoe V-brake-remblokjes vervangen

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken.

Als een band plat is moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op. Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen.

Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Demonteer dan het wiel en de band om de binnenband te vervangen of te plakken. Let er daarbij goed op dat je het scherpe voorwerp of het stukje glas verwijdert.

ONS ADVIES: Wil je snel kunnen zien waar het lek in de binnenband zit, pomp hem dan goed op en dompel hem onder in water (in de gootsteen, in een bak, in bad ...). Als je de binnenband dan beetje bij beetje onder water brengt, verschijnen er luchtbelletjes op de plek boven het lek. Controleer voor een niet-lekke band altijd even de bandendruk (zie de rubriek hierboven).


WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en de plek waar je de fiets stalt. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe.

Hoe moet ik mijn bmx schoonmaken?

Als je merkt dat de BMX vuil is (modder, regen, stof ...), kun je hem snel even een wasbeurt geven als het nodig is.

Als er stof op zit, kun je eenvoudigweg een droge doek gebruiken om de fiets te reinigen. Modder en ander hardnekkiger vuil verwijder je het beste met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of een reinigingsproduct voor fietsen. Zo kun je de vuile onderdelen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).

 

WIST JE DAT?

We raden sterk af om de kinderfiets te reinigen met een hogedrukreiniger: de functies van bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas, ...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen.

Ben je klaar met schoonmaken? Droog de fiets dan af met een droge doek zodat hij niet gaat roesten. Denk eraan om de bewegende onderdelen van de fiets te smeren (ketting, balhoofdstel, trapas)

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen. Het is heel belangrijk dat hij niet nat wordt.

De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en de plek waar je hem stalt.

Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn. Het is dus belangrijk om hem schoon en op een droge plek te stallen.

Ik heb een probleem

Wat moet ik doen ingeval van een lek? hoe kan ik de binnenband vervangen?

Stop in geval van een lek onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt. 

Draai de fiets om en leg hem op het zadel en het stuur.

Maak de remmen los om het wiel door te laten. Knijp daarvoor in de bovenkant van de remhoeven van de V-brake en maak de remkabelbuis los. 

Voor het voorwiel moet je het wiel van de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg).

Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie video met uitleg). 

 

Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een pechspray gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden). 

Hoe moet je de binnenband van een MTB voor kinderen vervangen?

De remhendel raakt het stuur. wat moet ik doen?

Voor te losse remhendels die te gemakkelijk het stuur raken, kun je de spanning van de remkabel bijstellen met het afstelwieltje op de remhendel. Volg de aanwijzingen in het filmpje hieronder.Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die een stevige remhendel geeft, maar die niet té hard is.

Als je de gewenste spanning hebt, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remhendel om deze spanning te behouden.

BMX Wipe 500 16 inch

De beloftes van b'twin

B'TWIN geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je BMX binnen 6 maanden na je aankoop.