bmx decathlon

REF: 8404855

BMX-FIETS WIPE 100 20 INCH

BMX-fiets voor kinderen om kennis te maken met stunten op straat, in een bikepark of op braakliggend terrein (voor 8 tot 14 jaar / 1,30 tot 1,60 m).

In dit artikel geven we je advies om je BMX af te stellen, te onderhouden en te herstellen en krijg je een overzicht van alle onderdelen en compatibele accessoires. 

Lexicon

Pegs

Een peg is een buis die je op de wielas van je BMX-fiets kunt bevestigen. Pegs helpen riders bij het "grinden" (gliden) over modules, relingen en muurtjes maar ook om tal van tricks uit te voeren in flatland. Voor wie nog nooit aan BMX heeft gedaan, zijn pegs louter een voetensteun voor een extra passagier op de fiets. Dat klopt dus niet!

bmx decathlon
Rotor

Op een gewone fiets worden de remmen aangedreven door een kabel met een mantel die de remhendel met de remhoef verbindt. Om riders zoveel mogelijk tricks met het stuur te laten uitvoeren, zijn freestyle-BMX-fietsen uitgerust met een remsysteem om het stuur onbeperkt te laten draaien en toch efficiënt te kunnen remmen. Het mechanisme werkt met twee splitkabels, een rotor en twee bevestigingspunten aan het balhoofdstel. De rotor is een rollend onderdeel onder de stuurpen tussen de twee bevestigingspunten. Het garandeert steeds dezelfde remprestaties, ongeacht de stand van je stuur en het aantal keer dat je het stuur ronddraait. De BMX Wipe 100 heeft geen rotor maar wel een niet-samendrukbare rembuitenkabel.

rotor bmx decathlon
Niet-samendrukbare rembuitenkabel

"Niet-samendrukbare" rembuitenkabels zijn langer dan samendrukbare kabels en laten het stuur twee keer, ofwel 720°, ronddraaien (bij BMX-fietsen met een rotor kun je het stuur onbeperkt draaien), en dat zonder remkracht te verliezen. De technologie wordt door de beste professionele riders gebruikt om de rotor te vervangen! 

niet-samendrukbare rembuitenkabel
V-brake-remhoeven

 

Een V-brake-rem bestaat uit twee remhoeven (één links, één rechts). Ze zijn in het midden met elkaar verbonden ter hoogte van het rubbertje. Je kunt de remkabelbuis losmaken om de remhoeven vrij te maken en het wiel eenvoudig te verwijderen.

remhoeven V-brake
Remkabelbuis

 

De remkabelbuis is een onderdeel van inox om de remkabel door de V-brake-remhoeven te trekken. De hoek van deze remkabelbuis zorgt voor een uitstekende kabeldoorvoer om vlot te remmen. Je kunt een beschadigde remkabelbuis perfect vervangen.

remkabelbuis fiets

Eerste gebruik

Hoe moet ik de hoogte van het zadel regelen voordat mijn kind zijn eerste tochtje maakt?

Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis en van het stuur af te stellen op de lichaamsbouw van je kind. Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).  

Je kind staat meestal op de trappers op een BMX-fiets en heeft zoveel mogelijke ruimte nodig om zijn sprongen en tricks perfect te kunnen doen. Daarom hebben BMX-fietsen meestal een laag zadel.

 

DE HOOGTE: Om vinniger te sturen, zo snel mogelijk op gang te komen en zijn eerste tricks te maken (bunny up, manual, bus driver, ...), zet je het zadel op een lage stand. Je kunt het zadel ook hoger afstellen om zittend te trappen als je de fiets enkel gebruikt om je te verplaatsen of als je kind hem gebruikt om met zijn vriendjes te spelen. Uiteraard kun je ook wisselen tussen de hoge en de lage stand.

 

DE PLAATS: Door het zadel van je BMX-fiets naar achteren te verplaatsen, zorg je voor meer ruimte tussen het zadel en het stuur. Hierdoor heb je meer ruimte voor je benen tijdens tricks maar worden oefeningen waarbij je het zadel tussen je benen neemt (bus driver) een stuk moeilijker.

Hoe moet ik mijn stuur goed afstellen? 

Een goed afgesteld stuur geeft je de juiste positie om je te verplaatsen en op elk terrein aan BMX te doen. Kom je met je knieën tegen het stuur? Dat zou niet mogen. Misschien is je stuur niet goed afgesteld of is je BMX-fiets te klein voor je. Ook voor BMX-fietsen zijn er verschillende maten voor kinderen, tieners en volwassenen. 

 

NAAR VOREN OF NAAR ACHTEREN?

De meeste BMX'ers zetten hun stuur (zo goed als) evenwijdig met de vork. Die positie zorgt voor een goed compromis tussen vinnigheid en comfort, en is tegelijk de meest polyvalente positie. Staat je stuur te ver naar voren, dan is je BMX vinniger en onstabieler, wat voor een kind gevaarlijk kan zijn. Verder ligt het gewicht van de rider te ver naar voren op de fiets. Zet je je stuur te ver naar achteren (meer richting je lichaam), dan ga je moeilijker rechtstaand kunnen trappen en je tricks kunnen uitvoeren! Een stuur dat lichtjes naar achteren staat, geeft je wel meer comfort tijdens je ride. Als je niet goed weet hoe je je stuur moet afstellen, plaats je het met een inbussleutel parallel aan de vork en test je die afstelling. Vervolgens zet je het iets meer naar achteren of naar voren tot je de ideale positie gevonden hebt.

 

DE BREEDTE

Hoewel je de breedte van het stuur niet kunt afstellen, is het wel belangrijk dat je het juiste formaat kiest. Je stuur moet ongeveer even breed zijn als je schouders. Om de juiste breedte te vinden, strek je je armen richting het stuur en neem je het vast. Het stuur heeft de ideale breedte als je het met je handen kunt vastnemen. Een te breed stuur kan leiden tot rugpijn, terwijl een te smal stuur je onstabiel op je fiets laat zitten.

 

DE HOOGTE

De hoogte van het stuur kun je niet afstellen. Je kunt wel spacers onder het stuur bevestigen om je stuurhouding aan te passen en de stuurhoogte te verhogen. Let er wel op dat het stuur niet te los komt van de vork. Als tweede oplossing kun je de stuurhoogte ook verhogen door het stuur te vervangen ... Je vindt een stuur in haast alle mogelijke maten.

 

Hoe weet ik of de remblokjes goed afgesteld zijn?

 

Zo test je of de remmen goed werken: Hou de BMX bij het stuur vast en stap ernaast. Trek aan de rechterremgreep voor de achterrem, of aan de linkerremgreep voor de voorrem. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokjes mogen niet over de zijkanten van de velgen schuren.

Als je merkt dat de remmen niet voldoende werken of dat het wiel schuurt, dan kun je het volgende doen: Er zit een draaiwieltje voor de remgreep. Als je het wieltje in wijzerzin aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen). Als je het wieltje in tegenwijzerzin aandraait, dan maak je de rem losser (= zachter remmen en remblokjes staan verder van de velg).

Het is belangrijk om de afstelling van de remmen regelmatig na te kijken.

 

hoe afstellen remmen v brake

Tot welke druk moet ik de banden van mijn bmx oppompen?

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke band van de fiets. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden. Voor deze BMX-fiets ligt die druk tussen 2,5 en 4 bar. De aanbevolen bandendruk is 3,5 bar. 

De druk kan verschillen volgens het type band. De grip van je banden wordt vooral in bochten en tijdens het landen na een spring erg op de proef gesteld.

Compatibele accessoires

1. De pegs
Hoe moet ik de pegs op mijn bmx-fiets monteren?
hoe moet ik de pegs monteren op mijn bmx
2. Zwarte handgrepen bmx-fiets
3. Zwarte en gele handgrepen bmx-fiets
4. Band voor bmx-fiets: rood, geel, zwart ...

Mijn bmx-fiets onderhouden

Hoe moet ik mijn bmx-fiets onderhouden?

Je kunt een product type "All in One" gebruiken om de BMX-fiets te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon-winkels). Het is een heel handig all-in-one product. Draai het pedaal zachtjes rond, zodat de ketting meedraait, en spuit over de hele lengte van de ketting. Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is kun je ze schoonmaken met een borstel en/of een doek, over de hele lengte. Verstuif daarna opnieuw "All In One". Onze tip: vermijd elk contact met de remblokjes, remplaatjes en het remoppervlak van de velg.

Zorg voor een duurzame bescherming: Door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.

Hoe-moet-ik-de-ketting-van-mijn-BMX-fiets-20-inch-smeren

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

De remblokjes voor V-brake zijn apart verkrijgbaar. Volg de stappen in deze tutorial om ze te vervangen.

hoe moet ik mijn v brake remblokjes vervangen

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken.

Als een band plat staat moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op. Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen.

Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Vervolgens moet je het wiel en de band demonteren om de binnenband te vervangen of te herstellen. Wees voorzichtig als je het scherpe voorwerp of stukje glas verwijdert.

EEN TIP: Je kunt het lek aan de binnenband makkelijk vinden door de band met een pomp opnieuw op te pompen en hem in water (een gootsteen, een wasbak, een bad, ...) onder te dompelen. Draai de binnenband stukje per stukje rond. Als je luchtbellen ziet verschijnen, weet je dat daar een gaatje zit. Als de binnenband niet plat staat, kijk je best de bandendruk even na (zie hieronder).

 

WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en de bewaring. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe. 

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken. 

Als een band plat staat moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op.

Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. 

Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Daarna moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. Zorg ervoor dat je het scherpe voorwerp of het glas uit de band haalt. 

 

Als de band niet plat staat raden we je aan om na te kijken of hij op de juiste druk staat (zie rubriek hieronder). 

 

WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en de bewaring. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe. 

Hoe moet ik mijn bmx-fiets wassen?

Als je merkt dat de BMX-fiets vuil is door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.

Stof kun je verwijderen door gewoon met een droge doek over je fiets te gaan. Modder en ander hardnekkiger vuil verwijder je het beste met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of fietsshampoo. Zo kun je de vuile delen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).

 

WIST JE DAT?

We raden sterk af om de BMX-fiets te reinigen met een hogedrukreiniger: de functies van bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas, ...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen.

Ben je klaar met de fiets te wassen? Droog hem dan af met een droge doek zodat hij niet gaat roesten. Denk eraan om de bewegende delen van de fiets te smeren (ketting, stuurhuis, trapas).

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen. Let erop dat er geen water kan binnendringen.

De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en de stalling.

Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn. Het is dus belangrijk om hem proper en op een droge plek te stallen.

Ik heb een probleem

Wat moet ik doen ingeval van een lek? hoe moet ik een binnenband vervangen?

Stop in geval van een lek onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt. 

Draai de fiets om en leg hem op het zadel en het stuur.

Maak de remmen los om het wiel door te laten. Knijp daarvoor in de bovenkant van de remhoeven van de V-brake en maak de remkabelbuis los. 

Voor het voorwiel moet je het wiel van de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg).

Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie video met uitleg). 

 

Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een anti-lek reparatieset gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden). 

Hoe moet ik een binnenband van deze BMX vervangen?

De remgreep raakt het stuur. wat moet ik doen?

Voor te losse of te zachte remhendels die te gemakkelijk het stuur raken, kun je de spanning van de remkabel regelen met het afstelwieltje dat zich op de remhendel bevindt. Volg de aanwijzingen in het filmpje hieronder.

 

Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die een stevige remgreep geeft, maar die niet té hard is.

Als je de gewenste spanning hebt, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remhendel om deze spanning te behouden. 

Handleiding

De beloftes van b'twin

B'TWIN geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je BMX binnen zes maanden na je aankoop.