BMX decathlon 20 inch

REF: 8501242

BMX-FIETS WIPE 500 20 INCH

Een stoere BMX-fiets voor kinderen om kennis te maken met stunten op straat, in een bikepark of op braakliggend terrein (voor 9 tot 14 jaar / 1,35 tot 1,60 m)

In dit artikel geven we je advies om je BMX af te stellen, te onderhouden en te herstellen en krijg je een overzicht van alle onderdelen en compatibele accessoires. De BMX Wipe 500 is uitgerust met vier pegs en een rotor zodat je het stuur onbeperkt kunt draaien.

Lexicon

Pegs

Een peg is een accessoire dat je op de wielas van een BMX-fiets kunt bevestigen. Pegs helpen riders bij het gliden over modules en relingen maar ook om tricks uit te voeren. Ze dienen ook als voetensteun

bmx decathlon
Rotor

Op een gewone fiets worden de remmen aangedreven door een kabel met een buitenkabel die de remgreep met de remhoef verbindt. Om riders zoveel mogelijk tricks met het stuur te laten uitvoeren, zijn freestyle-BMX-fietsen uitgerust met een remsysteem om het stuur onbeperkt te laten draaien en toch efficiënt te kunnen remmen. Het mechanisme werkt met twee splitkabels, een rotor en twee bevestigingspunten aan het balhoofdstel. De rotor is een rollend onderdeel onder de stuurpen tussen de twee bevestigingspunten. Het garandeert steeds dezelfde remprestaties, ongeacht de stand van je stuur en het aantal keer dat je het stuur ronddraait. De BMX Wipe 500 heeft een rotor.

LEXICON
Niet-samendrukbare rembuitenkabel

"Niet-samendrukbare" rembuitenkabels zijn langer dan samendrukbare kabels en laten het stuur twee keer, ofwel 720°, ronddraaien (bij BMX-fietsen met een rotor kun je het stuur onbeperkt draaien), en dat zonder remkracht te verliezen. De technologie wordt door de beste professionele riders gebruikt om de rotor te vervangen!

LEXICON
V-brake-remhoeven

Een V-brake-rem bestaat uit twee met elkaar verbonden remhoeven (één links, één rechts).  Je kunt de remkabelbuis losmaken om de remhoeven vrij te maken en het wiel eenvoudig te verwijderen.

remhoeven V-brake
Remkabelbuis

De remkabelbuis is een onderdeel van roestvrij staal om de remkabel door de V-brake-remhoeven te trekken. Hij zorgt voor een goede kabeldoorvoer om soepel te remmen. Je kunt een beschadigde remkabelbuis vervangen.

remkabelbuis fiets

Eerste gebruik

Hoe moet ik de hoogte van het zadel afstellen voordat mijn kind een eerste tochtje maakt?

Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis af te stellen op de lichaamsbouw van je kind. Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).

BMX-fietsen hebben meestal een laag zadel omdat je tijdens het trappen meestal staat.
Je kunt het zadel ook hoger afstellen om zittend te trappen als je kind de fiets enkel gebruikt om zich te verplaatsen of om te spelen. Uiteraard kun je ook wisselen tussen de hoge en de lage stand.

Hoe moet ik het stuur van mijn bmx van 20 inch goed afstellen?

Een goed afgesteld stuur staat perfect loodrecht op het voorwiel.

HOE MOET IK HET STUUR VAN MIJN BMX VAN 16 INCH GOED AFSTELLEN?
Hoe weet ik of de remblokjes goed afgesteld zijn?

 

Zo test je of de remmen goed werken: Hou de BMX bij het stuur vast en loop ernaast. Trek aan de rechterremgreep voor de achterrem, of aan de linkerremgreep voor de voorrem. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokjes mogen niet over de zijkanten van de velgen schuren.

Als je merkt dat de remmen niet voldoende werken of dat het wiel schuurt, dan kun je het volgende doen: Er zit een draaiwieltje voor de remgreep. Als je het wieltje met de klok mee aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen). Als je het wieltje tegen de klok in aandraait, dan maak je de rem losser (= zachter remmen en remblokjes staan verder van de velg).

Het is belangrijk om de afstelling van de remmen regelmatig na te kijken.

 

hoe afstellen remmen v-brake

Tot welke druk moet ik de banden van mijn bmx oppompen?

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke band van de fiets. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden.
De druk kan verschillen per type band. De grip van je banden wordt vooral in bochten en tijdens het landen na een sprong erg op de proef gesteld.

Compatibele accessoires

1. De pegs

Je kunt zowel voor- als achteraan pegs (voetensteunen) aan deze BMX-fiets toevoegen.

pegs bmx decathlon
Hoe moet ik de pegs op mijn bmx-fiets monteren?

De pegs kun je als volgt monteren:
1. Verwijder de behuizing van de as
2. Schroef de peg met de hand vast tot aan de stelschroef.
3. Gebruik tot slot een schroevendraaier als hefboom (zie afbeelding).

hoe moet ik de pegs monteren op mijn bmx
2. Zwarte handgrepen bmx-fiets

Moet je de handgrepen van je BMX-fiets vervangen?
Deze handgrepen zijn compatibel met je fiets.

handgrepen bmx
3. Band voor bmx 20 inch

Moet je de banden van je BMX-fiets vervangen? We hebben precies wat je zoekt!

bmx band

Mijn bmx-fiets onderhouden

Hoe moet ik mijn fiets onderhouden?

Je kunt een product van het type "All in One" gebruiken om de BMX-fiets te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon-winkels). Het is een heel handig all-in-one product. Draai het pedaal zachtjes rond, zodat de ketting meedraait, en spuit over de hele lengte van de ketting. Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is kun je deze schoonmaken met een borstel en/of een doek, over de hele lengte. Verstuif daarna opnieuw "All In One". Onze tip: vermijd elk contact met de remblokjes, remplaatjes en het remoppervlak van de velg.

Zorg voor een duurzame bescherming: Door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.

Hoe-moet-ik-de-ketting-van-mijn-BMX-fiets-20-inch-smeren

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

De remblokjes voor V-brakes zijn apart verkrijgbaar. Volg de stappen in deze tutorial om ze te vervangen.

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken.

Als een band plat is moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op. Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen.

Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Vervolgens moet je het wiel en de band demonteren om de binnenband te vervangen of te herstellen. Wees voorzichtig als je het scherpe voorwerp of stukje glas verwijdert.

EEN TIP: Je kunt het lek aan de binnenband makkelijk vinden door de band met een pomp opnieuw op te pompen en hem in water (een gootsteen, een wasbak, een bad, ...) onder te dompelen. Draai de binnenband stukje per stukje rond. Als je luchtbellen ziet verschijnen, weet je dat daar een gaatje zit. Als de binnenband niet plat is, kijk je de bandendruk even na (zie hieronder).


WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en waar je de fiets stalt. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe.

Hoe moet ik mijn bmx-fiets schoonmaken?

Als je merkt dat de BMX-fiets vuil is door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.

Goed om te weten:
Vergeet niet om de ketting met een gepast product te ontvetten voordat je je fiets een wasbeurt geeft.

Stof kun je verwijderen door gewoon met een droge doek over je fiets te gaan. Modder en ander hardnekkiger vuil verwijder je het beste met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of een reinigingsproduct voor fietsen. Zo kun je de vuile delen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).


WIST JE DAT?
We raden sterk af om de BMX-fiets te reinigen met een hogedrukreiniger: de functies van bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas, ...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen.
Ben je klaar met schoonmaken? Droog je fiets dan af met een droge doek zodat hij niet gaat roesten. Denk eraan om de bewegende onderdelen van de fiets te smeren (ketting, balhoofdstel, trapas)

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen. Let erop dat er geen water kan binnendringen.

De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en de manier van stallen.

Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn. Het is dus belangrijk om hem schoon en op een droge plek te stallen.

Ik heb een probleem

Wat moet ik doen in geval van een lek? hoe moet ik een binnenband vervangen?

Stop in geval van een lek onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt. 

Draai de fiets om en leg hem op het zadel en het stuur.

Maak de remmen los om het wiel te kunnen verwijderen. Knijp daarvoor in de bovenkant van de remhoeven van de V-brake en maak de remkabelbuis los. 

Voor het voorwiel moet je het wiel van de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg).

Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie video met uitleg). 

 

Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een anti-lek reparatieset gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden). 

Hoe moet ik een binnenband van deze BMX vervangen?

De remgreep raakt het stuur. wat moet ik doen?

Voor te losse remgrepen die te gemakkelijk het stuur raken, kun je de spanning van de remkabel afstellen met het afstelwieltje dat zich op de remgreep bevindt. Volg de aanwijzingen in het filmpje hieronder.Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die een stevige remgreep geeft, maar die niet té hard is.

Als je de gewenste spanning hebt, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remhendel om deze spanning te behouden.

BMX-fiets Wipe 500 20 inch

De beloftes van b'twin

B'TWIN geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie twee jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je BMX binnen zes maanden na je aankoop.