step

De 5 vijanden van de step in de stad

De step, als symbool van de nieuwe mobiliteit in de stad, krijgt steeds meer een plaats op de trottoirs van onze steden. Maar hij komt daar soms voor verrassingen te staan, die het de stepper heel moeilijk kunnen maken.

We zoomen in op 5 van de vijanden van de step.

De ondergrond

De step is ontwikkeld voor gebruik in de stad, en is dus minder geschikt voor ander terrein dan glad en vrij beton. Let dus goed op steentjes, grind en zandig terrein, kloven en andere obstakels zoals riooldeksels. En een ritje door het gras kan je wel vergeten.

Wat zijn de risico's? Jij kunt vallen. Je step kan beschadigd raken als er gras of steentjes tussen de wieltjes komen en het mechanisme blokkeren.

Wat is de oplossing? Je route goed uitstippelen en je step hier met mate gebruiken. Of kies voor een all-terrain step.

De regen

De meeste steps zijn niet geschikt om mee in de regen te steppen; de harde en gladde wieltjes hebben niet genoeg grip op natte ondergronden. En daar moet je ook alle ongemakken van een stad in de regen bijtellen, zoals gladde wegen, slechtere zichtbaarheid of de waterafvoer die jouw anders zo eenvoudige navigatie bijzonder ingewikkeld kan maken...

Wat zijn de risico's? Zowel jij als je kleding kan hier behoorlijk vuil van worden.

Wat is de oplossing? De tips goed opvolgen. En op zijn minst jezelf wat extra uitrusten.

De belading

Het is belangrijk om altijd te onthouden: bij de step draait alles om evenwicht. Alles wat kan bijdragen aan het verliezen van je evenwicht is een mogelijke vijand. Waaronder de belading en de verdeling ervan. Zware en/of grote bagage kan je route aanzienlijk veranderen doordat het jouw bewegingen of de bewegingen van je step (als het gewicht te zwaar is voor het stuur) beperkt.

Wat zijn de risico's? Alles kan beschadigd raken: je lichaam, de step en de voorwerpen in de tas.

Wat is de oplossing? Licht steppen, met enkel het broodnodige. Of je voertuig erop aanpassen.

De voetgangers

Voetgangers zijn natuurlijk niet echt "vijanden," maar ze kunnen toch de rol van vijand op zich nemen in verhouding tot steppers. Want jullie moeten de regels en de ruimte delen, wat een risico tot botsing met zich meebrengt. Voetgangers zijn er ook niet altijd erg mee opgezet dat steppers hun stoep innemen. En aarzelen vaak niet om dat duidelijk te maken.

Wat zijn de risico's? Verschillende kwetsuren: bij jou en bij de voetgangers.

Wat is de oplossing? Het verkeersreglement en de opgelegde snelheid respecteren en zoveel mogelijk gebruik maken van de daarvoor aangelegde wegen.

Jijzelf

Zoals bij elke verplaatsing in de stad, ben jij in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor je gedrag. De step is zeker geen uitzondering op deze regel; sterker nog, het is een van de speelgoedartikelen die de meeste mensen het ziekenhuis in stuurt. En dat ligt niet aan het voorwerp zelf, maar het is het gebruik dat hem gevaarlijk kan maken. Eenmaal op de weg moet je de step serieus nemen en goed onder controle houden.

Wat zijn de risico's? Een bezoek aan de spoed en aan een psycholoog, omdat je al je zelfvertrouwen kwijt bent.

Wat is de oplossing? Voorzichtigheid, gezond verstand, en concentratie. De beste raadgevers.