Een duwtje in de rug om je golfschoenen goed te onderhouden!

Een duwtje in de rug om je golfschoenen goed te onderhouden!

Met je golfschoenen leg je tientallen kilometers af over de fairways. We hoeven je dus niet te vertellen dat je ze goed moet onderhouden om hun levensduur te verlengen!
Gilles Wallaert, productmanager van Inesis, Index 1.7, vertelt je alles over je golfschoenen en geeft je belangrijke tips...

Een golfschoen bestaat uit twee delen: het bovenwerk en de zool.
Het bovenwerk loopt van de hiel tot de tenen en is het bovenste gedeelte van de schoen. Leer en /of synthetisch materiaal, aan jou de keuze!
Dit zijn mijn 6 tips om je schoenen langer mooi te houden:

1. Voorzichtig reinigen

>> Zijn je schoenen gemaakt van leer of van synthetisch materiaal?

Hou je van leren schoenen, of ga je voor een synthetisch materiaal? Er is niets eenvoudiger dan je schoenen na het golfen te reinigen met een spons, wat zeepsop en een schone doek.
Nadat je het bovenwerk hebt afgeschrobd met de spons droog je je schoenen met een doek. Klaar is kees, en je schoenen zijn weer als nieuw!
Om het leer van je schoenen te voeden kun je er een voedende crème op aanbrengen.

>> Zijn je schoenen gemaakt van nubuck?

Nubuck is kwetsbaarder dan leer of een synthetisch materiaal en vraagt dus net iets meer aandacht. Je kunt het reinigen met een soepele borstel om het stof eraf te halen en de textuur weer mooi te krijgen. Wrijf het daarna even af met een zachte, vochtige doek. Schoenen in nubuck zijn niet waterdicht. Maak ze dus regelmatig waterdicht om te vermijden dat ze beschadigd raken door het vocht.

2. Schone zolen voor een ideale swing

Een vochtige (hand)doek en klaar!
Met speciale lotions voor leer kun je de soepelheid en flexibiliteit van de schoen verbeteren. Je beschermt ze er ook mee tegen vocht.

3. Schone noppen, in alle omstandigheden

Zit de natuur even niet mee? Regen, modder, aarde... kunnen je noppen beschadigen!
Je kunt hun levensduur verlengen door ze na elk parcours na te kijken. Een nagekeken nop telt voor twee!
Ik raad je aan om elke nop met een aangepaste sleutel (spikesleutel) van je schoenen te halen voordat je ze schoonmaakt. Met een klein blazertje of een minicompressor kun je gemakkelijk alle vuil wegblazen.  Draai ze daarna weer in je schoenen totdat je niet meer verder kunt. Forceer niet, anders beschadig je misschien de schroefdraad!

4. Lekker droge voeten!

Laat je schoenen op kamertemperatuur, verwijderd van warmtebronnen en uit de zon, aan de lucht drogen.

5. Vocht is geen enkel probleem meer

De 'krantenpapiertechniek', waarbij krantenpapier gebruikt wordt vanwege zijn absorberend vermogen, komt oorspronkelijk uit het wielrennen maar is ondertussen ook in de golfwereld goed ingeburgerd. Net als schoenspanners zorgt dit voor minder vocht in je schoenen.

6. Hou je schoenen in vorm

Klaar om een paar kilometers te gaan doen op het parcours? Haal dan je favoriete schoenen tevoorschijn en een schoenlepel. Zo trek je je schoenen aan zonder ze te vervormen. En de green ligt op je te wachten!

Ontdek hier bovendien onze beste tips!
- Haal de veters uit je schoenen en trek de tong helemaal open om je schoenen optimaal te laten luchten.
- Als je regelmatig golft, kun je idealiter afwisselen tussen twee paar golfschoenen. Zo laat je het ene paar drogen terwijl je met het andere de fairway bewandelt.
- Raken je veters vaak los? Maak ze dan een beetje vochtig met koud water voordat je ze strikt.
Je schoenen kunnen nog heel lang mee!