ELOPS 520 LAAG FRAME ROOD

REF: 8500066

ELOPS 520 LAAG FRAME ROOD

2018

Ontworpen om dagelijks in de stad te fietsen… en ervan te genieten! Comfortabele stadsfiets (type Hollandse fiets), met uitrusting (afhankelijk van het model, platform of mand). Antirotatieveer om de fiets te begeleiden in de bochten en voor een betere stabiliteit bij stilstand.

Eerste gebruik

Hoe gebruik ik mijn dynamo op de juiste manier?

Volg de aanbevelingen in het filmpje hieronder om je dynamo te gebruiken zonder je band te beschadigen:

Wat is de juiste spanning voor mijn banden?

De ideale bandenspanning ligt op 3,5 bar (comfort) of 4,5 bar (rendement).   Beschik je over een voetpomp met manometer, dan kun je heel gemakkelijk controleren hoe ver je band is opgeblazen. Zo niet, dan volstaat het om de spanning te checken door met je vingers op de band te duwen: hij moet hard staan, maar je moet er nog een beetje op kunnen duwen. Hoe harder je band staat, hoe sneller je kunt fietsen, maar hoe meer je ook de oneffenheden op de weg voelt. Met een band die niet genoeg is opgepompt, daarentegen, riskeer je om de velgen van je fiets te beschadigen en rijd je sneller lek.   LET OP: Ga niet onder de spanning van 3,5 bar, zodat je banden beter bestand zijn tegen lekrijden en je een optimale verhouding comfort/rendement hebt.   We raden je aan om je banden elke maand op te pompen.

ELOPS 520 LAAG FRAME ROOD
Welk kinderstoeltje past op mijn fiets?

Het kinderstoeltje Groovy van Polisport is gemakkelijk en veilig op de bagagedrager van je klassieke stadsfiets te plaatsen. Het is geschikt voor kinderen van 12 maanden tot 4/5 jaar, die minder dan 22 kg wegen. Dit kinderstoeltje voldoet aan de norm ISO11243 en beschikt over een driepuntsgordel en verstelbare voetsteunen.

Hoe stel ik mijn zadel- en stuurhoogte in voor mijn eerste rit?

Voor je aan je eerste fietstocht begint, is het noodzakelijk dat je fiets goed is afgesteld (als dat nog niet in de winkel is gebeurd) en dat je banden goed zijn opgepompt (zie vraag hieronder). Hiervoor heb je een allensleutel nr. 6 nodig. Alle uitleg in beeld: 

Hoe plaats ik de fietsmand op mijn fiets?

Voor jouw fiets werd het volgende draagsysteem voor vooraan ontworpen: een mand Hieronder vind je het montagefilmpje voor dit accessoire (met jouw fiets).

hoe plaats ik mijn fietsmand decathlon elops btwin montage mand mandje

Ik onderhoud mijn stadsfiets

Om de drie maanden: ik check mijn remmen

Remblokjes zijn slijtageonderdelen. De snelheid waarmee ze verslijten hangt af van je gebruik, je gewicht en de omgeving waarin je fietst. Daarom is het belangrijk om regelmatig te checken of ze misschien aan vervanging toe zijn. 

Of zitten ze nog vast genoeg? Heb je twijfels, dan kan je het best naar een Decathlon-atelier gaan: daar zal een technicus het remsysteem van je stadsfiets afstellen, zodat het optimaal werkt.

Een keer per maand: ik smeer mijn ketting en mijn fietsslot

Als je stadsfiets 's nachts buiten gestald staat, dan roesten je ketting en slot sneller. Het is dan ook belangrijk om je ketting en slot regelmatig te smeren.

 

Hoe smeer ik mijn ketting? Laat ze met de pedalen draaien en spray over de hele lengte terwijl je schakelt. 

Hoe smeer ik mijn slot? Hou het recht en spray aan de binnenkant van het slot, stop het sleuteltje erin en draai er een aantal keer mee. Veeg het overtollige smeersel af met een papiertje. 

 

Een "all-in-one"-product is hiervoor perfect geschikt! 

Een keer per maand: ik pomp mijn banden op

Als je je stadsfiets elke dag gebruikt, vergeet dan niet om de staat van je banden wekelijks na te kijken en ze iedere maand op te pompen.

 

De ideale bandenspanning ligt op 3,5 bar (comfort) of 4,5 bar (rendement).

 

Beschik je over een voetpomp met manometer, dan kun je heel gemakkelijk controleren hoe ver je band is opgeblazen. Zo niet, dan volstaat het om de spanning te checken door met je vingers op de band te duwen: hij moet hard staan, maar je moet er nog een beetje op kunnen duwen. Hoe harder je band staat, hoe sneller je kunt fietsen, maar hoe meer je ook de oneffenheden op de weg voelt. Met een band die niet genoeg is opgepompt, daarentegen, riskeer je om de velgen van je fiets te beschadigen en rijd je sneller lek.

 

LET OP: Ga niet onder de spanning van 3,5 bar, zodat je banden beter bestand zijn tegen lekrijden en je een optimale verhouding comfort/rendement hebt.

Om de twee maanden: ik was mijn stadsfiets

Behalve als het regent, wordt een stadsfiets niet zo snel vuil als een MTB, waarmee je in de bossen rijdt. Het heeft dus geen zin om hem te vaak te wassen.

Doe elke twee maanden een groot onderhoud: voorzie wat fietsshampoo en een emmer warm water, en ga met een grote spons over het frame, het stuur, het spatbord enz. Vermijd om je fiets met de tuinslang af te sproeien, want sommige onderdelen kunnen hier niet zo goed tegen! Wanneer je klaar bent, droog je fiets dan af met een droge doek om roestvorming te voorkomen. Check meteen ook de schroeven: zitten ze nog goed vast? Op verharde wegen kan de Elops wat schokken ondergaan, waardoor de schroeven langzaamaan kunnen loskomen.

Vergeet na het wassen van je fiets ook niet om je ketting te smeren. 

Ik heb een probleem

Ik hoor een geluid ter hoogte van mijn wiel

Komt het geluid van je voorwiel, dan kan dit te wijten zijn:

1- aan de remblokjes, die de velg raken. Zie rubriek "Mijn fiets remt niet voldoende af" om je remblokjes goed af te stellen

2- aan het spatbord, dat in contact komt met de band

 

Komt het geluid van het achterwiel, dan kan dit te wijten zijn:

1- aan de remblokjes, die de velg raken. Zie rubriek "Mijn fiets remt niet voldoende af" om je remblokjes goed af te stellen

LET OP: Voordat je het opnieuw begint af te stellen, kijk je best na of je wiel goed recht staat. Gebruik hiervoor een platte sleutel 15 om het achterwiel los te maken, zodat je het goed recht kunt plaatsen ten opzichte van het frame.

2- aan het spatbord, dat in contact komt met de band (zie filmpje hieronder)

 

Als je het geluid echter blijft horen, aarzel dan niet om naar het Atelier van je dichtstbijzijnde Decathlon-winkel te gaan om het probleem verder te onderzoeken.

Ik kan niet goed schakelen

Als je versnellingen niet goed werken, kan dat aan verschillende factoren liggen:

1- Heb je je eerste gratis controle al laten uitvoeren? Het is immers zo dat Decathlon je bij aankoop van je fiets een gratis controlebeurt aanbiedt tot 6 maanden na aankoop, om onder andere de afstelling van de versnellingen te controleren. Vergeet dit zeker niet!

2- De kabel en/of kabelmantel van de transmissie is versleten of verouderd. In dat geval moet je de beschadigde kabel en/of mantel vervangen

3- Je derailleur zelf moet worden afgesteld. Gebruik hiervoor de verstelschroeven L en H om je versnellingen af te stellen, vooral als je ketting de neiging heeft om van de achterste tandwielen te springen.

Als er geen verbetering is, ga dan naar het Atelier van de dichtstbijzijnde DECATHLON-winkel om dit probleem verder te onderzoeken.

Mijn verlichting werkt niet

Als je verlichting niet werkt, kan dat verschillende redenen hebben:

1- Check of de dynamo goed tegen je band is geplaatst

2- Check of de dynamo goed is aangesloten

3- Check de elektrische aansluitingen (wetende dat een licht niet werkt als de twee contacten zo zijn geplaatst dat ze kortsluiting veroorzaken)

 

Kijk naar de beelden om te zien hoe je dit allemaal kunt checken.

Als het nog niet werkt, vraag dan zeker raad aan de technici van je Decathlon-atelier of vraag support hieronder.

verification_eclairage_dynamo_velo_ville

Mijn fiets remt niet voldoende af

De remkwaliteit hangt van tal van parameters af.

Je remmen werken niet goed als je een geluid hoort bij het remmen of als je remgrepen "slap" aanvoelen als je ze gebruikt.

Volg de stappen hieronder om dit op te lossen:

1- Check de positie van de remblokjes Ze moeten het profiel van de velg volgen zonder de band te raken en op 1 mm afstand van de velg geplaatst worden, met 0,5 mm extra ruimte aan de achterkant van het remblokje (zodat de remblokjes niet exact parallel lopen met de velg, want dat veroorzaakt het geluid).

2- Stel je remmen af

3- Vervang je remblokjes als ze afgesleten zijn. Afhankelijk van hoe vaak je je fiets gebruikt, zul je je remblokjes sneller of minder snel moeten vervangen. Remblokjes hebben groeven, waarlangs het water efficiënt kan weglopen. Als deze groeven niet meer, of bijna niet meer, zichtbaar zijn, dan is het tijd om je remblokjes te vervangen! Hiervoor kun je naar de rubriek "mijn fiets herstellen en onderhouden" gaan en de bijhorende tutorial "hoe vervang ik mijn remblokjes" volgen. 

Ik ben lekgereden of mijn band staat plat

Binnenin de band zit er een binnenband waarin de lucht wordt gepompt. Als je lek rijdt of je band staat plat, dan wil dit vaak zeggen dat de binnenband geraakt is. Deze is vrij eenvoudig te herstellen. Kijk gerust even naar onze tutorial.

Als dat nodig is, kun je ook naar het Atelier van je Decathlon-winkel gaan. 

Lekke of platte band: Hoe vervang ik het wiel en/of de binnenband van mijn fiets?

ELOPS 520 LAAG FRAME ROOD

Lukt het niet om het probleem op te lossen of komt je probleem niet voor in de lijst? klik dan op de knop "support vragen".