ELOPS 900 LAAG FRAME ALUMINIUM ZWART DECATHLON

REF: 8548096

ELOPS 900 LAAG FRAME ALUMINIUM

2021

Ref. 8548096

Ons team ontwikkelde deze high-end stadsfiets speciaal voor al je dagelijkse ritten.

Een hoogwaardige 'Hollandse' fiets met aluminium frame die heel comfortabel zit en prima is uitgerust, ideaal voor dagelijks gebruik in de stad.

Ik onderhoud mijn stadsfiets

Om de drie maanden: ik check mijn remmen

Remblokjes zijn slijtageonderdelen. De snelheid waarmee ze verslijten hangt af van je gebruik, je gewicht en de omgeving waarin je fietst. Daarom is het belangrijk om regelmatig te checken of ze misschien aan vervanging toe zijn. 

Of zitten ze nog vast genoeg? Heb je twijfels, dan kan je het best naar een Decathlon-atelier gaan: daar zal een technicus het remsysteem van je stadsfiets afstellen, zodat het optimaal werkt.

Een keer per maand: ik pomp mijn banden op

Als je je stadsfiets elke dag gebruikt, vergeet dan niet om de staat van je banden wekelijks na te kijken en ze iedere maand op te pompen.

De ideale bandenspanning ligt op 3,5 bar (comfort) of 4 bar (rendement).

Beschik je over een voetpomp met drukmeter, dan kun je heel gemakkelijk controleren hoe hard je band is opgepompt. Zo niet, dan volstaat het om de spanning te checken door met je vingers op de band te duwen: hij moet hard zijn, maar je moet er nog een beetje op kunnen duwen. Hoe harder je band is, hoe sneller je kunt fietsen, maar hoe meer je ook de oneffenheden in de weg voelt. Met een band die niet genoeg is opgepompt, daarentegen, riskeer je om de velgen van je fiets te beschadigen en krijg je sneller een lekke band.

OPGELET: Ga niet onder de spanning van 3,5 bar, zodat je banden beter bestand zijn tegen een lek en je een optimale verhouding comfort/rendement hebt.

Een keer per maand: ik smeer mijn ketting en mijn fietsslot

Als je stadsfiets 's nachts buiten gestald staat, dan roesten je ketting en slot sneller. Het is dan ook belangrijk om je ketting en slot regelmatig te smeren.

 

Hoe smeer ik mijn ketting? Laat je ketting met de pedalen draaien en "spray" over de hele lengte terwijl je schakelt. 

Hoe smeer ik mijn slot? Hou het recht en "spray" aan de binnenkant van het slot, stop het sleuteltje erin en draai er een aantal keer mee. Veeg het overtollige smeer af met een papiertje. 

 

Een "all-in-one"-product is hiervoor perfect geschikt! 

Om de twee maanden: ik reinig mijn stadsfiets

Behalve als het regent, wordt een stadsfiets niet zo snel vuil als een MTB, waarmee je in de bossen rijdt. Het heeft dus geen zin om hem te vaak te reinigen.

Doe elke twee maanden een groot onderhoud: gebruik een reinigingsproduct voor fietsen en een emmer warm water, en ga met een grote spons over het frame, het stuur, het spatbord enz. Vermijd om je fiets met de tuinslang af te sproeien, want sommige onderdelen kunnen hier niet zo goed tegen! Wanneer je klaar bent, droog je fiets dan af met een droge doek om roestvorming te voorkomen. Check meteen ook de schroeven: zitten ze nog goed vast? Op verharde wegen kan de Elops wat schokken ondergaan, waardoor de schroeven langzaamaan kunnen loskomen.

Vergeet na het schoonmaken van je fiets ook niet om je ketting te smeren. 

Ik heb een probleem

Ik kan niet goed schakelen

Deze fiets heeft versnellingen in de naaf van het achterwiel (Nexus).
Het voordeel: er is weinig onderhoud nodig en de versnellingen zijn eenvoudig af te stellen en te gebruiken.

Let er wel op dat je niet trapt als je van versnelling wilt veranderen, zo kun je soepel schakelen en zullen je versnellingen niet kraken of plots verspringen.

Als je niet goed kunt schakelen, dienen de versnellingen mogelijk opnieuw afgesteld te worden. Volg hiervoor de instructies in het filmpje.

ELOPS 900 LAAG FRAME ALUMINIUM ZWART

Mijn verlichting werkt niet

Als je verlichting niet werkt, kan dat verschillende redenen hebben:

1- Check of de dynamo goed tegen je band is geplaatst

2- Check of de dynamo goed is aangesloten

3- Check de elektrische aansluitingen (een licht werkt namelijk niet als de twee contacten zo zijn geplaatst dat ze kortsluiting veroorzaken)

 

Bekijk de afbeeldingen om te zien hoe je dit allemaal kunt checken.

Als het nog niet werkt, vraag dan zeker raad aan de technici van je Decathlon-atelier of vraag hieronder om hulp.

verification_eclairage_dynamo_velo_ville

Ik hoor een geluid ter hoogte van mijn wiel

Komt het geluid van je voorwiel, dan kan dit te wijten zijn:

1- aan de remblokjes, die de velg raken. Zie de rubriek "Mijn fiets remt niet voldoende af" om je remblokjes goed af te stellen

2- aan het spatbord, dat in contact komt met de band



Komt het geluid van het achterwiel, dan kan dit te wijten zijn:

1- aan de remblokjes, die de velg raken. Zie de rubriek "Mijn fiets remt niet voldoende af" om je remblokjes goed af te stellen

LET OP: Voordat je begint af te stellen moet je ervoor zorgen dat je wiel goed recht staat. Gebruik hiervoor een platte sleutel 15 om het achterwiel los te maken, zodat je het goed recht kunt plaatsen ten opzichte van het frame.

2- aan het spatbord, dat in contact komt met de band



Als je het geluid echter blijft horen, aarzel dan niet om naar het atelier van je dichtstbijzijnde Decathlon-winkel te gaan om het probleem verder te onderzoeken.

Ik heb een lekke of platte band

Binnenin de band zit er een binnenband waarin de lucht wordt gepompt. Als je een lekke of platte band hebt, dan wil dit vaak zeggen dat de binnenband geraakt is. Deze is vrij eenvoudig te herstellen. Kijk gerust even naar onze tutorial.

Als het nodig is, kun je ook naar het Atelier van je Decathlon-winkel gaan. 

Lekke of platte band: Hoe vervang ik het wiel en/of de binnenband van mijn fiets?

Mijn fiets remt niet voldoende af

De remkwaliteit hangt van tal van factoren af.

Je remmen werken niet goed als je een geluid hoort bij het remmen of als je remgrepen "slap" aanvoelen als je ze gebruikt.

Volg de stappen hieronder om dit op te lossen:

1- Controleer de positie van de remblokjes. Ze moeten het profiel van de velg volgen zonder de band te raken en op 1 mm afstand van de velg geplaatst worden, met 0,5 mm extra ruimte aan de achterkant van het remblokje (zodat de remblokjes niet exact parallel lopen met de velg, want dat veroorzaakt het geluid).

2- Stel je remmen af

3- Vervang je remblokjes als ze afgesleten zijn. Afhankelijk van hoe vaak je je fiets gebruikt, zul je je remblokjes sneller of minder snel moeten vervangen. Remblokjes hebben groeven, waarlangs het water efficiënt kan weglopen. Als deze groeven niet meer, of bijna niet meer, zichtbaar zijn, dan is het tijd om je remblokjes te vervangen! Hiervoor kun je naar de rubriek "Mijn fiets herstellen en onderhouden" gaan en de bijhorende tutorial "Hoe vervang ik mijn remblokjes" volgen.

ELOPS 540 LAAG FRAME PETROLBLAUW

Hulp nodig?

Onderdelen

Vind de onderdelen van je ELOPS 900 - LAAG FRAME in een van onze ateliers en op decathlon.be

Handleiding van de elops 900 - aluminium zwart

Handleiding - Pdf