WT 500

Ref: 8560563

FORCLAZ WT500: GEBRUIK, ONDERHOUD, REPARATIE

FORCLAZ ontwikkelde deze walkietalkies waarmee je tijdens wandel- en trektochten in de bergen storingvrij kan communiceren over een gemiddelde afstand (10 km in open gebied)Ons team, dat gevestigd is in de Alpen, heeft deze walkietalkies ontwikkeld zodat je in groep kan communiceren zonder gebruik te maken van een telecomnetwerk. Compatibel met PMR 446 MHz. 8 kanalen, 121 subkanalen (CTCSS en DCS)

Belangrijk: de impact van covid op batterijen

Als een gevolg van de coronapandemie werden de leverings- en opslagtijden langer. Daarom kunnen de NiMH batterijen in de WT100 walkietalkies bijna leeg of zelfs helemaal leeg zijn op het moment van aankoop (dit ontladen is een natuurlijk verschijnsel dat verband houdt met de technologie van oplaadbare batterijen).
Als je dus vaststelt dat de batterijen van je walkietalkies abnormaal snel leeg zijn, raden we aan ze volledig op te laden (dat duurt 8 tot 16 uur), vervolgens te gebruiken tot ze helemaal leeg zijn en dan opnieuw volledig op te laden.
We excuseren ons voor dit ongemak en danken je voor je begrip.

Problemen bij het gebruik

De headset werkt niet meer, wat kan ik doen?

Reparatie van de headset is niet mogelijk, alleen vervangen door een nieuwe die je kan kopen op onze website. Kijk in het deel "onderdelen".

Mijn walkietalkie laadt niet meer op of de batterijen zijn heel snel leeg, wat kan ik doen?

Als de oplaadbare batterijen sneller leeg zijn dan verwacht kan je best de staat en ouderdom ervan nagaan.

Omwille van hun technologie kunnen oplaadbare batterijen sneller leeg raken wanneer ze niet regelmatig worden opgeladen/gebruikt. Als je je product maandenlang niet hebt gebruikt, kan je de batterijen best 3 keer een volledige laad/ontlaad cyclus laten doorlopen zodat ze weer optimaal presteren (1 laad/ontlaad cyclus = laad het product gedurende de nacht op en laat het dan ingeschakeld tot het volledig ontladen is).

Als het opladen niet lukt, controleer dan of het laadkabeltje correct werkt. Het is een standaard micro-usb kabel. Als het kabeltje wel werkt met een ander apparaat, moet je de oplaadbare batterijen vervangen.

Ik heb een probleem met de on/off/volume knop, wat kan ik doen?

Als je de kunststof knop kwijt bent of als die afgebroken is, moet je hem vervangen. De knop is hieronder apart te bestellen bij de onderdelen.

Als je aan de knop draait en er gebeurt niets of als je de knop onbeperkt kan ronddraaien, neem dan contact op met online support of ga naar een atelier van DECATHLON zodat we samen met jou een oplossing kunnen vinden.

Ik heb een probleem met de riemclip, wat kan ik doen?

De riemclip is stuk of je bent hem kwijt? De clip is ook apart verkrijgbaar, zie bij de onderdelen hieronder.

Het beschermkapje voor de headsetaansluiting is stuk of ik ben het kwijt, wat kan ik doen?

Je vindt een nieuw beschermkapje in het deel "onderdelen".
Je vindt er ook een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je het monteert. Volg de instructies nauwgezet op want als je de reparatie niet goed uitvoert, zit het kapje niet stevig vast.
Je kan die reparatie ook laten uitvoeren door ons atelier.

Ik heb een probleem met de push-to-talk knop, wat kan ik doen?

Als je de knop zelf kwijt bent of als die afgebroken is, moet je hem vervangen. De knop is hieronder apart te bestellen bij de onderdelen.

Als er niets gebeurt wanneer je de knop indrukt, neem dan contact op met online support of ga naar een atelier van DECATHLON zodat we samen met jou een oplossing kunnen vinden.

Batterij en stroomvoorziening

Welk type batterij kan ik gebruiken in de walkietalkies?

In onze walkietalkies kan je alle types oplaadbare AAA batterijen NiMH 1,2V gebruiken. In geval van nood kan je ook alkalinebatterijen van 1,5V gebruiken, maar gebruik nooit de twee batterijtypes samen en probeer nooit alkalinebatterijen op te laden in je walkietalkie. Dat zou je walkietalkie kunnen beschadigen en die schade valt niet onder de garantie (abnormaal gebruik van het product).

Hoe kan ik de batterijen van mijn walkietalkie opladenย (powerbank? zonnepaneeltje? enz..)?

De walkietalkies BGB 500, WT TREK 500 en 900 zijn oplaadbaar via usb. De batterijen laden op wanneer ze met de meegeleverde kabel worden aangesloten op een usb-poort. Je kan de walkietalkies dus aansluiten op iedere lader (auto, zonnepaneeltje, computer enz.) die een compatibele usb-aansluiting heeft.

Welk type usb-poort heeft dit model?

Onze walkietalkies:- ONCHANNEL 510 (ref.: 8335339)- BGB 500 (ref.: 8494241)- WT TREK 500 (ref.: 8560563)- WT TREK 900 (ref.: 8560564)gebruiken een standaard micro-usb poort. Je kan ze dus opladen met een eigen kabel zolang die compatibel is met micro-usb.

De kanalen en subkanalen gebruiken

Hoe werkt een subkanaal?

Wanneer je een subkanaal selecteert, wordt eigenlijk een radiosignaal toegevoegd aan de communicatie zolang je uitzendt. Iedere walkietalkie die naar hetzelfde kanaal EN hetzelfde subkanaal luistert kan je horen en met je praten.

Wat is het verschil tussen dcs en ctcss?

Die letterwoorden staan voor twee codeertechnieken voor communicatiesubkanalen.- In CTCSS is de codering analoog (onhoorbaar geluidssignaal) en zijn er 38 combinaties beschikbaar- In DCS is de codering digitaal (binair signaal) en zijn er 83 combinaties beschikbaar. Het zijn dus twee perfect onafhankelijke categorieรซn van subkanalen.

Kan kanaal nr. x in dcs communiceren met kanaal nr. x in ctcss?

Zoals hierboven uitgelegd kan dat niet. Een walkietalkie in DCS kan niet communiceren met een CTCSS codeersleutel en omgekeerd.

Waarom hoor ik andere mensen op mijn walkietalkie?

Walkietalkies zijn zogeheten "vrije" zender-ontvangers. Daarom zijn hun frequenties gestandaardiseerd en genummerd in kanalen en subkanalen. Als je een kanaal gebruikt (van 1 tot 8 voor de WT TREK 500 of van 1 tot 16 voor de WT TREK 900), kan je naar andere mensen luisteren en met hen praten.

Ik gebruik een kanaal zonder subkanaal (subkanaal ingesteld op 0). waarom hoor ik andere mensen die een subkanaal hebben ingesteld?

Als er geen subkanaal is ingesteld, probeert je walkietalkie niet om de codeersleutel te ontcijferen van gebruikers die een (DCS of CTCSS) subkanaal hebben geselecteerd. Daarom kan je luisteren naar iedereen die hetzelfde kanaal gebruikt, ongeacht het subkanaal waar hij op zit.Opgelet: aangezien je geen subkanaal hebt geactiveerd, kan je er niet mee praten.

Compatibiliteit

In welke landen kan ik mijn walkietalkies gebruiken?

Het gebruik van walkietalkies is gereglementeerd, je kan ze vrij gebruiken in alle landen van de Europese Unie en ook in Rusland, Marokko, Tunesiรซ, Turkije, Oekraรฏne, Groot-Brittanniรซ en Singapore. In andere landen is het gebruik ervan verboden.

Wat is de standaard van walkietalkies?

Jouw walkietalkies hebben de standaard PMR446 (Private Mobile Radio). Ze zenden uit op de 446 MHz-band. Die frequentieband is vrij te gebruiken, je hebt er geen licentie of vergunning voor nodig.

Hoeveel radio's kunnen tegelijk met elkaar communiceren?

Verschillende walkietalkies kunnen niet tegelijkertijd op dezelfde frequentie uitzenden. Die technologie wordt "half-duplex" genoemd: als een persoon begint te praten, gebruikt zijn walkietalkie de frequentie om te zenden en houdt hij de frequentie bezet waardoor anderen apparaten ze niet kunnen gebruiken. Je moet dus wachten tot de persoon is uitgesproken en tot de frequentie is vrijgemaakt om te kunnen antwoorden.Maar verschillende zenders kunnen wel tegelijkertijd op verschillende frequenties zitten.

Mijn radio werkt niet met walkietalkies met 121 subkanalen, waarom is dat?

Om het gebruik van de DCS en CTCSS subkanalen te vereenvoudigen, hebben sommige fabrikanten de 38 CTCSS subkanalen (zie uitleg hierboven) en de 83 DCS codes "toegevoegd", wat resulteert in 121 subkanaalcodes.Als dat het geval is, komen de kanalen 1 tot 38 overeen met een subkanaal 1 tot 38 in CTCSS en komen de kanalen 39 tot 121 overeen met de kanalen 1 tot 83 in DCS.Voorbeeld: kanaal 105 van dit type walkietalkie komt overeen met het DCS subkanaal nr. 67 van je DECATHLON walkietalkie.

Welk type headset kan ik gebruiken? werkt de walkietalkie ook met een andere headset dan de meegeleverde?

Alle walkietalkies van Decathlon hebben een specifieke 2,5 mm jack bus.Als je de headset kwijt bent, kan je een nieuwe bestellen op www.decathlon.be:headset (1 oortje): ref. 8582511

Wat is het verschil tussen de walkietalkies voor de jacht en die voor hiking?

Aan walkietalkies voor de jacht worden andere eisen gesteld dan aan de toestellen voor wandel- en trektochten. Voor een jager is stilte heel belangrijk, hij zal bijvoorbeeld niet willen dat zijn walkietalkie parasietgeluiden produceert net op een moment dat hij het wild aan het besluipen is. Daarom zenden de walkietalkies BGB500 geen ander geluid uit dan de stemmen van de gebruikers, terwijl de walkietalkies TREK 500 en TREK 900 functies hebben als Roger Beep of geluidsfeedback bij de instellingen. De toestellen hebben ook andere kleuren volgens het gebruik waar ze voor bedoeld zijn: de jacht of trekking.

Bereik

Ik heb problemen bij het communiceren in een stad, waarom is dat?

In een stad worden de golven die worden uitgezonden door de walkietalkie verstoord door de gebouwen en voertuigen. Die interferentie vermindert de sterkte van het signaal en dus ook het bereik. Daarom bevelen we in stedelijke gebieden een bereik van 1 km aan.

Wat is het maximale bereik van een walkietalkie?

Het bereik van een toestel hangt af van de zendkracht en ook van de obstakels die de golven tussen twee toestellen kunnen tegenhouden.De grootste afstand bedraagt:Op open terrein: 10 kmIn heuvelachtig gebied: 5 kmIn een stad / dichtbebost gebied: 1 kmTer informatie: tijdens een test in de praktijk bij goede weersomstandigheden haalden we een bereik van meer dan 13 km tussen twee bergpassen!

Vochtbestendigheid

Zijn walkietalkies waterdicht?

Opgelet: dit hangt af van het model!De walkietalkie TREK 500 is niet waterbestendig. Een paar spatten kunnen niet zoveel kwaad, maar je toestel zal schade oplopen als je het in felle regen gebruikt. De walkietalkie TREK 900 is spatwaterdicht, je kan hem zonder problemen gebruiken als het regent, maar hij is niet bestand tegen onderdompeling: je kan hem dus niet schoonmaken door onder te dompelen in een riviertje.

Wat betekent ipx4?

De beschermfactor (IP-codering) is een internationale standaard van de International Electrotechnical Commission voor de mate van dichtheid.IPX4 betekent dat het product bestand is tegen opspattend water uit alle richtingen.

Gezondheid

Zijn de radiogolven van een walkietalkie gevaarlijk voor de gezondheid?

Net als alle draadloze communicatieapparaten zenden walkietalkies golven uit. Voor PMR446 is vastgelegd dat het zendvermogen maximaal 0,5 W mag bedragen, het laagste vermogen ter wereld voor radiocommunicatiesystemen.Daarbovenop voldoet ons product aan de norm IEC 62209 die bepaalt wat de maximale blootstelling is aan golven geproduceerd door draadloze communicatietoestellen.

Wat is de specific absorption rate?

De SAR bedraagt:

- hoofd: 0,91 W/kg
- lichaam: 1,383 W/kg

Onderhoud

Reinigen:
We raden aan je walkietalkies schoon te maken met een vochtige doek.

Opbergen:
Wanneer je je walkietalkies lange tijd niet zal gebruiken, haal je best de batterijen eruit voor je ze opbergt.

Forclaz WT500

Problemen oplossen

Hier vind je de Forclaz WT500.
Door de stappen op die pagina te volgen, kan je nagaan of er mogelijk een probleem is met je product. Indien nodig vind je in het deel "Zelf repareren" instructiefilmpjes om je toestel te repareren. Je kan je toestel ook binnenbrengen bij het atelier van je DECATHLON-winkel.

binnenkort beschikbaar

Zelf repareren

Voor de reparatie heb je specifieke vaardigheden nodig. Een lijst met beschikbare onderdelen vind je onderaan.
Is je toestel stuk en รฉcht niet meer te repareren? Lever het dan in bij een inzamelpunt voor elektrische apparaten of in eender welke DECATHLON-winkel zodat het op deskundige wijze gerecycleerd wordt.

Onderdelen

Ik ben een onderdeel van mijn walkietalkie kwijt (headset, riemclip, batterijen ...), hoe kan ik het vervangen?

De volgende onderdelen kan je direct bestellen op www.decathlon.be:
Headset (1 oortje): ref. 8582511
Set van 4 oplaadbare AAA-batterijen NiMH 800 mAh: ref. 8582510
Bij een defect kan je direct contact opnemen met ons support team via: [email protected]

Ik ben mijn oplader kwijt of hij is stuk, hoe kan ik hem vervangen?

De walkietalkies TREK 500 en 900 (ref.: 8560563 en 8560564) werken met elk soort micro-usb kabel.De modellen ONCHANNEL 510 en 710 (ref.: 8335339 en 8335340) worden niet langer verkocht en hebben specifieke opladers.Indien je de oplader of kabel kwijt bent of als ze stuk zijn, neem je contact op met ons support team via de link onder aan de pagina "naar het formulier".

Lijst van beschikbare onderdelen voor de FORCLAZ WT500:

- WALKIETALKIE PTT HEADSET 2,5 MM:
Referentie: 8582511

- SET VAN 4 OPLAADBARE AAA-BATTERIJEN NIMH 800 MAH:
Referentie: 8582510

Je kan onderdelen (afhankelijk van de beschikbaarheid) bestellen op de website decathlon.be door op een van de buttons hieronder te klikken of je kan contact opnemen met de klantenservice in je DECATHLON-winkel.

Forclaz WT Trek 500
Forclaz WT Trek 500

Walkietalkie ptt headset 2,5 mm

Referentie: 8582511

Forclaz WT Trek 500

Set van 4 oplaadbare aaa-batterijen nimh 800 mah

Referentie: 8582510

Atelierdiensten

Je wil je product bij ons binnenbrengen voor reparatie. Hier vind je een lijst met de diensten die onze ateliers aanbieden:

geen atelierdiensten voor dit product.

Handleidingen

• De handleiding van je product nodig? Klik op download.

Conformiteitsverklaring

• De conformiteitsverklaring van je product nodig? Klik op download.

Forclaz WT500

Wil je contact opnemen met ons?