Geen zere voeten meer in je skischoenen: onze tips

Geen zere voeten meer in je skischoenen: tips en adviezen.

De weidse natuur, je ogen de kost geven, buitengewone ervaringen opdoen...: skiën, dat is helemaal ontspannen! Of toch niet? Heb je ook genoeg van die pijnlijke voeten na een dag skiën? Wij geven je niet alleen tips over het afstellen van je schoenen of je keuze inzake thermogevormd materiaal. Je vindt bij ons ook tips om je goed te voelen in je skischoenen én op de pistes.

De tip van wed'ze om je goed te voelen in je skischoenen:

MAAK DE JUISTE KEUZE! 
Zelfs al ga je maar één keer per jaar skiën, de keuze van je schoenen is superbelangrijk voor je comfort en plezier op de pistes.

Denk dus vooral aan jezelf en aan wat je nodig hebt. Je moet rekening houden met de onderstaande punten om de juiste keuze te maken:
- Je schoenmaat
- Je niveau
- Wat je wil doen bij het skiën
- Je lichaamsbouw: misschien heb je grote schoenen nodig, een brede schacht (brede kuiten), een brede schoen (brede voeten), of integendeel, een schoen voor smallere voeten.

Aarzel vooral niet om veel te passen, zodat je goed kunt vergelijken!

Wist je dit al?

Er bestaan 3 soorten voeten.

Aarzel niet om een verkoopmedewerker in je Decathlon-winkel om raad te vragen bij het kiezen van het juiste schoeisel.

 • Geen zere voeten meer in je skischoenen

  Een normale voet 

  Met een normale voet zul je geen enkel probleem hebben om passende skischoenen te vinden.

 • Geen zere voeten meer in je skischoenen

  Een platte voet

  Met platte voeten zul je behoefte hebben aan bredere schoenen of aan een specifieke zool.

 • Geen zere voeten meer in je skischoenen

  Een holle voet

  Met holle voeten kun je misschien skischoenen op maat nodig hebben.

skisokken belang

1/ Voel je goed in je skischoenen: het belang van de juiste sok

Zelfs al besteed je veel aandacht aan de keuze van je skischoenen, als je geen goede sokken hebt kun je ook de beste skimomenten laten verpesten.

Morgan, die al meer dan 20 jaar als specialist in een skistation werkt, legt ons uit waarom het belangrijk is om skisokken te dragen:

“Voor ons lijkt het logisch, maar dat is het niet voor iedereen: om te gaan skiën heb je specifieke skisokken nodig, niet zomaar sportsokken. Skisokken zijn speciaal ontwikkeld om je voet goed in je skischoen te houden, om je grip te bieden binnenin en dus ook de afzetten maximaal door te geven. Sommige zones zijn versterkt om wrijving, pijntjes en druk te vermijden, en ze helpen soms ook om de bloedsomloop te stimuleren, zodat je langer kunt skiën zonder vermoeid te raken! Kortom: skisokken hebben alleen maar voordelen.”

 • Je voet zit te vast: dunnere sokken

  Heb je koude voeten, slapende of verhitte voeten, krampen? Dan zou het wel eens kunnen dat je voet te vast zit. Dunnere sokken zullen die druk vermijden, je bloed beter laten stromen en je voeten dus warmer houden. Je voeten zijn beter doorbloed en je hebt meer gevoel. Minder stof voor meer comfort.

 • Wrijving, pijnlijke enkels: dikkere sokken

  Heb je pijn ter hoogte van je enkel? Dan kan het zijn dat je schoen te hard drukt. Doe een dikkere sok aan en waarschijnlijk is het probleem verholpen. Anders moet je misschien naar de afstelling van je schoenen kijken.

 • Druk op je scheenbeen: verstevigde sokken

  Sommige sokken hebben een verstevigde zone op het scheenbeen om te vermijden dat je pijn krijgt door de tong van je skischoen.

Door een combinatie van de juiste dikte, goede verstevigingen en een intelligent en aangepast materiaal kun je problemen vermijden en onbezorgd skiën.

2/ De juiste afstelling om je super te voelen in je skischoenen

Om je goed te voelen in je schoenen en op je latten, is echt alles belangrijk: de juiste schoen, de juiste sok en goede afstellingen. Alleen zo kun je het juiste evenwicht vinden tussen steun, prestatie en comfort.

 • De afstellingen aanpassen

  Volgens Cédric, ski-instructeur in La Clusaz, is het het beste om je schoenen aan te passen naarmate de dag vordert: “je voet past zich aan aan je schoen, de schaal zet uit of krimpt naargelang de temperatuur en de binnenschoen verandert ook wat van vorm. Aarzel dus niet om je schoenen wat losser of strakker vast te maken als je daar behoefte aan hebt of als je wat steun verliest, dat is de beste manier om eventuele pijntjes voor te zijn”.

 • Afstelling op de micrometer!

  Veel modellen hebben haakjes die je tot op de micrometer kunt afstellen: je kiest dus zelf voor meer volume of voor meer steun. Je kunt ook de buckles verplaatsen voor meer volume, wat nodig kan zijn als je brede kuiten hebt of een hoge wreef.

3/ Thermovorming: voor een skischoen op maat

Heb je al alles geprobeerd, maar blijf je pijn hebben? Dan kan thermovorming DE oplossing zijn. Sommige skischoenen hebben een binnenschoen die je kunt verwarmen om deze beter naar je voet, enkel en kuit te vormen. Misschien vind je dat gek. Toch kan je daardoor de vorm van de binnenschoen aanpassen aan je voet en extra volume creëren waar je het nodig hebt, om drukpunten te verminderen. En weet je wat? Dit is het recept om je binnenschoenen zelf te vormen!

Wil je wat verder gaan in die thermovorming en meer volume creëren op heel specifieke plaatsen? Aarzel dan niet om een Decathlon-winkel binnen te lopen en advies te vragen aan onze gespecialiseerde medewerkers. Het is ook mogelijk om 'pads' aan te brengen op plekken waar je pijn blijft hebben. Zo creëer je een schoen die perfect aangepast is aan jouw voeten en aan jouw manier van skiën.

Meer comfort of prestaties nodig?

Sommige morfologische bijzonderheden moeten worden gecorrigeerd of ondersteund door specifieke zolen, misschien moet je er zelfs een podoloog naar laten kijken.

Volstaan deze tips niet? Dan kan een bootfitter jou misschien helpen om de juiste oplossing te zoeken. Dat is een specialist in skischoenen, die binnenschoenen kan thermovormen of zelfs buitenschalen kan aanpassen aan jouw voet.

Wees goed uitgerust:

Heb je zin om je afstellingen eens te testen met je nieuwe thermogevormde binnenschoen? Laat ons dan zeker weten wat je ervan vond!

Geen zere voeten meer in je skischoenen: tips en adviezen.

Chloé

Communicatieteam Wed'ze, met een passie voor skiën en snowboarden

Ontdek onze andere adviezen:

Hoe kies ik mijn skischoenen?

Hoe kies ik mijn skischoenen?

Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie. Ontdek al onze tips voor het kiezen van de juiste skischoenen: