Hoe doe je de polslussen van je skistokken om?

Hoe doe je de polslussen van je skistokken om?

De polslussen zijn de bandjes boven aan je skistokken. Tijdens het skiën moeten ze rond je polsen zitten. Elk jaar vraag je je af: hoe moet ik ze eigenlijk aandoen? Moet mijn duim er nu boven of onder zitten? In dit filmpje vind je een antwoord op al je vragen.

ski_kiezen_skistokken_ski

Waarvoor dienen skistokken?

Skistokken verbeteren de grip op vlak terrein en in de bochten, ontlasten je spieren en gewrichten omdat je gemakkelijker je evenwicht vindt en geven je een betere evenwicht op de ski's.

Bij het ingaan van bochten zorgen goed geplaatste stokken voor stabiliteit en ga je lichtjes naar de buitenkant van de ski's leunen. Skistokken met de juiste lengte duwen je instinctief de goede kant op en bezorgen je het juiste evenwicht, voor voldoende gewicht bij bergafwaarts skiën. In poedersneeuw kunnen freeriders dankzij de bredere kransen steun vinden en draaien zonder weg te zakken in de sneeuw.

Beginnende skiërs voelen zich vaak meer op hun gemak wanneer ze op iets kunnen steunen tijdens het leerproces en gemakkelijker kunnen opstaan na een val.

Kortom, stokken zijn goed voor het evenwicht en het ritme, en helpen je sneller bochten in te gaan en af te remmen, in het bijzonder op steil en moeilijk terrein.

Hoe doe je de polslussen van je skistokken om?

Wat hebben polslussen daarmee te maken?

De lussen zitten boven aan de handgreep. Je doet ze rond je polsen tijdens het skiën en maakt ze weer los wanneer je een sleep- of stoeltjeslift neemt. Waarom polslussen? Ze geven je extra steun tijdens de stokinzet. Polslussen zijn ook nuttig om je skistokken niet kwijt te raken.

Er bestaat zelfs een model skistokken met afneembare polslussen. Je kan ze dan losmaken als je stok vast zit in de sneeuw of in een boom om blessures te voorkomen.