Hoe een luchtbed of slaapmat correct gebruiken - titel

Hoe een luchtbed of slaapmat correct gebruiken en bewaren?

Hier vind je advies over het gebruik en onderhoud van een luchtbed of slaapmat, zodat je er goed op slaapt en er lang plezier van hebt.

Er zijn twee soorten matrassen: luchtbedden (die je opblaast met een manuele of elektrische pomp of met de mond) en zelfopblazende slaapmatten (die zichzelf tot ongeveer 60% opblazen gewoon door het ventiel open te laten). In dit artikel geven we je adviezen om je luchtbed of slaapmat te onderhouden en de levensduur ervan te verlengen. 

Test je matras voor je vertrekt 

Al onze luchtbedden en slaapmatjes worden in de fabriek een keer opgeblazen om te controleren of ze naar behoren werken. 

Toch raden we aan om je matras na aankoop en voor het eerste gebruik zelf een keertje op te blazen. Zo kan je eenvoudig controleren of hij niet werd beschadigd tijdens het transport en sta je niet voor onaangename verrassingen wanneer je bijvoorbeeld op de camping aankomt.

matrasgoedopblazen

Blaas op tot de juiste druk

Je luchtbed of slaapmatje goed opblazen is nooit eenvoudig. Als het te zacht is opgeblazen, dreig je slecht te slapen en oncomfortabel te liggen. Als het te hard is opgeblazen, riskeer je dat er microscheurtjes in komen en bovendien kan je rugpijn krijgen. 

Een tip om er zeker van te zijn dat je matras goed is opgeblazen: blaas je luchtbed of slaapmatje op en ga erop zitten. Je moet net de grond voelen onder je billen. Als je dan languit gaat liggen, zal de lucht zich verdelen rond je lichaam en lig je optimaal comfortabel. Als je voor je luchtbed een luchtpomp met drukmetertje hebt, raden we aan op te blazen tot een druk van ongeveer 0,3 tot 0,5 psi. Voor de zelfopblazende slaapmatten laat je eerst het matje zichzelf opblazen door het ventiel minutenlang open te laten. Daarna blaas je bij met de mond. Best wel eventjes wachten voor je lucht bijblaast, het kan even duren voor het schuim zijn dichtheid heeft bereikt. Als je meerdere nachten na elkaar op dezelfde plek slaapt, kan je je luchtbed of slaapmat gewoon opgeblazen laten. Misschien moet je elke dag een klein beetje bijblazen maar probeer opeenvolgend opblazen-leeglaten te vermijden.

Bewering "hoe harder mijn matras is opgeblazen, hoe comfortabeler"

FOUT! Je matras is het best opgeblazen wanneer je de grond net voelt onder je billen als je erop gaat zitten. Wanneer je dan languit gaat liggen, sluit de matras mooi aan om je hele lichaam en lig je het comfortabelst.

Te hard opblazen is de belangrijkste oorzaak voor slijtage van een luchtbed of slaapmat. Spaar dus je adem en slaap beter ;)

Hoe je matras goed gebruiken

Bereid je slaapplek voor

Om gaatjes zoveel mogelijk te voorkomen, bereid je eerst de ondergrond voor waar je matras komt te liggen.~- verwijder (grote en kleine) stenen, takjes, grote doorns, houtkrullen... Kortom, alles wat doorheen het grondzeil van je tent zou kunnen prikken,~- leg je matras niet te dicht bij een warmtebron (kooktoestel, kampvuur),~- let erop dat je matras niet tegen de hoek van een kampeermeubel of ander scherp voorwerp aan ligt.

Een grasveld is ideaal om je tent en dus ook je matras te installeren. De beste manier om je luchtbed of slaapmatje te beschermen, is het op een veldbed leggen.

Zo ligt het niet direct op de grond. Denk er ook aan dat je je matras niet blootstelt aan grote temperatuurverschillen, laat hem bijvoorbeeld niet een hele middag in volle zon liggen.

Je matras opbergen

Je matras goed opbergen na elk gebruik verlengt de levensduur ervan.  

De beste manier om een matras leeg te laten is de lucht er gewoon vanzelf uit te laten stromen.~Leg de matras voor het opvouwen op een ondergrond die vrij is van scherpe voorwerpen. Vouw hem eerst op in de breedte: een matras van 70 cm breed vouw je dubbel, een matras van 120 cm breed vouw je in drieën en een matras van 140 cm breed vouw je in vieren. Daarna rol je hem in de lengte op, te beginnen bij de kant tegenover het ventiel om het laatste restje lucht eruit te duwen. Nu is je matras een klein pakketje en kan hij in de zak.  

Om je matras op te bergen, heb je twee mogelijkheden:~- als je de ruimte hebt, kan je hem licht opgeblazen opbergen, bij kamertemperatuur (bijvoorbeeld plat onder een bed of rechtop in een kast). Dat is de beste manier van opbergen. ~- als je weinig plek hebt, kan je hem ook opgevouwen in de zak laten zitten en opbergen op een droge en goed verluchte plek.

Tip wanneer je je luchtbed binnen gebruikt

Wanneer je je luchtbed in huis gebruikt, hebben we een tip om te vermijden dat hij teveel lawaai maakt: leg er een laken of plaid onder ;)

Een luchtbed of slaapmat schoonmaken

De beste manier om een luchtbed of slaapmat schoon te maken, is met een vochtige doek.

Gebruik geen schoonmaakproducten, die kunnen het materiaal aantasten. 

thumbnail_sacdecouchage_quechua_forclaz

Hoe kies je een slaapzak?

Een degelijke slaapzak is onmisbaar voor een goede nachtrust. Daarom geven we je graag advies, zodat je het model kan kiezen dat het best beantwoordt aan jouw behoeften en verwachtingen.

Hoe kies je een opblaaspomp voor kamperen - teaser

Hoe kies je een opblaaspomp voor je luchtbed of tent?

Ontdek onze tips om de juiste opblaaspomp te kiezen voor je luchtbed of tent.

hoe-een-tent-kiezen

Hoe je kampeer- of trekkingtent kiezen?

We zetten even wat tips op een rijtje om de tent te kiezen die het best beantwoordt aan je noden tijdens je trekking of kampeeruitje. Gewicht, aantal personen, manier van opzetten: we hebben alle criteria in detail onder de loep genomen, om je te helpen juist te kiezen!

replier tente pop up

Hoe vouw je je pop-up tent goed in?

De 2 Seconds-tent heeft zijn naam niet gestolen. We maakten het jou extra ‘EASY’ met de invoering van een geel en oranje kliksysteem.

comment_entretenir_nettoyer_tente_camping_bivouac

Hoe je tent onderhouden?

Je tent is je metgezel voor je mooiste weekends en vakanties en vraagt ook wat aandacht!

Hoe onderhoud je een slaapzak? - teaser

Hoe onderhoud je een slaapzak?

Volg onze tips om de levensduur van je slaapzak te verlengen en er gegarandeerd goed in te slapen.

installer sa tente

Hoe je tent goed opzetten?

Hieronder vind je enkele tips om je tent goed en in een handomdraai op te zetten!