hoe-kan-ik-een-spaak-vervangen

Hoe kan ik een spaak vervangen?

Il arrive parfois, lors de chutes, de projections de pierres ou autre qu’un (ou plusieurs rayons) se plie, ou même se casse. Pour que la roue puisse conserver toute sa rigidité, il est nécessaire de changer un rayon manquant ou défectueux.

Il arrive parfois, lors de chutes, de projections de pierres ou autre qu’un (ou plusieurs rayons) se plie, ou même se casse. Pour que la roue puisse conserver toute sa rigidité, il est nécessaire de changer un rayon manquant ou défectueux.

Een spaak vervangen? volg de gids!

Moeilijkheid: makkelijk

Duur: 5 minuten

Gereedschap: een spaaksleutel. Een spaaksleutel is een klein vierkant gereedschap met verschillende inkepingen die overeenkomen met de vorm van de spaken. Met deze kleine tool kan je de spaken van een fietswiel vastklemmen of losmaken van de velg.

Voorbereiding

Voor je een spaak kan vervangen, moet je het wiel demonteren en je de band, de binnenband en de velg verwijderen. Deze stappen zijn noodzakelijk, want je moet bij de koppen van de spaken kunnen die zich aan de binnenkant van de velg bevinden. De kop van de spaak (eigenlijk het buitenste uiteinde van de spaak) kan je los- of vastschroeven aan de velg.

Een spaak verwijderen of plaatsen

Een spaak verwijderen is relatief eenvoudig en snel af te handelen. Eerst vijs je de kop van de spaak volledig los, daarna laat je de spaak glijden tot in het midden van het wiel (van de as) om ze los te maken.

Let op! Er bestaan spaken in verschillende maten (afhankelijk van de grootte van het wiel, de as en het aantal spaken, enz.) en je moet je spaken dus vervangen door exemplaren met dezelfde afmetingen!