HOE KAN JE JE LICHAAM VERSTEVIGEN MET EEN CROSSTRAINER?

Hoe kan je je lichaam verstevigen met een crosstrainer?

Met zijn vloeiende en toch intensieve bewegingen is een crosstrainer het ideale toestel om thuis je lichaam te verstevigen!

Of je nu een doorgewinterde sporter of een absolute beginner bent, de crosstrainer heeft voor elk wat wils. Hij is zowel geschikt voor actieve recuperatie als voor intensieve trainingssessies. Omdat er geen sprake is van schokken of terugslagen, is een crosstrainer eerder zacht voor je gewrichten, maar daarom niet minder geschikt voor cardio. Je hebt het al begrepen: met dit toestel is aanpassingsvermogen het sleutelwoord. Laten we samen ontdekken hoe je met een crosstrainer je lichaam kan verstevigen.

HOE KAN JE JE LICHAAM VERSTEVIGEN MET EEN CROSSTRAINER?

De crosstrainer, wat train je daarmee?

De crosstrainer is een cardio-toestel dat voornamelijk de onderste ledematen traint. Bilspieren, quadriceps, hamstrings, kuiten, dit toestel zet al deze spieren aan het werk. En als je dan ook de armen van het toestel gebruikt, komt ook je bovenlichaam in beweging. Zo gebruik je 80% van je spieren. Ook je armspieren en zelfs je buikspieren hebben baat bij deze training, op voorwaarde dat je je core strak houdt.

Om de training intenser te maken, volstaat het om de weerstand te vergroten. Dit verhoogt de moeilijkheidsgraad zodat je dieper moet gaan.

Een crosstrainer is allesbehalve eentonig. Afhankelijk van het programma dat je kiest, volgen de sessies elkaar op, maar zijn ze nooit hetzelfde! Cardio, spierversteviging of gewoon bewegen om je lichaam wakker te maken, je kiest je training in functie van je behoefte.

HOE KAN JE JE LICHAAM VERSTEVIGEN MET EEN CROSSTRAINER?

Onze tips om efficiënt te trainen!

Een sessie met de crosstrainer is optimaal als je een correcte lichaamshouding aanneemt. Denk eraan om je rug recht te houden en recht voor je uit te kijken. Als je houding te losjes is met gebogen rug, zal je sessie minder heilzaam of zelfs contraproductief zijn. Trouwens, je rug recht houden is iets dat je best altijd doet.

Tijdens een training verliest je lichaam water. Om doeltreffend te blijven trainen is het belangrijk om je lichaam opnieuw van water te voorzien. Net zoals bij andere sporten moet je dus tijdens je training voldoende drinken. Als je niet genoeg drinkt, verlaag je je bloeddruk en verhoog je je hartslag. Resultaat: je hebt minder energie en je prestaties nemen af. Bij deshydratatie krijg je ook makkelijker last van krampen, en we weten allemaal hoe onaangenaam en frustrerend dat kan zijn.

HOE KAN JE JE LICHAAM VERSTEVIGEN MET EEN CROSSTRAINER?

Hoe je spieren versterken met een crosstrainer?

Met een crosstrainer kan je verschillende doelstellingen bereiken: afvallen, je fysiek uitleven, je lichaam verstevigen, je vorm terugvinden, ... Als je doel is om een strakker lichaam te hebben, dan moet je gaan voor intensiteit. Hiervoor is het belangrijk om een hoge weerstand in te stellen. Op een crosstrainer is dat het systeem dat de rotatie van de pedalen vertraagt ​​en daardoor de moeilijkheidsgraad verhoogt. En je kent het gezegde: 'no pain, no gain'! Dus we gaan ervoor en we geven alles wat we hebben :-)

Als je geen specifieke zones wilt trainen, kan je net zo goed je volledige lichaam laten werken en je handen op de armen van het toestel plaatsen. Als je je daarentegen op je benen wilt focussen, laat je je handen best op het centrale deel van het toestel rusten. Op die manier is het uitsluitend je onderlichaam dat de inspanning levert.

Wat de duur betreft, kan je best beginnen met trainingen van 45 minuten als je je lichaam wilt verstevigen. Uiteraard, als je net begint en al lang niet meer aan sport hebt gedaan, moet je dit geleidelijk opbouwen. Maar wees gerust, je maakt snel vooruitgang met een crosstrainer.

Qua frequentie is vooral regelmaat belangrijk en lonend. Met een ritme van drie keer per week gedurende meerdere maanden, ben je zeker dat je resultaten boekt. Natuurlijk speelt ook je voeding een belangrijke rol als je je lichaam steviger en strakker wilt maken. Dus om snel resultaat te zien, maar ook voor je gezondheid, moet je evenwichtig en gevarieerd eten.

Ons programma voor een strakker lichaam

Dit is een programma gedurende één maand met als doel je lichaam te verstevigen en strakker te maken.

 • 1E week

  3 sessies van 30 minuten

  10 minuten opwarming

  15 minuten in een snel tempo (je zou nog steeds een gesprek moeten kunnen voeren, zo niet, verlaag dan het tempo)

  5 minuten recuperatie in een laag tempo

 • 2E week

  3 sessies van 35 minuten

  10 minuten opwarming

  20 minuten in een snel tempo

  5 minuten recuperatie in een laag tempo

 • 3E week

  3 sessies van 40 minuten

  10 minuten opwarming

  25 minuten in een snel tempo

  5 minuten recuperatie in een laag tempo

 • 4E week

  3 sessies van 45 minuten

  10 minuten opwarming

  30 minuten in een snel tempo

  5 minuten recuperatie in een laag tempo

Opmerking: de weerstandsniveaus verschillen afhankelijk van het toestel dat je gebruikt. Daarom geven we je hiervoor geen richtlijnen. We raden wel aan, ongeacht je toestel, om de weerstand gedurende deze vier weken geleidelijk te vergroten. Dit verhoogt de moeilijkheidsgraad zodat je intensiever traint.

~ Natuurlijk, om je lichaam strak en in vorm te houden, mag je na deze maand van regelmatige training niet alle fysieke activiteit stoppen. Het zou zonde zijn om te stoppen als je goed bezig bent! Je kan misschien minder trainen, maar wel op een duurzame manier. Om het hele jaar door fit en strak te zijn, is het beste advies om van trainen een gewoonte te maken :-)

Een greep uit onze tips voor wie op de crosstrainer traint

CROSSTRAINER E SHAPE

5 goeie redenen om voor de crosstrainer te kiezen

Aan iedereen die zijn lichaamsconditie op peil wil houden en die mooie, strakke lijn wil terugvinden, aandacht! Al eens gehoord van een crosstrainer, een alles-in-één cardiotoestel?

HOE DOELTREFFEND TRAINEN OP DE CROSSTRAINER?

Hoe doeltreffend trainen op de crosstrainer?

De crosstrainer is de cardiovasculaire kompaan bij uitstek om calorieën te verbranden, aan je coördinatie te werken en je hele lijf doeltreffend en blijvend te verstrakken. Wij hebben een paar handige tips voor je verzameld om hem optimaal te gebruiken, naargelang je doelstellingen.

trainingsprogramma 4 weken crosstrainer

Hometrainer of crosstrainer: programma van 4 weken om zoveel mogelijk calorieën te verbranden

Jouw cardioprogramma met de crosstrainer of hometrainer om je spieren strakker en sterker te maken en je fysiek uit te leven in 4 weken!