Je ski's of snowboard goed herstellen - titel

Hoe kun je je ski's of snowboard goed herstellen?

Beschadigde kanten, gaten in het belag, elk jaar heeft je materiaal kleine beschadigingen te verduren. Om beter te begrijpen hoe je dit kunt vermijden en op de juiste manier kunt herstellen, legt Laurent Cardot van het Atelier uit wat de juiste acties zijn.

portret Laurent

Gesprek met laurent cardot

"Ik stel vaak vast dat ski's en snowboards niet regelmatig worden onderhouden, wat jammer is want goed onderhoud garandeert goed glijden en materiaal dat langer meegaat."

1. Hallo, kan je jezelf even voorstellen?
Hallo, ik ben Laurent Cardot, manager van het Atelier van de Mountain Store in Passy en ski-expert voor de Ateliers van Decathlon sinds 1987.

2. Kun je ons iets meer vertellen over je beroep als Atelier-expert?
Een expert is de technische deskundige voor ski-onderhoud en -reparatie voor alle Decathlon-ateliers over de hele wereld. Zo werk ik mee aan de opleiding van skitechnici.

Hoe kun je je ski's of snowboard goed herstellen

3. Wat zijn de belangrijkste beschadigingen die het vaakst aan ski's en snowboards worden gerepareerd?
De voornaamste beschadigingen zijn gaten in het belag en botte kanten.

De ski- en snowboardkanten zijn de metalen hoek tussen de kant van het belag en de sidewall in een rechte hoek. Hierdoor heb je grip op de sneeuw in bochten en kun je zijwaarts op de piste stil blijven staan. Als ze bot zijn, snijden ze niet meer en hebben ze geen grip meer op de sneeuw.

4. Hoe verklaar je dit?
Dit komt door de omgeving waarin skiërs en snowboarders actief zijn: op de piste of buiten de piste is het niet ongewoon om over een boomtak of kleine steentjes te skiën en dit kan het belag en de kanten van ski's of snowboards beschadigen.

Wat kun je hieruit concluderen?

Ik stel vaak vast dat ski's en snowboards niet regelmatig worden onderhouden, wat jammer is want goed onderhoud garandeert goed glijden en materiaal dat langer meegaat.

je ski's of snowboard goed herstellen - slijpen

5. Wanneer is het juiste moment om je kanten te slijpen?
Over het algemeen raden we aan om ze aan het begin of het einde van het seizoen te slijpen, dus één keer per jaar.

Maar je kunt je kanten ook scherper maken als je oneffenheden met het blote oog kunt zien: deze worden vaak veroorzaakt door skiën op slechte sneeuw (aanwezigheid van stenen of andere obstakels).

De beste techniek blijft volgens mij de keramische afwerking, de meest precieze en de meest efficiënte methode.

je ski's of snowboard goed herstellen - waxen

6. Hoe zit het met waxen?
Als je de indruk hebt dat je ski's of snowboard slecht glijden of dat je belag wit wordt, is dat een teken dat je ski's moeten worden gewaxt. Over het algemeen is één of twee keer per jaar voldoende als je je ski's matig gebruikt. Waxen wordt gedaan op een belag dat al geschuurd is of dat niet geschuurd hoeft te worden (nieuw of pas geschuurd). Een gewaxt belag helpt om het laagje water af te stoten dat zich vormt wanneer de ski opwarmt in contact met de sneeuw. Dat zorgt dus voor goed glijden en vermijdt het gevoel van 'plakken' aan de sneeuw.

Is er een bepaalde methode die de voorkeur heeft?
Alle zogenaamde hot- of iron-technieken zijn het meest effectief voor goed onderhoud en het garanderen van een goede glijding.

7. Heb je sinds je in dit beroep bent begonnen, een verandering opgemerkt in de manier waarop mensen hun uitrusting beschadigen en de technieken die worden gebruikt om dit te herstellen? We beschadigen onze uitrusting altijd op dezelfde manier. Anderzijds is het belangrijk te weten dat de onderhouds- en reparatietechnieken in onze Decathlon-ateliers sterk zijn verbeterd dankzij de nieuwe gerobotiseerde machines en de kwaliteit van de gebruikte materialen, zoals de was bijvoorbeeld.

8. Welke dingen moet je vooral niet doen bij onderhoud of reparatie? Het is van groot belang om niet aan een reparatie te beginnen zonder de handeling te beheersen en zonder over het juiste materiaal te beschikken. Het verdient daarom de voorkeur een beroep te doen op een professionele technicus in ons Atelier om het volledige reparatieproces uit te voeren en daarbij te profiteren van de nieuwste technologieën.

Nog een laatste advies?

Naast het dagelijkse onderhoud adviseer ik je om je ski's of snowboard één of twee keer per jaar te laten schuren en waxen in een van onze ateliers om de prestaties van je ski's te optimaliseren. Het schuren optimaliseert de vlakheid van het oppervlak van het belag en verwijdert eventuele microvervormingen van de nose. Dit is ook de gelegenheid om te controleren of er geen scheuren zijn die de structuur van de ski zouden kunnen aantasten.

Wees goed uitgerust:

"Nu je weet hoe je je ski's of snowboard moet onderhouden, hoef je alleen nog maar te gaan genieten van de pistes met je gezin of vrienden."

Hoe kun je je ski's of snowboard goed herstellen

Laurent cardot

Atelier-manager

Ontdek onze andere adviezen

Je skihelm onderhouden

Je skihelm onderhouden

Hoe onderhoud je je skihelm tijdens je skivakantie en op het einde van het seizoen?