Unselected
hoe-mechanische-schijfremmen-afstellen-en-monteren

Hoe mechanische schijfremmen afstellen en monteren?

.

Unselected

Schijfremmen afstellen en monteren neemt zo’n 20 minuten in beslag. Je hebt er niet veel materiaal voor nodig: een inbussleutel volstaat.

Unselected

Kan ik een mechanische schijfrem op m’n fiets monteren?

Als je al fiets al gebruikmaakt van schijfremmen is er geen probleem. Anders moet je eerst controleren of de fietsvork, het kader en de wielen compatibel zijn met schijfremmen.

Unselected

Schijfrem afstellen: stappenplan

Als je nieuwe mechanische schijfremmen hebt gekocht, moet je de handleiding volgen. Voor sommige merken geleden specifieke instructies. Als je geen handleiding hebt of een tweedehandsrem hebt gekocht, kan je ons stappenplan volgen.

Unselected

Een schijfrem monteren

Plaats de remhendel op de gewenste hoogte. Zorg ervoor dat je met je wijsvinger en je middelvinger bij de uiteinden van de hendel kan. Zo kan je genoeg druk uitoefenen zonder dat je de rest van je hand hindert.

Om de remkabel te plaatsen, moet je hem eerst aan de remhendel vastmaken. Daarna haal je hem door de kleine rondelle en de kleine kegel (zie video 01:15). Maak die twee kleine onderdelen vast en let erop dat de remkabel niet meer uit de remhendel kan glijden.

Unselected

De schijfrem op het wiel monteren

De schijfremmen op het wiel monteren, is heel gemakkelijk en neemt slechts 1 minuut in beslag. Je moet wel met twee zaken rekening houden:

Let op de richting van de schijfrem. Ze moet in de richting van de pijltjes kunnen draaien die erop getekend zijn. De pijltjes en het logo van het merk moeten zich aan de buitenkant van de rem bevinden en je moet ze kunnen zien wanneer je de schijven vastdraait.

Je moet ook aandacht besteden aan de volgorde waarin je de schroeven vastdraait. Om de schijfrem zo goed mogelijk vast te maken, volg je best de volgorde die in de video wordt getoond (een eerste schroef en daarna die ertegenover, …). Draai de schroeven beetje bij beetje vast, respecteer de volgorde en doe meermaals een volledige toer.

Unselected

Rembeugels monteren en remblokjes afstellen

De rembeugels van een schijfrem komen overeen met de remblokjes en met het onderdeel op de vork (voor de voorwielrem) of op het kader (voor de achterwielrem) waarin de schijfrem zich bevindt.

Draai de twee schroeven van de rembeugel op het kader of de vork vast en let erop dat je de schijfrem in het midden van de remblokjes bevestigt.

Als de schijfrem één van de twee zijden van de rembeugel raakt of niet volledig recht is gemonteerd, draai dan de schroeven los en opnieuw vast zodat de positie volledig correct is. Speel ook met de derde schroef om de rembeugel dichter bij of verder van de remblokjes te brengen.

De remblokjes moeten zich evenwijdig met, op dezelfde afstand en dichtbij de schijfrembevinden, zonder ze te raken.

Unselected

Hoe ga je te werk?

Neem de remkabel en plaats hem op de rembeugel. Haal de kabel door de kleine rondelle, trek eraan en maak hem vast met behulp van een inbussleutel. Druk hem op de rembeugel (de remblokjes raken nu de schijfrem).

Zodra de remkabel is vastgemaakt, laat je los en controleer je of de remblokjes zich dicht bij de schijfrem bevinden (zonder ze te raken).

Als de remblokjes zich ver genoeg van de schijfrem bevinden, voer je de druk op de kabel wat op. Dat doe je door de kleine rondelle waarin de kabel zit, een beetje bij te schroeven.

Neem daarna plaats op je fiets en rem een paar keer kort om te controleren of de rem goed functioneert.

Unselected

De schijfrem ‘inrijden’

Om de schijfremmen optimaal te gebruiken, moet je ze eerst ‘inrijden’. Het zou kunnen dat de remmen niet goed functioneren wanneer ze gloednieuw zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je vanaf het begin zware afdalingen doet of meteen heel krachtig remt.

Het ‘inrijden’ zorgt ervoor dat de remblokjes zich aan de schijfrem aanpassen, waardoor de effectiviteit van de rem stijgt. Daarvoor is er geen magische formule, je moet gewoon een paar keer kort remmen en gedurende de eerste kilometers niet te snel rijden.