Hoe onderhoud je je trampoline tijdens de winter?

Hoe onderhoud je je trampoline tijdens de winter?

In de zomer heb je veel plezier gehad op je trampoline, maar nu het herfst wordt, is de regen natuurlijk een spelbreker. Maak dus gebruik van de laatste zonnige dagen om je trampoline schoon te maken, na te kijken en op een koele, droge plaats op te bergen. Zo geniet je ook volgend jaar nog van je trampoline. Door deze schoonmaakbeurt verleng je bovendien de levensduur van je trampoline.

Nu de winter aanbreekt, zul je je trampoline enkele maanden niet kunnen gebruiken. Maar hoe bescherm je een trampoline nu tegen vocht en winterse weersomstandigheden (sneeuw, vrieskou, wind, ....)? Met de volgende goede gewoontes help je je trampoline de winter door en verleng je de levensduur ervan. Dit zijn de tips van ons ontwikkelingsteam, waarmee je jarenlang van je trampoline kunt genieten.

de palen van je trampoline inklappen

Wanneer wordt het aangeraden om je trampoline op te bergen?

Je hebt natuurlijk al gemerkt dat je trampoline bestaat uit een onderstel, stalen veren en een springzeil. Het metaal is gegalvaniseerd, zodat het beschermd is tegen roest. Vooral het springzeil moet goed beschermd worden tijdens de wintermaanden. Vanaf het moment dat het regelmatig begint te regenen, in de herfst dus, raden we je aan om je trampoline op te bergen of om de trampoline te beschermen als je deze buiten laat staan. En natuurlijk hangt het af van de weersomstandigheden wanneer je je trampoline moet opbergen.

Waarom moet er een zeil over je trampoline?

Als je geen plaats hebt om je trampoline 's winters binnen op te bergen en deze dus buiten moet blijven, dan moet je ervoor zorgen dat je trampoline goed beschermd is tegen de weersomstandigheden. Daarom gebruik je bij voorkeur een zeil.

Regen, sneeuw en ijs zijn heel slecht voor je trampoline tijdens de wintermaanden. Waarom? Deze elementen zorgen voor extra gewicht op het springzeil. En dat gewicht raakt maar moeilijk weg, tenzij je het er met de hand afhaalt. De elasticiteit van het zeil en de veren wordt flink op de proef gesteld als bepaalde zones van de trampoline constant belast worden (door sneeuw of water bijvoorbeeld).

Als het niet mogelijk is om de verschillende delen van je trampoline te demonteren en op te bergen, dan raden we je aan om er een zeil over te doen. Maak daarvoor de palen los die het veiligheidsnet vasthouden en leg ze op het springzeil. Doe dan het afdekzeil dat werd ontwikkeld voor jouw model (of een waterdicht tuinzeil) over de gedemonteerde trampoline. Als er sneeuw gevallen is, die enkele dagen kan blijven liggen, kan je die er steeds afhalen met een borstel.

Het spreekt voor zich dat er niet mag worden gesprongen op een gedemonteerde trampoline die onder een zeil ligt. Dat is niet alleen onveilig, je kunt er ook de palen en het veiligheidsnet mee beschadigen.

Hoe onderhoud je je trampoline tijdens de winter?
Hoe onderhoud je je trampoline tijdens de winter?

Hoe onderhoud je je trampoline tijdens de winter?

Als je in een regio woont waar de winter nogal streng kan zijn (temperaturen onder het vriespunt, sneeuw, ijzel, aanvriezende regen), dan haal je de meest fragiele gedeelten van de trampoline het best binnen om ze optimaal te beschermen.

We raden je aan om het veiligheidsnet, het springzeil en de stukken beschermingsschuim eraf te halen en die binnen op te bergen, op een plek waar de temperatuur stabiel blijft. Vermijd daarbij tuinhuisjes en niet-geïsoleerde afdakjes. De textielgedeelten van je trampoline zijn het meest kwetsbaar en vragen dus de meeste bescherming tijdens de winter.

Voordat je de verschillende delen van de trampoline demonteert en ze opbergt voor de winter, doe je er goed aan om er eventuele bladeren en takken af te borstelen. Met een vochtige spons krijg je fijner vuil gemakkelijk weg. Laat de verschillende delen van de trampoline opdrogen voordat je ze opbergt. In de lente vind je dan een perfect onderhouden trampoline terug!

Voor de rest van de structuur raden we je aan om een beschermzeil te gebruiken, zoals hierboven beschreven.

Hoe onderhoud je je trampoline tijdens de winter?

Pas zowel in de winter als in de zomer op voor sterke wind!

Idealiter heb je bij het opzetten van je trampoline een stuk in je tuin uitgezocht waar er niet te veel wind is, zodat deze niet bij het minste briesje wegwaait. Voor meer veiligheid kun je de trampoline ook verankeren in de grond. Als je trampoline in het gras staat, dan raden we je aan om een verankeringsset aan te schaffen. Op harde grond kun je zandzakjes gebruiken om de stabiliteit van de trampoline te verhogen.

Al deze voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk en aanbevolen, maar het kan zijn dat ze niet volstaan bij windstoten van meer dan 100 km/u. Als er sterke wind wordt voorspeld, dan moet je maar een ding doen, welk seizoen het ook is: het springzeil, de palen en het veiligheidsnet demonteren.

Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat je trampoline niet te veel last heeft van de wind. Als je op een plek woont waar er regelmatig een sterke wind staat, dan kan het nodig zijn om je trampoline te verankeren in de grond (in je terras bijvoorbeeld) zodat je je trampoline niet te vaak hoeft te demonteren. Dat kan ook handig zijn als diefstalpreventie.

Hoe onderhoud je je trampoline tijdens de winter?

Hoe moet ik mijn trampoline onderhouden?

Je hoeft natuurlijk niet te wachten op de herfst of de winter om je trampoline eens een schoonmaakbeurt te geven. Doe dat zeker ook voordat je het zeil opbergt: zo vermijd je dat stof, zand of ander vuil het springzeil verharden. In de zomer kan een regenbui volstaan om de trampoline eens af te spoelen. Als het zelden regent kun je ook even de tuinslang pakken om je trampoline te onderhouden. Kleine takjes en ander vuil dat op het springzeil terecht kan komen, moet je er natuurlijk wel zelf afhalen. Het is daarbij belangrijk dat je dat doet voordat de kinderen er weer op klimmen, omdat anders het springzeil beschadigd kan raken, of de kinderen kunnen zelf gewond raken als ze op die takjes springen. Met een simpele veegborstel is de klus zo geklaard. Zorg er ook voor dat de schuimdelen rond de palen goed kunnen drogen tussen twee buien.

Als je van plan bent om je trampoline op te bergen voor de winter, doe je dat het best voordat het veel begint te regenen. Als je het zeil moet binnenhalen terwijl het regent, dan heb je je moment gemist! Laat het springzeil zeker drogen voordat je het opvouwt.

Nu is je trampoline klaar voor een winterslaap! Dankzij deze eenvoudige maatregelen verhoog je de levensduur van je trampoline. Je kinderen zullen zich al verheugen op de lente.

Al onze tips voor je trampoline

hoe kies je de juiste trampoline?

Hoe kies ik de juiste trampoline?

Trampolinespringen is een fysieke en leuke activiteit, die je thuis kunt doen, die de fantasie en creativiteit van je kinderen een boost geeft en waar ze hun energie mee kwijt kunnen. We geven je graag tips om de juiste trampoline te kiezen.

trampolinespringen domyos

Trampolinespringen voor een doeltreffende work-out!

Trampolinespringen doet een heel nieuwe wereld voor je opengaan! Heb je zin in een spannende en leuke ervaring? Denk je dat je in staat bent om de zwaartekracht te tarten en naar hartenlust te springen als een konijn of kat (de keuze is aan jou ...)? Dan kun je met trampolinespringen moeiteloos je spieren en je gevoel voor evenwicht trainen.