Hoe onderhoud je kleding van merinowol?

Merinowol is lekker warm en beperkt het ontstaan van geurtjes, en is daarmee de ideale metgezel voor alle backpackers die er licht op uit willen trekken met enkel het broodnodige in hun rugzak.
Heb je jezelf een merinowol kledingstuk cadeau gedaan, maar heb je wat schrik dat je er zorg voor moet dragen alsof het een stola van kasjmier is? Wees gerust, we leggen je precies uit wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je merinowol kledingstuk zo lang mogelijk met je mee gaat.

Hoe onderhoud je kleding van merinowol?

Hoe was je een kledingstuk van merinowol?

Je T-shirt, sweater, sportbeha, broek, short of legging, buff, muts en zelfs je handschoenen, alle trekkleding kan van wol worden gemaakt. Wassen moet daarom wel eenvoudig blijven: je hoeft je kleding echt niet met de hand te wassen of een speciaal wasmiddel te gebruiken!

Wat zijn de stappen voor het juist wassen van een kledingstuk van merinowol?
- Draai de kledingstukken binnenstebuiten en stop ze dan in de wasmachine.
- Gebruik je gebruikelijke, bij voorkeur vloeibare, wasmiddel.
- Start een gewone wascyclus aan 30Β°C op.

Hoe laat je merinowol drogen?
Gebruik nooit de droger, die zal je kledingstuk zeker doen krimpen: snel aan de lucht laten drogen blijft de beste optie.
Je hoeft je kledingstuk ook niet te strijken, want dat zal op termijn de stof beschadigen.

Hoe was je merinowol

Hoe voorkom je gaten in je kledingstuk?

Laat ons eerlijk zijn, het risico bestaat dat er een gat in je kledingstuk van merinowol komt omdat je bijvoorbeeld achter een tak blijft hangen, maar dat zijn de gevaren van de natuur. Wol is misschien wat kwetsbaarder dan synthetische materialen of katoen, maar het heeft zoveel voordelen dat we dat er graag bijnemen. Dat is overigens waarom we verstevigde kledingstukken hebben ontwikkeld waarbij we de wol bedekken met micropolyamidedraden.
Maar natuurlijk, wie wol zegt, zegt... motten! Β Je kleding op pad beschadigen is dan misschien deel van het risico van trekking, maar niets zo frustrerend als een kledingstuk vol gaten, al had je het nog zo netjes opgeborgen in de kast.

Voorkomen
Om motten te vermijden kan je het volgende gebruiken:
- balletjes cederhout
- gedroogde lavendel
De geur van die producten verbergt die van de wol, zodat vrouwelijke motten die een plek zoeken om hun eitjes te leggen ze niet kunnen ruiken. Want het zijn dus de mottenlarven die je kleren opeten!

Wat kan je doen als motten toch aan je kleren hebben gezeten?
Snelle actie is geboden om alle resterende larven te verwijderen en daarna kan je overstappen op de volgende stap in dit advies: hoe kan je kleerscheuren en gaten in je kleding van merinowol repareren (we hebben aan alles gedacht!).

Hier enkele tips om van de motten af te raken:
- Haal je kleding uit de kast en haal er zorgvuldig een stofzuiger door! Echt in alle hoekjes en gaten: denk dus ook aan de groeven in de deur of eventuele spleetjes. Larven en eitjes kunnen zich hier heel gemakkelijk in hebben verstopt.
- Leg al je kleding buiten in de zon.
- Was vervolgens al je kleren. Je kunt ze ook even stofzuigen (je hebt de stofzuiger nu toch vast) voordat je ze in de wasmachine stopt.
- Eenmaal gewassen kan je je kleding weer opbergen, idealiter in hermetisch afgesloten houders of in je kast met wat cederhout of gedroogde lavendel.
En als je gaten hebt, is dit het moment om te leren hoe je wol kunt stoppen (of om je kleren naar een ervaren kleermaker te brengen).

Hoe repareer je een kledingstuk van merinowol?Β 

Je hebt gaten in je merinowol, en je wil je kledingstuk liever repareren dan meteen weggooien. Dat verdient al een applaus!
We gaan proberen je hier met enkele belangrijke tips bij te begeleiden. Let wel op! Als de stof grotendeels in stukken ligt of het gaat om slijtagegaten (je kunt door versleten stof gemakkelijk heen kijken), werken de hier voorgestelde reparaties wellicht niet...

Je kunt een gat in een stuk merinowol op verschillende manieren herstellen:
- Je hebt letterlijk een draadje los: een draadje van je kledingstuk is losgekomen en steekt uit. Weersta zeker aan de verleiding om het draadje af te knippen, dan krijg je gegarandeerd een gat. Gebruik in plaats daarvan een naald om de draad weer naar binnen te brengen.
- Er zit een gat in het tricot (door bijvoorbeeld die motten waar we het net over hadden): je kunt je kledingstuk stoppen of waarom zou je niet, afhankelijk van waar het gat zit, je kledingstuk opvrolijken met een leuke patch? Dat geeft extra persoonlijkheid aan je kledingstuk en je zult het nog liever dragen omdat je het zelf gedaan hebt (of niet, we don't judge!). Een ding is zeker, je kledingstuk gaat langer mee en het ziet er beter uit dan ooit!Β 

Nu weet je alles wat we je kunnen leren over het goed onderhouden van een kledingstuk van merinowol.
Dit is natuurlijk nog niet alles! Dus als je zelf ideeΓ«n hebt, of als je andere technieken hebt gebruikt, laat het ons en je medesporters dan zeker weten in een opmerking onder dit artikel.

Wist je dit?