Hoe stel je je biljarttafel af?

Hoe stel je je biljarttafel af? 

Het is de beslissende bal van de match. Je bent in uiterste concentratie en klaar om de partij te winnen. Je raakt de bal, hij rol zachtjes naar zijn doel en dan... wijkt hij alsnog af. Wat is er gebeurd? Je had de bal immers perfect geraakt. Deze misser kan alleen maar worden verklaard door een slecht afgestelde tafel. Niets vervelender dan een slecht afgestelde tafel waardoor je ballen afwijken. Laten we er voorgoed komaf mee maken! Geen excuus meer tijdens je volgende partijtje, want we gaan je uitleggen hoe je je biljarttafel op de millimeter nauwkeurig kunt afstellen.

We beginnen meteen met de uitzondering die de regel bevestigt: snooker.~~Als je een snookertafel van 12 feet (3,65 m lang) hebt, dan kunnen we je alleen maar het volgende aanbevelen: doe een beroep op een professional. Deze tafels zijn lang, bestaan uit specifieke materialen en wegen vaak meer dan een ton. Daarom heb je een speciale methode en duur materiaal nodig om een snookertafel af te stellen. ~~Voordat je eraan begint, check je best even welk type biljarttafel je hebt. Afhankelijk van het type tafel dien je immers een andere methode en ander gereedschap te gebruiken.

Welke tafel heb ik? om het kort te houden, er zijn 2 grote families:

1/  Tafels in composiet (hout), die vaak minder duur en lichter zijn en als low budget tafels worden beschouwd. De tijden veranderen echter en dankzij de verbeteringen op het vlak van research & development ligt de kwaliteit van deze tafels nu beduidend hoger (voorbeeld van de BT 700 US met zijn stringers).~~2/  Traditionele tafels, die vaak high end en erg duur zijn. De bestaan meestal uit een frame van metaal en hout en een blad in leisteen. Deze tafels zijn 7 tot 10 feet lang en wegen 400 tot 800 kg, of soms meer.

hout

Houten tafels

Heb je een tafel met een houten speelblad, dan kun je meteen aan de slag: neem een waterpas, de langste die je hebt. Hoe langer je waterpas, hoe nauwkeuriger je kunt werken. Bel een vriend die je laatst nog verslagen heeft en vraag hem om je te komen helpen. Dat is geen overbodige luxe, want je zult een gewicht van zo'n 100 kg moeten tillen.~~Het principe is erg eenvoudig: je moet ervoor zorgen dat een van de 2 lengtes van je tafel waterpas staat, en vervolgens ook de 2 breedtes.

STAP 1:~~Begin met de verstelbare poten in de middelste stand te zetten: in het midden, tussen het hoogste en het laagste punt. Plaats je tafel op de plek waar ze zal blijven staan. Als je ze verplaatst, zal je ze opnieuw moeten afstellen.~~STAP 2:~~Zodra de tafel goed staat, kies je een van de 2 lengtes, die je als basisreferentie zult gebruiken. Zorg ervoor dat ze perfect horizontaal staat door de waterpas parallel te leggen met deze lengte, op het laken en zo dicht mogelijk tegen de band. Als je je waterpas voor je hebt, kies je ofwel de verstelvoet aan je rechterzijde, ofwel die aan je linkerzijde, en stel je deze af volgens het niveau van de eerste zijde, die je referentiezijde is.~~STAP 3: ~~Nu je referentielengte klaar is, doe je hetzelfde met de 2 breedtes, maar let op dat je de poot van je referentielengte niet aanraakt.~~STAP 4:~~Zodra de 2 breedtes waterpas staan, is je tafel speelklaar! Twijfel je of je tafel wel perfect stabiel staat, kijk dan zeker opnieuw alle kanten na (in dezelfde volgorde) en stel ze volgens dezelfde procedure opnieuw af indien dat nodig is.~~Het gebeurt erg vaak dat temperatuurschommelingen het hout lichtjes doen vervormen. Vandaar ook het grote belang van de stringers van de tafel BT 700: deze zorgen ervoor dat je tafel veel stabieler blijft staan.

Traditionele tafels

Heb je een traditionele tafel met speelblad in leisteen (er zijn ook bladen in marmer), check dan eerst of ze verstelbare poten heeft (ook stelpoten genoemd).~~De procedure is exact dezelfde, hoewel het door het gewicht van de leistenen platen moeilijker zal zijn om de tafel op te tillen om de poten te verstellen (de moeilijkheid zit hem in de 400 tot 800 kg die je moet optillen tijdens het verstellen). Bovendien is leisteen harder, waardoor je de verstelprocedure zeker meerdere keren moet herhalen. Het zal immers lastiger zijn om de tafel nauwkeurig af te stellen, waardoor je de procedure 3 tot 4 keer opnieuw zult moeten doen, maar stel jezelf gerust, want een tafel in leisteen moet je maar één keer afstellen en deze staat dan stabiel voor de volgende 20 jaar. ~~Zorg ervoor dat je voldoende helpende handen hebt (4 tot 5 personen) of eventueel een autokrik (let er dan wel op dat je je tafel beschermt op de plaats waar je ze met de krik zult optillen). Heeft je tafel geen verstelbare poten, dan dien je net zoals voor een snookertafel een professional in te schakelen. Dan dienen immers de bladen zelf afgesteld te worden en niet het frame. Deze methode is veel complexer.