serrer_lacer_chaussure_titre

Hoe strik je op de juiste manier de veters van wandelschoenen?

Als je wandelt in de bergen is het voor je comfort en veiligheid heel belangrijk dat je schoenveters op de correcte manier zijn aangespannen. Alleen zo worden je voeten goed ondersteund tijdens de hele tocht, zowel bij klimmen als bij afdalingen. 

Als je wandelt in de bergen is het voor je comfort en veiligheid heel belangrijk dat je schoenveters op de correcte manier zijn aangespannen. Alleen zo worden je voeten goed ondersteund tijdens de hele tocht, zowel bij klimmen als bij afdalingen. Het volstaat immers niet dat je goede schoenen hebt, je moet ook de veters op de juiste manier strikken.

Waarom is het belangrijk om je wandelschoenen goed te veteren?

Het hebben van een goed paar wandelschoenen is essentieel, maar dat alleen is niet genoeg. Onjuiste vetering kan niet alleen pijn en blaren veroorzaken, maar ook het risico op blessures vergroten. Een goede vetering zorgt voor een optimale ondersteuning van de voet, vermindert wrijving en bevordert een betere bloedsomloop, wat essentieel is om je voeten de hele wandeling gezond te houden.

Comment bien serrer et lacer ses chaussures de randonnรฉe ?

Zorg er allereerst voor dat je hiel goed vast zit achteraan de schoen

Stap met je voet in de schoen en stamp een paar keer hard op de grond zodat je hiel goed vast zit achteraan de schoen. Zo creรซer je comfortabele ruimte voor je tenen en voorkom je dat ze tegen de voorkant van de schoen stoten. 

Begin bij de veterogen om het onderste deel aan te spannen

Het is heel belangrijk dat je onderaan begint met de veters aan te trekken en niet door aan de uiteinden van de veters te trekken zoals veel mensen doen. Veteroog na veteroog span je de schoen aan, niet te hard zodat je voet nog wat ruimte heeft. Span niet te strak aan om te voorkomen dat je de bloedstroom in je voet afsluit. Het is belangrijk dat de schoenen comfortabel zitten. Je moet dus zelf uitproberen hoe je hard ze je moet aanspannen om er toch nog lekker mee te kunnen lopen!

Span het onderste en het bovenste gedeelte apart aan

Zo kun je de vetersluiting aanpassen aan de vorm van je voet en je enkel vrijer bewegen. Om de sluiting van het onderste gedeelte vast te zetten, leg je een eerste knoop ter hoogte van je wreef of gebruik je de veterblokkering als je schoen daarvan voorzien is.

Span het bovenste gedeelte van de schoen aan

Kruis de veters op de klassieke manier over de onderste haakjes. 

TIP: bij de bovenste haken haal je de veters niet van onder naar boven erdoor, maar van boven naar onder! Die tip heeft 2 voordelen: de knoop in de veter zit lager zodat die je niet kan hinderen bij steile hellingen. Bovendien komen de veters minder snel los uit de haken als de knoop in je veters wat los zou komen.

Tot slot leg je een knoop die doeltreffender is dan de dubbele knoop

Begin met de knoop alsof je een klassieke knoop zou leggen maar voordat je aan de 2 lussen trekt, haal je een van de lussen door de andere. Met die knoop komen je veters niet vanzelf los en toch is hij heel gemakkelijk los te maken aan het eind van je tocht.

Comment bien serrer et lacer ses chaussures de randonnรฉe ?

โ—Opgeletโ—

Bij hoge schoenen met haken kan het gebeuren dat de ene schoen blijft vasthangen in de veterlussen van de andere schoen, afhankelijk van je manier van stappen, het terrein enz.

Om te voorkomen dat je struikelt, moet je vooraf goed controleren of de haken niet beschadigd of vervormd zijn, als ze teveel "open" staan kan dat het valgevaar vergroten.

Je kunt ook je broek of gaiters over de bovenkant van je schoenen doen of je veters in je schoen stoppen (maar die laatste oplossing is niet de meest comfortabele).

Comment bien serrer et lacer ses chaussures de randonnรฉe ?

๐Ÿ’ก๐Ÿ’ก Pas je veters opnieuw aan voordat je aan de afdaling begint

Voordat je met een afdaling begint, raden we aan om de veters van je schoenen iets strakker aan te trekken zodat je voeten stevig vast zitten en niet naar voren kunnen schuiven in de schoen.

Het goed aanpassen en strikken van je wandelschoenen is een eenvoudige maar essentiรซle handeling om een comfortabele en veilige wandelervaring te garanderen. Door deze praktische tips te volgen, maximaliseer je niet alleen je comfort, maar verleng je ook de levensduur van je schoenen en minimaliseer je het risico op blessures. Tijd investeren in een goede vetering zorgt voor aangenamere en zorgeloze wandelingen.

Andere artikelen die u mogelijk interesseren

Hoe kies je wandelschoenen - teaser

Hoe kies je wandel- of trekkingschoenen?

Wandel- of trekkingschoenen kies je aan de hand van 3 criteria, lees hier meer!

Entretenir_des_chaussures_de_randonnรฉe

Onderhoud je je wandelschoenen?

Heb je met je schoenen over modderige paden gelopen en weet je niet hoe je ze nu weer schoon moet krijgen? Ben je door een beekje gelopen en vraag je je af hoe je ze moet laten drogen? Ontdek 4 tips over hoe je je wandelschoenen goed kunt onderhouden en ervoor zorgen dat ze lang meegaan!

teaser-trekking-laarzen-of-schoenen

Wandelen in de sneeuw: met schoenen of met laarzen?

De weersomstandigheden, de moeilijkheidsgraad van je route, de staat van de sneeuw ... er zijn tal van factoren waar je rekening mee moet houden om het juiste schoeisel aan te trekken op een sneeuwtocht. Geen nood, wij vertellen je hoe je dat best doet.

Hoe kies je wandelschoenen voor kinderen?

Hoe kies je een wandelbroek?

Bij wandelen is het belangrijk dat je de juiste broek kiest zodat je je comfortabel blijft voelen! Ontdek al onze tips om de juiste wandelkleding te kiezen!

comment_choisir_sac_a_dos_randonnรฉe_balade_trek

Hoe kies je de juiste trekkingrugzak?

Vertrek je op een wandeling van een paar uur of op dagtocht? Ga je fasthiken, trekken in de bergen of wil je met de rugzak een bepaalde streek ontdekken? We hebben precies de juiste rugzak voor jou!

Hoe je leren trekkingschoenen goed onderhouden

Hoe je leren trekkingschoenen goed onderhouden

Als je eenmaal de juiste schoenen hebt gevonden, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk dragen! Ontdek hier hoe je je schoenen het beste schoonmaakt, insmeert, herstelt en opbergt!