| Wat je moet wetenΒ Β Β Β
DUUR: ongeveer 15 min.
MOEILIJKHEIDSGRAAD: 3 op 5
TE INSTALLEREN: Β een nieuwe fietsketting
TE GEBRUIKEN GEREEDSCHAP:
Een versleten ketting kan de hele transmissie beschadigen als je deze niet vervangt. Een grondige controle en goed onderhoud voorkomen dit soort problemen, die veel geld kunnen kosten.
Je fietsketting krijgt veel wrijving en spanningen te verduren als je trapt, en hoewel goed onderhoud de levensduur kan verbeteren, is vervanging soms onvermijdelijk. We leggen je graag uit hoe je in een paar eenvoudige stappen je fietsketting kunt vervangen of repareren.Β
DUUR: ongeveer 15 min.
MOEILIJKHEIDSGRAAD: 3 op 5
TE INSTALLEREN: Β een nieuwe fietsketting
TE GEBRUIKEN GEREEDSCHAP:
Na verloop van tijd en na vele kilometers wordt je fietsketting losser en slapper. Als je trapt, moeten de onderdelen van de transmissie perfect en zonder wrijving in elkaar grijpen. Een slappe ketting veroorzaakt abnormale slijtage aan de andere onderdelen van je transmissie: cassette, derailleurs, kettingbladen. Je zult ook merken dat je minder snel kunt schakelen.Β
Het is moeilijk om met het oog het verschil te zien tussen een te slappe ketting en een ketting in goede staat. Je hebt dus een kettingslijtagetester nodig om te weten of vervanging nodig is.
De methode is om de tester eerst in een schakel van de ketting te steken en dan de kant van de tool met de slijtagepercentages erin te steken:
β’ Als je de rechterkant van de tool niet in een schakel kunt steken, of als de slijtagegraad niet hoger is dan 50% dan hoef je je ketting niet te vervangen.
β’ Als de slijtage-indicator stopt bij 75%, dan is het tijd om je ketting te vervangen.
β’ Tot slot, als de de slijtage-indicator 100% aangeeft, dan moet je ketting onmiddellijk vervangen worden, en moet de staat van de andere transmissieonderdelen gecontroleerd worden.
In het geval van een gebroken ketting, en als dit geen verband houdt met het feit dat de ketting slapper geworden is, heb je twee opties: je kunt de ketting volledig vervangen of repareren (anker naar de paragraaf over reparatie).
De keuze van je nieuwe ketting maak je op basis van het merk, de compatibiliteit met je transmissie, de benodigde kettinglengte en het type ketting dat geschikt is voor jouw gebruik. Als je bijvoorbeeld een elektrische fiets hebt met een middenmotor (op de trapas), raden we je aan een versterkte ketting te kiezen.
De meeste kettingmerken zijn compatibel met de verschillende merken van transmissies, maar het belangrijkste is de maat van je ketting die afhangt van het aantal versnellingen van je cassette (3 tot 11). Onze Decathlon-kettingen zijn compatibel met Shimano, Sram en Campagnolo.
Er zijn twee manieren om de lengte van je nieuwe ketting te bepalen:
1. Je hebt je oude ketting, dus je kunt de nieuwe ketting op dezelfde lengte knippen.
2. Je hebt de oude ketting niet, dus je moet de maat van je ketting bepalen door uit te rekenen hoe lang deze moet zijn.
Als je een nieuwe ketting koopt, moet je, zelfs als deze overeenkomt met het aantal versnellingen van je transmissie, nog steeds de lengte controleren en aanpassen aan je transmissie.
Als scenario 2 van toepassing is, is hier onze methode om de ideale kettinglengte te bepalen voor jouw transmissie.
Ontdek in enkele stappen hoe je je oude ketting afneemt, en vervolgens de nieuwe ketting monteert en afstelt.
Als je slijtage van je ketting hebt opgemerkt, is de eerste stap om je versleten ketting te demonteren om plaats te maken voor de nieuwe. Leg om te beginnen je ketting eerst op het kleinste tandwiel van de cassette en op het kleine kettingblad.
Als je ketting een snelschakel heeft, kun je die verwijderen met een speciale snelschakeltang, of met een andere tang uit je gereedschapskist of door kracht te zetten met je hand.
De snelschakel is gemakkelijk te herkennen op een ketting; hij verbindt twee mannelijke schakels met elkaar. Als je hem gevonden hebt, oefen dan druk uit om de twee uiteinden van de snelschakel naar elkaar toe te brengen.
De snelschakel zal opengaan en je kunt je ketting uit de transmissie halen. Onthoud of maak een foto van de manier waarop de ketting door de achterderailleur loopt, zodat je de nieuwe ketting weer kunt monteren.
Als je ketting geen snelschakel heeft, is de enige oplossing om een kettingpons te gebruiken om de ketting te kunnen openen en van de transmissie te halen.
De methode bestaat eruit om de kettingpons op de pen van een schakel te plaatsen en dan aan te draaien tot het punt dat je de pen eruit duwt. Verwijder de kettingpons en je kunt de ketting gemakkelijk afnemen.
Maak, voordat je de nieuwe, schone ketting gaat monteren, van de gelegenheid gebruik om je transmissie schoon te maken: cassette, kettingbladen en derailleurwieltjes. Gebruik een ontvettend middel om al het vuil en stof dat zich heeft opgehoopt te verwijderen, om ervoor te zorgen dat je alle onderdelen goed onderhouden worden.
Volg onze tips om je ketting te reinigen en je derailleurwieltjes schoon te maken.
Neem de tijd om te controleren of je ketting de juiste lengte heeft voordat je deze terugplaatst in de derailleurs. Leg hiervoor de ketting op het grootste tandwiel van je cassette en op het grote kettingblad zonder door de achterderailleur te gaan. Span de ketting zo strak mogelijk en markeer de schakel waar de twee uiteinden van de ketting samenkomen.
Vanaf dit βnulpuntβ moet je 4 schakels toevoegen als je een enkel kettingblad hebt of 2 schakels als je 2 of 3 kettingbladen hebt. Vervolgens kun je de ketting inkorten met een kettingpons om alle overbodige schakels te verwijderen.
Als je ketting de juiste lengte heeft, leg je deze terug op je transmissie, langs het kleine tandwiel van de cassette, de derailleurwieltjes en het kleine kettingblad. Daarna sluit je de ketting met een snelschakel of rechtstreeks met de kettingpons.
De laatste handeling is de controle van de kettingspanning wanneer de ketting op het grote tandwiel en het grote kettingblad ligt. De achterderailleur mag niet te strak gespannen zijn en er moet nog wat speling zijn als je hem optilt.
Met deze laatste belangrijke stap kun je je ketting op de lange termijn onderhouden en beschermen: de ketting smeren! Het smeermiddel vloeit immers tussen de schakels om de beweging van de verschillende transmissieonderdelen vloeiender te maken.
Om alles te weten over het onderhoud van je fietsketting, volg je ons advies: hoe maak ik mijn fietsketting schoon?.
Is je ketting tijdens een fietstocht gebroken? Geen paniek, er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je ketting ter plekke of thuis te repareren.
Zorg er ten eerste voor dat je ketting op het kleine tandwiel en het kleine kettingblad ligt, zodat er weinig spanning op staat. Zoek vervolgens de gebroken schakel en verwijder deze met behulp van een kettingpons. Na deze stap heb je twee opties. Als je een reserveschakel hebt, kun je de schakel vervangen; zo niet, dan moet je je ketting inkorten.
Met deze techniek kun je je rit afmaken of nog een paar kilometer verder rijden voordat je de gebroken schakel vervangt.
Verwijder de gebroken schakel met behulp van de kettingpons en haak de twee overgebleven schakels aan de uiteinden van de ketting in elkaar. Deze handeling verkort je ketting en vergroot dus de spanning: zorg ervoor dat je de ketting niet tot op de grootste tandwielen van de cassette omhoog schakelt (en dus niet te veel kracht uitoefent) om een nieuwe breuk te voorkomen.
Voeg de ontbrekende schakel zo snel mogelijk toe aan je ketting, zodat je alle tandwielen op de cassette kunt gebruiken en te grote spanning vermijdt.
Een kettingschakel vervangen is relatief eenvoudig. Net als hierboven omschreven moet je de gebroken schakel verwijderen voordat je de nieuwe aanbrengt. Plaats ten slotte de nieuwe schakel en steek de pen erin met behulp van de kettingpons.
Een kleine tipΒ : als je ketting geen snelschakel heeft, vervang de gebroken schakel dan door een snelschakel. Dan heb je in de toekomst geen gereedschap meer nodig om de ketting van de transmissie te halen!
"Handleiding, montage, onderdelen, afspraak in de werkplaats ... Heb je bij ons een aankoop gedaan en heb je hulp nodig?
We geven je alle ondersteuning op onze supportsite!"
Goed onderhoud van je fietsketting voorkomt dat je de ketting voortijdig moet vervangen of repareren. En of je nu een ervaren fietser bent of niet, iedereen kan een fietsketting vervangen of repareren (hetzelfde geldt trouwens ook voor de vervanging van je remkabels). Je hebt voornamelijk het juiste gereedschap nodig, een kettingpons en/of een tang voor snelschakels.