Hybridefiets voor kinderen 20 inch 6-9 jaar Riverside

REF: 8576494, 8576493

HYBRIDEFIETS RIVERSIDE 20 INCH 100 EN 120

We ontwikkelden deze hybridefiets voor kinderen van 6 tot 9 jaar die willen fietsen in het stadspark of op de weg. Hier vind je alle instructiefilmpjes om deze hybridefiets voor kinderen te monteren, onderhouden en repareren.

Met deze handleiding kun je de nieuwe fiets van je kind eenvoudig monteren!  We hebben deze instructies opgesteld met de vakkennis van onze productmanagers en onze ontwikkelaar voor kinderfietsen.

Lexicon

Afstelwieltje voor de rem

Er zijn twee afstelwieltjes voor elke rem, die zich op de remhendels bevinden. Ze worden gebruikt om de spanning van de remkabel aan te passen. Draai aan dit wieltje om de juiste afstelling te vinden. (Hoe harder je het wieltje aandraait, hoe meer de kabel wordt uitgerokken).

AFSTELWIELTJE VOOR DE REM
Remkabelbuis

De remkabelbuis is een onderdeel van inox om de remkabel door de V-brake-remhoeven te trekken. De hoek van deze remkabelbuis zorgt voor een uitstekende kabeldoorvoer om vlot te remmen. Je kunt een beschadigde remkabelbuis perfect vervangen.

REMKABELBUIS
V-brake-remhoeven

Een V-brake-rem bestaat uit twee remhoeven (één links, één rechts). Ze zijn in het midden met elkaar verbonden ter hoogte van het rubbertje. 

Je kunt de remkabelbuis losmaken om de remhoeven vrij te maken en het wiel eenvoudig te verwijderen.

remhoeven-V-brake-kinderfiets
Spanschroeven stuurpen

Het stuur is gelast op de stuurpen. Met de twee schroeven kun je de stuurpen op de balhoofdbuis vastschroeven. Let erop dat je stuurpen vastschroeft met een koppel van maximaal 6 Nm.

spanschroeven-stuurpen

Eerste gebruik

Hoe moet ik de hoogte van het zadel regelen voor elke fietstocht?

Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis en van het stuur af te stellen op de lichaamsbouw van je kind. Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).  

Om de hoogte van het zadel juist af te stellen laat je je kind op het zadel zitten, doe je de crank helemaal naar beneden en zet je de hiel van je kind op het pedaal: het zadel staat op de juiste hoogte als het been van je kind gestrekt is. Zorg er ook voor dat je kind, als het op het zadel zit, met zijn tenen de grond kan raken.

zadel afstellen
Hoe moet ik de v-brakes van de riverside kinderfiets afstellen?

Zo test je of de remmen goed werken: Hou de kinderfiets bij het stuur vast en stap ernaast. Trek aan de rechterremgreep voor de achterrem, of aan de linkerremgreep voor de voorrem. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokjes mogen niet over de zijkanten van de velgen schuren.

 

Als je merkt dat de remmen niet voldoende werken of dat het wiel schuurt, dan kun je het volgende doen: Er zit een  draaiwieltje vóór de remgreep. Als je het wieltje in wijzerzin aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen). Als je het wieltje in tegenwijzerzin aandraait, dan maak je de rem losser (= minder hard remmen, de remblokjes zitten verder van de velg)

 

Het is belangrijk om regelmatig de goede werking van de remmen na te kijken.

Wat is de juiste bandendruk voor deze hybridefiets van 20"? 

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke band van de fiets. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden. De druk kan verschillen volgens het type band.

Om te kijken of de band voldoende opgepompt is, zet je je kind in stilstand op de fiets. De band heeft voldoende druk als hij lichtjes inzakt onder het gewicht van je kind.

Compatibele accessoires

Bekijk onze compatibele accessoires voor deze fiets!

Welke accessoires kun je gebruiken voor de hybridefiets Riverside 20 inch 120 (of 100)?
Met onze tool kun je het model voor je kinderfiets kiezen en makkelijk accessoires toevoegen.

compatibele-accessoires-hybridefiets-20inch
1. Fietsstandaard

Met deze standaard kan je kind zijn fiets makkelijk stabiel zetten. Hij is geschikt voor fietsen van 16", 20" en 24" (kinderfietsen en vouwfietsen).

bequille_velo_enfant
Hoe moet ik de fietsstandaard monteren? 
fietsstandaard-monteren
2. Stuurtas

Handig om kleine spullen zoals sleutels en een tussendoortje mee te nemen!

fietstas
3. Fietsmand

Deze zwarte metalen fietsmand bevestig je makkelijk aan het stuur van de fiets. Hij is geschikt voor fietsen van 20'', 24'' en 26'' met een stuur van 22 mm.

fietsmand kinderfiets
4. De drinkbushouder

We ontwikkelden deze bidonhouder met de opening aan de zijkant zodat kinderen gemakkelijker hun drinkbus al fietsen kunnen pakken. Vast te maken aan het frame van de fiets en geschikt voor een bidon van 380 ml.

bidonhouder kinderfiets
5. Bidon

Bidon van 380 ml: om ervoor te zorgen dat je kind voldoende drinkt tijdens het fietsen.
Verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: rood, zwart of blauw.

bidon kinderfiets

Onderhoud van de 20" hybridefiets

Hoe moet ik de ketting van deze hybridefiets voor kinderen smeren?

Je kunt een product type "'All in One'" gebruiken om de fiets van je kind te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon winkels). Het is een heel handig all-in-one product.

Draai het pedaal zachtjes rond, zodat de ketting meedraait, en "spuit" over de hele lengte van de ketting.

Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is kun je ze schoonmaken met een borstel en/of een doek, over de hele lengte. Verstuif daarna opnieuw "All In One".Onze tip: vermijd elk contact met de remblokjes, remplaatjes en het remoppervlak van de velg.Zorg voor een duurzame bescherming: Door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.

Hoe-moet-ik-de-ketting-van-mijn-hybridefiets-voor-kinderen-smeren

Hoe moet ik de kinderfiets wassen?

Als je merkt dat de kinderfiets vuil is van de ritjes door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.


Stof kun je verwijderen door gewoon met een droge doek over je fiets te gaan. Modder en ander hardnekkiger vuil verwijder je het beste met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of fietsshampoo. Zo kun je de vuile delen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).

WIST JE DAT?   We raden sterk af om de BMX-fiets te reinigen met een hogedrukreiniger: de functies van bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas, ...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen.

Ben je klaar met de fiets te wassen? Droog hem dan af met een droge doek zodat hij niet gaat roesten.
Denk eraan om de bewegende delen van de fiets te smeren (ketting, stuurhuis, trapas)

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

De remblokjes voor V-brake zijn apart verkrijgbaar.

Volg de stappen in deze tutorial om ze te vervangen.

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken. 

Als een band plat staat moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op.

Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. 

Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Daarna moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. Zorg ervoor dat je het scherpe voorwerp of het glas uit de band haalt. 

 

Als de band niet plat staat raden we je aan om na te kijken of hij op de juiste druk staat (zie rubriek hieronder). 

 

WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en de bewaring. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe. 

Hoe moet ik de grips van de handgrepen vervangen?

Hoe vervang ik de grips van de fiets?  Onze fietsexpert Yacine legt je in dit filmpje uit hoe je te werk moet gaan.

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen.  Let erop dat er geen water kan binnendringen.

De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en de stalling.

Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn.  

Het is dus belangrijk om hem proper en op een droge plek te stallen.

Ik heb een probleem

Wat moet ik doen ingeval van een lek? hoe moet ik een binnenband vervangen?

Stop in geval van een lek onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt. 

Draai de fiets om en leg hem op het zadel en het stuur.

Maak de remmen los om het wiel door te laten. Knijp daarvoor in de bovenkant van de remhoeven van de V-brake en maak de remkabelbuis los. 

Voor het voorwiel moet je het wiel van de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg).

Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie video met uitleg). 

 

Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een anti-lek reparatieset gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden). 

Hoe moet ik een binnenband van deze BMX vervangen?

Hoe moet ik de achterderailleur afstellen?

Wil je de achterderailleur van de kinderfiets goed afstellen zodat je van een zorgeloos fietstochtje kunt genieten? Yacine, onze man met kennis van zakken, vertelt je precies hoe je te werk moet gaan. Door zijn advies op te volgen bespaar je jezelf een hoop ellende langs de weg en vermijd je dat je handen helemaal onder het vet van je fietsketting komen te zitten. Om de achterderailleur goed af te stellen heb je een steeksleutel van 9 mm en een inbussleutel van 4 mm nodig.

0:53 Verleg de ketting en verwijder de bescherming
1:16 Maak de derailleurkabel los
1:37 Draai de spanning van de kabel los
1:58 Stel de stelschroeven af voor het grootste en het kleinste tandwiel
2 :40 Stel de schroef van het kleine tandwiel af
3:14 Activeer de derailleur om de stelschroef van het grootste tandwiel af te stellen
3:48 Stel de spanning van de kabel af om goed te kunnen schakelen
4:15 Draai de kabel vaster als je niet vlot kunt schakelen

Hybridefiets Original 20 inch 100 wit

De beloftes van b'twin

B'TWIN geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je hybridefiets binnen zes maanden na je aankoop.