Unselected
Hybridefiets_20_pouces_decathlon_noir-oranje

REF: 8402801

HYBRIDEFIETS ORIGINAL 20 INCH 500S ZWART/ORANJE

We ontwikkelden deze hybridefiets voor kinderen van 6 tot 9 jaar (120 tot 135 cm) die on- en offroad fietsen, bij ieder weer.

Fiets het hele jaar door met deze hybridefiets van 20 inch uitgerust met een spatbord, een standaard en bagagedrager. Met de draaishifter wissel je gemakkelijk tussen de zes versnellingen.

Unselected
Unselected

Lexicon

Afstelwieltje voor de rem

Op de remhendel van elke rem zitten twee afstelwieltjes. Met die wieltjes kan je de spanning van de remkabel regelen. Zorg voor de juiste spanning door aan het wieltje te draaien (hoe strakker het wieltje is aangedraaid, hoe strakker de kabel).

Afstelwieltje voor de derailleur

Dit afstelwieltje zit op het achterste deel van de derailleur. Hiermee kan je de derailleurkabel meer of minder strak aanspannen. Als de ketting problemen oplevert bij het klimmen, dan is je kabel te los, en moet je hem wat aandraaien met het wieltje. Als je problemen met je ketting krijgt bij het afdalen, is je kabel te strak en moet je hem wat losser draaien. Het juiste compromis is vaak een kwestie van een kwartslag draaien.

Remkabelbuis

De remkabelbuis is een roestvrijstalen onderdeel dat de remkabel in de remhoef van de V-brake leidt. De hoek van deze remkabelbuis is zo gekozen dat hij de beste kabeldoorgang garandeert voor doeltreffend remmen. Je kunt dit onderdeel vervangen als het is beschadigd.

Remhoeven v-brake

Een V-brake bestaat uit twee remhoeven (een links, een rechts), die in het midden samenkomen, ter hoogte van de bescherming. 

Je kunt de remkabelbuis loskoppelen om de remhoeven los te maken en je wiel gemakkelijk uit te nemen.

remhoeven-V-brake-hybride-kinderfiets
Spanschroef stuurpen

Het stuur zit vastgelast aan de stuurpen, die je met een enkele schroef aan de bovenkant vastmaakt. Voor een optimale spanning, moet je de schroef met een momentsleutel aandraaien tot een minimumkoppel van 22 Nm (newtonmeter). 

spanschroef-stuurpen
Unselected

Eerste gebruik

Hoe moet ik de hoogte van het zadel afstellen voordat mijn kind het eerste tochtje maakt?

Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis en van het stuur af te stellen op de lichaamsbouw van je kind. Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).  

Om de hoogte van het zadel juist af te stellen laat je je kind op het zadel zitten, doe je de crank helemaal naar beneden en zet je de hak van je kind op het pedaal: het zadel staat op de juiste hoogte als het been van je kind gestrekt is. Zorg er ook voor dat, als je kind op het zadel zit,  het met de tenen de grond kan raken. 

Hoe moet je de remmen goed afstellen? 

Laat de hybride kinderfiets aan je hand rijden om de doeltreffendheid van de remmen te testen. Duw de rechterhendel in om de achterrem te activeren of de linkerhendel om de voorrem te activeren. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokjes mogen niet over de zijkanten van de velgen schuren.

 

Als je merkt dat de remmen niet voldoende werken of dat het wiel schuurt, dan kun je het volgende doen: er zit een draaiwieltje voor de remhendel. Als je het wieltje met de klok mee aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen). Als je het wieltje tegen de klok in aandraait, dan maak je de rem losser (= zachter remmen; de remblokken staan verder van de velg) 

 

Het is belangrijk om regelmatig de goede werking van de remmen na te kijken.

Afstellen-remmen-MTB-kind-decathlon

Wat is de juiste bandendruk voor deze 20"-hybridefiets? 

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke band van de fiets. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden. De druk kan verschillen per type band. 

Om te kijken of de band voldoende opgepompt is, zet je je kind in stilstand op de fiets. De band heeft voldoende druk als hij lichtjes inzakt onder het gewicht van je kind. 

 

Unselected

Compatibele accessoires

1. Spatborden voor en achter
Hoe monteer je de spatborden op een 20 inch-hybridefiets?
hoe-spatborden-monteren-hybridefiets
3. Stuurtas 
Unselected

Onderhoud van de 20 inch-hybridefiets

Hoe moet ik de ketting van de hybride kinderfiets smeren?

Je kunt een "All in One"-product gebruiken om de kinderfiets te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon-winkels). Het is een heel handig alles-in-één product.

Draai het pedaal van de fiets zachtjes rond, zodat de ketting meedraait, en spuit over de hele lengte van de ketting. 

Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is, kun je deze schoonmaken met een borstel en/of een doek, over de hele lengte. Verstuif daarna opnieuw "All In One".

 

Ons advies: vermijd elk contact met de remblokken en het remoppervlak van de velg.

 

Zorg voor een duurzame bescherming: Door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.

Hoe-moet-ik-de-ketting-van-de-24-inch-MTB-smeren

Hoe moet ik de hybride kinderfiets schoonmaken?

Als je merkt dat de kinderfiets vuil is van de ritjes door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.

 

Als er stof op zit, kun je eenvoudigweg een droge doek gebruiken om de fiets te reinigen. Als er modder of ander hardnekkiger vuil op zit kun je hem schoonmaken met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of een reinigingsproduct voor fietsen. Zo kun je de vuile delen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).

 

WIST JE DAT?   We raden sterk af om de kinderfiets te reinigen met een hogedrukreiniger: bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas, ...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen. 

 

Ben je klaar met schoonmaken? Droog de fiets dan af met een droge doek om roest te voorkomen.

Denk eraan om de bewegende delen van de fiets te smeren (ketting, balhoofd, trapas) 

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

De remblokjes voor de V-brakes zijn apart verkrijgbaar.

Volg de stappen in deze tutorial om ze te vervangen. 

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken. 

Als een band plat is, moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op.

Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. 

Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Daarna moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. Zorg ervoor dat je het scherpe voorwerp of het glas uit de band haalt. 

 

Als de band niet plat is, raden we je aan om na te kijken of hij de juiste druk heeft (zie rubriek hieronder). 

 

WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en de plek waar de fiets wordt gestald. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe. 

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen. Het is heel belangrijk dat hij niet nat wordt.

De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en plek waar de fiets wordt gestald.

Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn.  

Het is dus belangrijk om hem schoon en op een droge plek te stallen. 

 

WIST JE DAT? We raden je af om fietsen met een verende vork te stallen door deze aan het voorwiel op te hangen. Hang hem daarom op aan het achterwiel om de levensduur van de voorvork te verlengen. 

Unselected

Ik heb een probleem

Wat moet ik doen ingeval van een lek? hoe kan ik de binnenband vervangen?

Stop in geval van een lek onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt. 

Draai de fiets om en leg hem op het zadel en het stuur.

Maak de remmen los om het wiel door te laten. Knijp daarvoor in de bovenkant van de remhoeven van de V-brake en maak de remkabelbuis los. 

Voor het voorwiel moet je het wiel van de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg).

Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie video met uitleg). 

 

Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een anti-lekspray gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden). 

Hoe moet je de binnenband van een MTB voor kinderen vervangen?

Ik kan niet goed schakelen met mijn achterste versnellingen. wat moet ik doen? 

Als de versnellingen van de hybridefiets niet goed werken dan ligt dat aan een slechte geleiding van de achterderailleur op de tandwielen. 

 

Controleer de kabel en de buitenkabels:

Als de uiteindes van de buitenkabel verkeerd zitten, kan dit de trekkracht van de derailleurkabel hinderen en het schakelen ontregelen. Als er een uiteinde verkeerd zit, zet het dan met de hand terug op zijn plaats.

Als de derailleur niet beweegt, zelfs niet nadat je aan de draaigreep voor de versnellingen hebt gedraaid, dan zijn de kabel en buitenkabel waarschijnlijk geblokkeerd. In dat geval moet je de kabel en buitenkabel vervangen.

 

Het is mogelijk dat de derailleurpad verbogen is, vooral als hij een schok gekregen heeft. Het is dan onmogelijk om de versnellingen te gebruiken. We raden je dan ook aan om naar de dichtstbijzijnde Decathlon-winkel te gaan om de pad weer recht te laten zetten. 

 

Het kan ook zijn dat de derailleur ontregeld is. Draai de fiets in dat geval op het zadel en het stuur om de pedalen vrij te maken (of beter nog, zet hem op een montagestandaard). Gebruik de handgreep van de derailleur om de ketting op het kleinste tandwiel te zetten. Het afstelwieltje bevindt zich achteraan de derailleur. Zo kun je de kabel van de derailleur aanspannen (de derailleur omhoog laten gaan) of losser maken (omlaag laten gaan). Gebruik het afstelwieltje totdat de versnellingen weer correct lopen. 

De remhendel raakt het stuur. wat moet ik doen?

Voor te losse remhendels die te gemakkelijk het stuur raken, kun je de spanning van de remkabel regelen met het afstelwieltje op de remhendel. Volg de aanwijzingen in het filmpje hieronder.

 

Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die een stevige remhendel geeft, maar die niet té hard is.

Als je de gewenste spanning hebt gevonden, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remhendel om deze spanning te behouden. 

Unselected
Unselected
Hybridefiets Original 20 inch 500S zwart/oranje

De beloftes van b'twin

B'TWIN geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je hybridefiets binnen 6 maanden na je aankoop.