VTT_20_pouces_btwin_noir_vert

Ref: 8328898

MTB 20 INCH RACINGBOY 500 6-8 JAAR

2015

We hebben deze mountainbike gemaakt voor kinderen van 6 tot 8 jaar (120 tot 135 cm) die willen proeven van het mountainbiken.

Om gemakkelijk obstakels te nemen beschikt deze 20-incher over een geveerde voorvork. En met zijn 6 versnellingen is hij helemaal in zijn sas op glooiend terrein.

Lexicon

Afstelwieltje voor de rem
Afstelwieltje voor de derailleur
Remkabelbuis
Remhoeven v-brake
Spanschroeven stuurpen

Eerste gebruik

Hoe moet ik de hoogte van het zadel regelen voordat mijn kind zijn eerste tochtje maakt?

Het is belangrijk om de hoogte van de zadelbuis en van het stuur af te stellen op de lichaamsbouw van je kind.聽Op de zadel- en stuurbuis staat een aanduiding tot waar de buis z茅ker in de zadel- of stuurhals moet zitten. Deze indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn (let dus op dat je dit teken nooit overschrijdt).聽聽

Om de hoogte van het zadel juist af te stellen laat je je kind op het zadel zitten, doe je de crank helemaal naar beneden en zet je de hiel van je kind op het pedaal: het zadel staat op de juiste hoogte聽als het been van je kind gestrekt is.聽Zorg er ook voor dat, als je kind op het zadel zit, 聽het met zijn tenen de grond kan raken.聽

Hoe moet je de remmen goed afstellen?聽

Zo test je of de remmen goed werken: Hou de kindermountainbike bij het stuur vast en stap ernaast. Trek aan de rechterremgreep voor de achterrem, of aan de linkerremgreep voor de voorrem. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokjes mogen niet over de zijkanten van de velgen schuren.Als je merkt dat de remmen niet voldoende werken of dat het wiel schuurt, dan kun je het volgende doen: Er zit een 聽draaiwieltje v贸贸r de remgreep.聽Als je聽het wieltje in wijzerzin aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen). Als je聽het wieltje in tegenwijzerzin aandraait, dan maak je聽de rem losser (= minder hard remmen, de remblokjes zitten verder van de velg).聽Het is belangrijk om regelmatig de goede werking van de remmen na te kijken.

Tot welke druk moet ik de banden van de mtb 20 inch oppompen?聽

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke band van de fiets. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden. De druk kan verschillen volgens het type band.聽

Om te kijken of de band voldoende opgepompt is, zet je je kind in stilstand op de fiets. De band heeft voldoende druk als hij lichtjes inzakt onder het gewicht van je kind.聽

Hoe moet ik de hoogte van het stuur regelen?

Dit zijn de stappen om de hoogte van het stuur te regelen (verhogen of verlagen):聽聽1. Zoek naar de schroef bovenaan de stuurpen. Die zit soms verborgen onder een afdekdopje.2. Schroef ze los en verhoog het stuur tot de gewenste hoogte.3. Let goed op dat je de limiet om te verhogen niet overschrijdt! Die is zichtbaar op de stuurpen en aangeduid met arceringen. Om veiligheidsredenen en voor de garantie mag deze niet overschreden worden.4. Span de schroef van het stuur opnieuw stevig aan (18 Nm).聽 Om de afstelling na te kijken ga je voor de fiets staan en klem je het wiel tussen je benen. Hou het stuur aan beide handvatten vast en probeer het te bewegen. Als het beweegt moet je het opnieuw aanspannen totdat het stuur volledig vast staat.聽

Ga bij twijfel even langs bij het atelier in je Decathlon winkel.

Compatibele accessoires

1. Het spatbord
2. De fietsstandaard
3. De drinkbushouder

Onderhoud van de 20" kindermountainbike

Hoe moet ik de ketting van de kindermountainbike smeren?

Je kunt een product type 'All in One' gebruiken om de fiets van je kind te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon winkels). Het is een heel handig all-in-one product. Draai het pedaal van de MTB zachtjes rond, zodat de ketting meedraait, en spuit over de hele lengte van de ketting.  Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is kun je ze schoonmaken met een borstel en/of een doek, over de hele lengte. Verstuif daarna opnieuw "All In One".   Ons advies: vermijd elk contact met de remblokjes, remplaatjes en het remoppervlak van de velg.   Zorg voor een duurzame bescherming: Door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.

produit_entretien_velo
Hoe moet ik de mtb voor kinderen wassen?

Als je merkt dat de kinderfiets vuil is van de ritjes door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.   Als er stof op zit, kun je eenvoudigweg een droge doek gebruiken om de fiets te reinigen. Als er modder of ander hardnekkiger vuil op zit kun je hem wassen met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of fietsshampoo. Zo kun je de vuile delen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).   WIST JE DAT?   We raden sterk af om de kinderfiets te reinigen met een hogedrukreiniger: de functies van bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas, ...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen.    Ben je klaar met schoonmaken? Droog de fiets dan af met een droge doek om roest te voorkomen. Denk eraan om de bewegende delen van de fiets te smeren (ketting, stuurhuis, trapas) 

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

De remblokjes voor V-brake zijn apart verkrijgbaar. Volg de stappen in deze handleidingsvideo om ze te vervangen. 

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

Het is heel belangrijk om voor elke rit de staat van de banden na te kijken.  Als een band plat staat moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op. Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen.  Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. Daarna moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. Zorg ervoor dat je het scherpe voorwerp of het glas uit de band haalt.    Als de band niet plat staat raden we je aan om na te kijken of hij op de juiste druk staat (zie rubriek hieronder).    WIST JE DAT? Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en de bewaring. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe. 

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen. Het is heel belangrijk dat hij niet nat wordt. De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en de stalling. Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn.   Het is dus belangrijk om hem proper en op een droge plek te stallen.    WIST JE DAT? We raden je af om fietsen met een verende vork te stallen door ze aan het voorwiel op te hangen. Hang hem daarom op aan het achterwiel om de levensduur van de voorvork te behouden. 

Ik heb een probleem

Wat moet ik doen ingeval van een lek? 

Stop in geval van een lek onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt.  Draai de fiets om en leg hem op het zadel en het stuur. Maak de remmen los om het wiel door te laten. Knijp daarvoor in de bovenkant van de remhoeven van de V-brake en maak de remkabelbuis los.  Voor het voorwiel moet je het wiel van de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg). Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie video met uitleg).    Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een anti-lek reparatieset gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden). 

hoe moet ik een fietsband vervangen?

Mijn versnellingen achteraan werken niet goed. wat moet ik doen? 

Als de versnellingen van de MTB niet goed werken dan ligt dat aan een slechte geleiding van de achterderailleur op de tandwielen.    Controleer de kabel en de bekleding: Als de uiteinden van de bekleding niet op de juiste plek zitten dan kan dat voor druk op de derailleurkabel zorgen en de versnellingen ontregelen. Als een uiteinde op een slechte plek zit dan kun je dat met de hand terug in de behuizing stoppen. Als de derailleur niet beweegt, zelfs niet nadat je aan de draaigreep voor de versnellingen hebt gedraaid, dan zitten de kabel en zijn bekleding waarschijnlijk geblokkeerd. Je zult de kabel en de bekleding moeten (laten) vervangen.   Het is mogelijk dat de derailleurpad verdraaid is, vooral als hij een schok gekregen heeft. Het is dan onmogelijk om de versnellingen te gebruiken. We raden je dan ook aan om naar de dichtstbijzijnde Decathlon winkel te gaan om de pad terug recht te zetten.    Het kan ook zijn dat de derailleur ontregeld is. Draai de fiets in dat geval op het zadel en het stuur om de pedalen vrij te maken (of beter nog, zet hem op een montagestandaard). Gebruik het handvat van de derailleur om de ketting op het kleinste tandwiel te zetten. Het afstelwieltje bevindt zich achteraan de derailleur. Zo kun je de kabel van de derailleur opspannen (de derailleur omhoog doen gaan) of hem ontspannen (hem naar omlaag doen gaan). Regel het afstelwieltje totdat de versnellingen weer correct lopen. 

De remgreep raakt het stuur. wat moet ik doen?

Voor te losse of te zachte remgrepen, die te gemakkelijk het stuur raken, kun je de spanning van de remkabel regelen met het afstelwieltje dat zich op de remgreep bevindt. Volg de aanwijzingen in het filmpje hieronder.   Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die stevige remgreep geeft, maar die niet t茅 hard is. Als je de gewenste spanning hebt, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remgreep om deze spanning te behouden.