MTB_24_pouces_decathlon_rockrider

REF: 8733739, 8733740

MTB ROCKRIDER 24 INCH 500 (ZWART OF GEEL)

2024

Is de MTB geleverd en moet je nu het stuur en de pedalen nog monteren? Weet je niet hoe hoog je het zadel moet zetten voor je kind?

In het zwart of geel, ontdek hier alle oplossingen voor het tot in de puntjes afstellen van de MTB.

De 24 inch-MTB in elkaar zetten: hoe monteer je het stuur en de pedalen?

Het stuur monteren

- Laat de buis van de stuurpen in de buis van de stuurinrichting van het fietsframe glijden.
- Draai de schroef van de stuurpen goed aan met een inbussleutel van 6 mm (er mag geen speling zijn).
- Controleer of het stuur goed vastzit en uitgelijnd is met de wielas door het wiel tussen je knieën vast te klemmen en wat met het stuur te draaien.

De pedalen van de MTB monteren

De pedalen hebben een aanduiding voor links ("Left") en rechts ("Right), zodat je ze goed uit elkaar kunt houden. Let erop dat je de schroeven de juiste kant opdraait (dat verschilt per kant), om te voorkomen dat de pedalen loskomen tijdens het fietsen.

- Steek het pedaal in de metalen staaf van je crankstel (de crank)
- Schroef het pedaal met je inbussleutel aan de binnenkant van de crank vast (de kant tegenover het pedaal)
- Draai om ervoor te zorgen dat je pedaal goed vastzit de moer van het pedaal (tussen de crank en het pedaal) vast met een steeksleutel van 15 mm.

Je fiets is geleverd en uitgepakt: wat moet je na levering met de verpakking doen?

Enkele ideeën over hoe je de verpakking van de MTB van je kind kunt recyclen, hergebruiken of upcyclen👇

Een klein lexicon van de onderdelen van je fiets

Afstelwieltje voor de rem

Op de remhendel van elke rem zitten twee afstelwieltjes. Met die wieltjes kan je de spanning van de remkabel regelen. Zorg voor de juiste spanning door aan het wieltje te draaien (hoe strakker het wieltje is aangedraaid, hoe strakker de kabel).

Afstelwieltje voor de derailleur

Dit afstelwieltje zit op het achterste deel van de derailleur. Hiermee kan je de derailleurkabel meer of minder strak aanspannen. Als de ketting moeilijkheden oplevert bij het klimmen, dan is je kabel te los, en moet je hem wat aandraaien met het wieltje. Als je problemen met je ketting krijgt bij het afdalen, is je kabel te strak en moet je hem wat losser draaien. Het juiste compromis is vaak een kwestie van een kwartslag draaien.

Remkabelbuis

De remkabelbuis (of V-Brake-kabelbocht) is een roestvrijstalen onderdeel dat de remkabel in de hoef van de V-brake leidt. De hoek is zodanig gekozen dat de kabel er optimaal door loopt om doeltreffend te remmen. Als dit onderdeel mettertijd beschadigd raakt, kan je het vervangen.

Remkabelbuis
Spanschroeven stuurpen

Met de twee schroeven kun je de stuurpen vastschroeven op de balhoofdbuis van de vork.

spanschroef-stuurpen

Eerste rit: 3 adviezen voor je kind vertrekt

Hoe moet ik de hoogte van het zadel afstellen voordat mijn kind het eerste tochtje maakt?

De houding op de MTB heeft een grote invloed op het fietsplezier. Het is dus heel belangrijk om de hoogte van de zadelpen op de lengte van je kind af te stemmen.  Op de zadelpen staat een aanduiding tot waar de buis zéker in de zadelhals moet zitten. Die indicatie mag om veiligheidsredenen nooit zichtbaar zijn. Let dus goed op dat je dit teken nooit overschrijdt. De zadelhoogte afstellen in 4 stappen: 1. Laat je kind op het zadel zitten, met een hak op een pedaal (in lage positie) en de andere voet op de grond. 2. Maak de quick release (snelspanner) van de zadelklem los. 3. Zet het zadel hoger of lager, totdat het been gestrekt is in de lage positie. De tenen moeten in contact blijven met de grond. 4. Maak de quick release (snelspanner) weer vast. Zit die niet strak genoeg, draai hem dan een keer met de klok mee voordat je hem dichtklapt.

Tot welke druk moet ik de banden van de MTB van 24 inch oppompen? 

De aanbevolen druk staat steeds op de zijkant van elke band van de fiets. We raden je dan ook aan om de banden op te pompen tot de druk die wordt weergegeven op de zijkant van de banden. De druk kan verschillen afhankelijk van het type band.

Om te kijken of de band voldoende opgepompt is, zet je je kind in stilstand op de fiets. De band heeft voldoende druk als hij lichtjes inzakt onder het gewicht van je kind.

Hoe moet je de remmen goed afstellen?

Laat de MTB aan de hand rijden om de doeltreffendheid van de remmen te testen. Duw de rechterhendel in om de achterrem te activeren of de linkerhendel om de voorrem te activeren. Het wiel dat je wil testen moet blijven stilstaan. De remblokken mogen niet tegen de band schuren (ze mogen enkel in contact komen met en moeten parallel staan aan de velg).  

Remt de fiets niet doeltreffend of schuurt het wiel? Dan kun je het volgende doen:
- Er zit een draaiwieltje voor de remhendel.
- Als je het wieltje met de klok mee aandraait, dan span je de rem aan (= harder remmen).- Als je het wieltje tegen de klok in aandraait, dan maak je de rem losser (= zachter remmen en remblokjes staan verder van de velg).

De remmen worden zwaar op de proef gesteld tijdens het mountainbiken: controleer regelmatig of ze nog goed zijn afgesteld.

Wil je meer weten over het onderhoud van de remmen? We vertellen je er alles over in ons advies 👇

Compatibele accessoires

1. Spatborden voor- en achteraan
Hoe plaats ik spatborden op mijn MTB?
hoe-plaats-ik-spatborden-op-mijn-MTB
2. Fietsstandaard
Hoe monteer je de standaard?
standaard-monteren
3. Bidonhouder: hoe plaats ik hem op de MTB?
4. Heb je nieuwe handgrepen nodig?

De handgrepen van een fiets zijn belangrijk voor het comfort en de controle over de fiets. Als ze beschadigd zijn of wegglijden, wordt het tijd om ze te vervangen! Ontdek de geschikte handgrepen voor de 20-inch MTB op onze site.

Heb je ze al in huis? We leggen je snel uit hoe je ze kunt vervangen in deze video 👉

Onderhoud van de 24" MTB

Hoe moet ik de ketting van de kindermountainbike smeren?

Je kunt een "All in One"-product gebruiken om de fiets van je kind te reinigen, te smeren en te beschermen (te verkrijgen in onze Decathlon-winkels). Dat is een heel handig alles-in-één product.

Draai het pedaal van de MTB zachtjes rond, zodat de ketting meedraait, en spuit over de hele lengte van de ketting. 

Laat enkele minuten drogen. Als de ketting heel erg vuil is, kun je die schoonmaken met een borstel en/of een doek, over de hele lengte. Verstuif daarna opnieuw "All In One".

 

Ons advies: vermijd elk contact met de remblokken en het remoppervlak van de velg.

 

Zorg voor langdurige bescherming: Door dit regelmatig te doen voorkom je het risico op roest.

Hoe moet ik de MTB voor kinderen reinigen?

Als je merkt dat de kinderfiets vuil is van de ritjes door modder, regen en stof, kun je hem snel even een wasbeurt geven.Als er stof op zit, kun je eenvoudigweg een droge doek gebruiken om de fiets te reinigen. Modder en ander hardnekkiger vuil verwijder je met een emmer warm water en een spons (of een natte doek) met zeep of een reinigingsproduct voor fietsen. Zo kun je de vuile delen van de fiets te lijf gaan (frame, vork, stuur, wielen).WIST JE DAT?   We raden sterk af om de kinderfiets te reinigen met een hogedrukreiniger: de functies van bepaalde onderdelen (balhoofdstel, trapas...) kunnen beschadigd raken en zo de veiligheid van je kind in het gedrang brengen.Ben je klaar met schoonmaken? Droog de fiets dan af met een droge doek zodat hij niet gaat roesten.

Denk eraan om de bewegende onderdelen van de fiets te smeren (ketting, balhoofdstel, trapas)

Hoe moet ik nakijken of de banden in goede staat zijn?

We raden aan om voor elke rit de staat van de banden na te kijken.

Als een band plat is, moet je nakijken of hij niet lek is. Pomp hem daarvoor tot het maximum op.
1. Als hij snel weer leegloopt moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen.
2. Als hij traag leegloopt moet je de oppervlakte van de band nakijken op scherpe voorwerpen of stukjes glas. 

Daarna moet je het wiel en de band demonteren en de binnenband vervangen of herstellen. Zorg ervoor dat je het scherpe voorwerp of het glas uit de band haalt. 3. Controleer voor een niet-lekke band altijd even de bandendruk (zie rubriek hierboven).

WIST JE DAT?
Het rubber van je band heeft een levensduur die ook afhangt van de gebruiksomstandigheden en waar je de fiets bewaart. Als je barstjes ziet bij het nakijken, raden we je aan om de band te vervangen door een nieuwe.

Hoe moet ik de fiets stallen?

We raden je aan om de fiets op een droge plek te stallen. Het is heel belangrijk dat hij niet nat wordt.

De levensduur van de kinderfiets hangt af van het gebruik, het onderhoud en de manier van bewaren.

Hoe vochtiger en zouter de omstandigheden (zeelucht), hoe sneller de kinderfiets zal roesten, en hoe korter zijn levensduur zal zijn.  

Het is dus belangrijk om hem schoon en op een droge plek te stallen. 

 

WIST JE DAT? We raden je af om fietsen met een verende vork te stallen door ze aan het voorwiel op te hangen. Hang hem daarom op aan het achterwiel om de levensduur van de voorvork te behouden. 

Hoe moet ik de remblokjes vervangen?

Zoals bij alle velgremmen verslijten de remblokjes van de V-brake na verloop van tijd (en met het gebruik).

Daarom kan je bij ons apart remblokjes aankopen, zodat je ze kan vervangen. Volg daarvoor het advies van Yacine, een van de technici uit onze Decathlon-ateliers!

Wil je meer weten over het onderhoud van de MTB?

We leggen je in een apart advies alles uit over hoe je de MTB kunt schoonmaken en welk onderhoud je regelmatig moet uitvoeren:

MTB ROCKRIDER 24 inch EXPLORE 500: handleiding, reparatie

Ik heb een probleem

Wat moet ik doen bij een lekke band? Hoe vervang ik een binnenband?

Stop bij een lekke band onmiddellijk op een veilige plek om te vermijden dat je de velg beschadigt.

1. Zet de kinderfiets op het zadel en het stuur.
2. Maak de remmen los om het wiel door te laten. Knijp daarvoor in de bovenkant van de remhoeven van de V-brake en maak de remkabelbuis los.
3. Voor het voorwiel moet je het wiel van de vork halen en dan de binnenband vervangen (zie filmpje met uitleg). Voor het achterwiel zet je de derailleur op het kleinste tandwiel. Maak het wiel los en vervang de binnenband (zie video met uitleg).

Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook een anti-lekspray gebruiken, waarmee je lekke binnenbanden kunt herstellen zonder gereedschap (niet geschikt voor gescheurde binnenbanden).

Ik kan niet goed schakelen met mijn achterste versnellingen. Wat kan ik doen? 

Als de versnellingen van de MTB niet goed werken dan ligt dat aan een slechte geleiding van de achterderailleur op de tandwielen.

Controleer de kabel en de buitenkabel:
- Als de uiteindes van de buitenkabel verkeerd zitten, kan dit de trekkracht van de derailleurkabel hinderen en het schakelen ontregelen. Als er een uiteinde verkeerd zit, zet het dan met de hand terug op zijn plaats.
- Als de derailleur niet beweegt, zelfs niet nadat je aan de draaigreep voor de versnellingen hebt gedraaid, dan zijn de kabel en buitenkabel waarschijnlijk geblokkeerd. In dat geval moet je de kabel en buitenkabels vervangen.

- Het is mogelijk dat de derailleurpad verbogen is, vooral als hij een schok gekregen heeft. Het is dan onmogelijk om de versnellingen te gebruiken. We raden je dan ook aan om naar de dichtstbijzijnde Decathlon-winkel te gaan om de pad weer recht te laten zetten.
- Het kan ook zijn dat de derailleur ontregeld is. In dat geval:
1. Draai de fiets op het zadel en het stuur om de pedalen vrij te maken (of beter nog, zet hem op een montagestandaard).
2. Gebruik de greep van de derailleur om de ketting op het kleinste tandwiel te zetten.
3. Het afstelwieltje bevindt zich achteraan de derailleur. Zo kun je de kabel van de derailleur aanspannen (de derailleur omhoog doen) of losser maken (omlaag doen).
4. Pas het afstelwieltje aan totdat de versnellingen weer correct lopen.
Wil je dit liever in een video zien? Volg de gids hieronder 👇!

De remhendel raakt het stuur. Wat kan ik doen?

Als de remhendel te los is, dan raakt hij te gemakkelijk het stuur. We raden aan om in dat geval de spanning van de remkabel aan te passen met het afstelwieltje op de remhendel.

Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die een stevige remhendel geeft, maar die niet té hard is.

Beter? Als je de gewenste spanning hebt gevonden, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remhendel om deze spanning te behouden.

MTB ROCKRIDER 24 inch 900 rood

Onze beloftes

ROCKRIDER geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we een gratis controle van je MTB aan, binnen 6 maanden na aankoop.

Handleiding

Ben je op zoek naar meer informatie over de montage of het gebruik van de fiets?
Klik op de link hieronder om de handleiding in pdf-formaat te downloaden: