Onderdelen
Zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe? Hier vind je al onze onderdelen voor de MTB ST 100 zwart.
REF: 8405309
Ontworpen voor wie er voor het eerst op uit wil trekken op een MTB. Ontspan je, geniet van het overwinnen van hindernissen in de vrije natuur.
Jouw comfort komt op de eerste plaats: CGF-frame met verhoogde zitpositie, vering van 80 mm, Ergofit-hangmatzadel met Flex-zadelpen, 27.5" wielen (26" in XS) voor comfort tijdens het sporten.
Het frame van de ST 100 beschikt over een snelblokkering. Ga rechtop staan naast je zadel. Maak de snelblokkering los met de hendel. Verstel je zadel zodat het even hoog komt als je bekken. Vergrendel de snelblokkering door de hendel opnieuw te sluiten. Bekijk ook onze instructievideo voor meer details.
Jouw MTB ST 100 is beschikbaar in 5 maten, van XS tot XL. Voor de kleinere maten (XS, S) kan het moeilijk zijn om bepaalde accessoires te monteren (standaard, spatborden, fietsstoeltje). Het wordt dus aanbevolen om je MTB uit te rusten met het volgende aanbod van accessoires, waarvan we de compatibiliteit garanderen.
Je U-FIT-vork bevat 1 moertje om de voorspanning te regelen. Draai aan dit moertje in wijzerzin of tegenwijzerzin totdat het weergeven getal gelijk is aan je lichaamsgewicht. Je vork is dan perfect op maat afgesteld.
Er is geen periode van 'inremmen' of inrijden nodig voor de efficiëntie van je V-Brake-remmen. Je moet wel weten dat de eerste contacten tussen de zwarte rand van je velglint en de remblokken wat geluid kunnen maken. Geen reden tot bezorgdheid ... naarmate je er vaker mee rijdt, bedekken de remblokjes het velglint met een fijn rubberlaagje en maakt het geen lawaai meer.
De MTB ST 100 werd ontworpen voor wie er voor het eerst op uit wil trekken op een MTB. Hij si daarom uitgerust met V-Brake-remmen. Het is helaas niet mogelijk om schijfremmen te monteren op je fiets zonder daarbij de voorvork (voor de voorrem) of het frame (voor de achterrem) te vervangen.
Je stuur staat standaard afgesteld in de hoogste positie (met de rug zo recht mogelijk, het meest comfortabele). Om aerodynamischer te fietsen en efficiënter te trappen, kan je je stuur lager zetten zodat je in een lagere positie zit (met de rug meer gebogen, dus sportiever). Om dat te doen hoeft je maar de verbindingstukken onder de stuurpen van de fiets verstellen aan de hand van de stappen in deze video.
De gemiddelde aanbevolen bandendruk is 2,5 bar. De ideale bandendruk wordt echter bepaald door het gewicht van de gebruiker. De druk van je banden op basis van je gewicht is de ideale verhouding tussen het rendement en de druk op de binnenband (waardoor je sneller kunt lekrijden). Je vindt de ideale drukwaarden in de tabel op de zijkant van je banden. Als je op zoek bent naar meer grip, kun je de bandendruk met 10% verlagen, zonder daarbij lager te gaan dan 2 bar (minimum aanbevolen bandendruk). Dit zorgt dan weer voor meer risico op lekrijden op oneffen terrein. Vergeet niet om regelmatig je bandendruk te controleren.
Je kan verschillende stappen nemen om je voorvork soepeler te maken:
1/ Overloop de afstelling opnieuw: ga daarvoor naar het punt "HOE WERKT DE AFSTELLING VAN MIJN VORK?
2/ Geef de vork een basisonderhoudsbeurt: je kan je vork regelmatig onderhouden met een smeerkan. Breng enkele druppels olie aan op de centrale fietsvork en beweeg deze zodat de olie in de buitenpoten geraakt.
3/ Laat een volledig onderhoud uitvoeren in ons atelier.
Tijdens de eerste ritten met je nieuwe fiets zijn er altijd verschillende onderdelen die bewegen en zich nog moeten zetten.
Dit is ook het geval voor de wielen die je hoort 'kraken', geluiden die het gevolg zijn van de spanning van tijdens de assemblage.
Jouw fiets (vanaf maat S) heeft dubbelwandige velgen (aan de binnenkant van de wielen) die steviger zijn. Je wielen moeten dus niet worden uitgelijnd. Als dit het geval is, maak dan gebruik van je gratis herziening binnen de eerste 6 maanden na je aankoop in een van de DECATHLON-ateliers om deze lichte slag gratis te laten bijstellen.
Bericht voor ouders:
Bepaalde handelingen die jongeren al eens vaker doen (wheelies-achterwielen, slippen, van trottoirs rijden ...) kunnen, als ze te vaak gedaan worden, ook leiden tot speling aan het achterwiel en verkeerde uitlijning van de velg. Als je ziet dat je kind dit vaak doet, zul je hem of haar hierop moeten wijzen.
Je moet weten dat de eerste contacten tussen de zwarte rand van je velglint en de remblokken wat geluid kunnen maken. Geen reden tot bezorgdheid ... naarmate je er vaker mee rijdt, bedekken de remblokjes het velglint met een fijn rubberlaagje en maakt het geen lawaai meer.
Je kunt verschillende acties ondernemen om de versnellingen achteraan goed te laten werken:
1/ Controleer de kabel en de kabelmantel:
1a- Als de uiteindes van de kabelmantel verkeerd zitten, kan dit de trekkracht van de derailleurkabel hinderen en het schakelen ontregelen. Als er een uiteinde verkeerd zit, zet het dan met de hand terug op zijn plaats.
1b- Als de derailleur niet beweegt nadat je de shifter hebt gebruikt, dan zit de kabel en de kabelmantel waarschijnlijk vast. In dat geval moet je de kabel en kabelmantel vervangen.
2/ Controleer of het derailleurpad niet is scheefgetrokken: door een scheefgetrokken pad kan de derailleur niet meer uitgelijnd zijn waardoor hij niet meer correct werkt. Ga achter je fiets staan en bekijk de uitlijning van de derailleur zoals in de onderstaande afbeelding.
Als het derailleurpad is scheefgetrokken, ga dan naar een Decathlon-aterlier om het te laten vervangen.
3/ Ga met je MTB naar een Decathlon-aterlier om de derailleur opnieuw te laten afstellen. Herinnering: binnen de eerste 6 maanden na je aankoop bieden wij je gratis een volledige herziening aan van de afstelling van de hele fiets.
Jammer genoeg overkomt het ons allemaal wel eens. Dit hangt echter niet alleen af van de band of binnenband.
Herhaalde lekke banden zijn immers niet normaal en kunnen veroorzaakt worden door:
- Een verkeerde assemblage van het wiel in onze fabriek waardoor een spaaknippel de binnenband kan doorboren.
- Een slechte band of binnenband (poreus).
- Een eerste lek dat slecht hersteld is en een vreemd object (een doorn, glas, stukje metaal, ...) dat nog in de band is achtergebleven.
Het is dus belangrijk om goed te controleren of er geen vreemde objecten achterblijven binnenin de band of langs de velg.
Weet je niet hoe je een band kunt (de)monteren, hoe een binnenband te herstellen of te vervangen?
Het eenvoudigste is van je wiel afblijven en het tijdelijk te herstellen met een antilekspray: bevestig het uiteinde van de tube op het ventiel van de lekke band en druk het in zonder los te laten om het schuim erin te spuiten. De band vult zich en wordt terug hard, waardoor je zonder problemen kunt terugrijden.
Je gebruikt je verende voorvork best bij temperaturen hoger dan 5 °C.
Bij lagere temperaturen kan de koude ervoor zorgen dat je vering harder wordt of zelf blokkeert, zonder dat ze daarbij beschadigd geraakt.
De verende vork zal opnieuw normaal werken als de temperatuur hoger ligt dan 5 °C.
Als je dan echter nog problemen hebt of twijfelt aan de toestand van je voorvork, ga dan meteen naar het dichtstbijzijnde Decathlon-atelier voor een uitgebreide diagnose van je mountainbike.
Je kunt verschillende acties ondernemen om de versnellingen vooraan goed te laten werken:
1/ Controleer de kabel en de kabelmantel:
1a. Als de uiteindes van de kabelmantel verkeerd zitten, kan dit de trekkracht van de derailleurkabel hinderen en het schakelen ontregelen.
Als er een uiteinde verkeerd zit, zet het dan met de hand terug op zijn plaats.
1b. Als de derailleur niet beweegt nadat je de shifter hebt gebruikt, dan zit de kabel en de kabelmantel waarschijnlijk vast. In dat geval moet je de kabel en kabelmantel vervangen.
2/ Ga met je MTB naar een Decathlon-aterlier om de derailleur opnieuw te laten afstellen. Herinnering: binnen de eerste 6 maanden na je aankoop bieden wij je gratis een volledige herziening aan van de afstelling van de hele fiets.
Zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe? Hier vind je al onze onderdelen voor de MTB ST 100 zwart.
ROCKRIDER geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).
Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.
Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een herziening aan van je MTB binnen de 6 maanden na je aankoop.