Ref: 8500764
2020
Deze MTB van 27,5" is de perfecte keuze voor ritten langer dan 3 uur, het hele jaar door. Wees doeltreffend en behoud de controle met:: de ROCKSHOX-vork van 120 mm, via het stuur te blokkeren luchtvering, single ring en lichte dubbelwandige wielen van 27,5" Ervaar hoe licht de MTB ST 900 S is!
De gemiddelde aanbevolen bandendruk is 1,8 bar.
Je stuur staat standaard afgesteld in de hoogste positie (met de rug zo recht mogelijk, dus het meest comfortabel).
Om aerodynamischer te fietsen en efficiënter te trappen, kan je je stuur lager zetten zodat je in een lagere positie zit (met de rug meer gebogen, dus sportiever).
Je kunt dat doen door de balhoofdspacers onder de stuurpen te verplaatsen door de stappen uit dit filmpje te volgen.
Het frame van de ST 540 beschikt over een snelspanner.
Ga rechtop staan naast je zadel. Maak de snelspanner los met de hendel. Verstel je zadel zodat het even hoog komt als je bekken.
Vergrendel de snelspanner door de hendel opnieuw te sluiten.
Bekijk ook onze instructievideo voor meer details.
De B'TWIN U-Fit-vork is ontwikkeld om het verstellen van je vork zo eenvoudig mogelijk te maken. Het is een heel slim systeem: je draait aan de draaiknop tot je je gewicht ziet verschijnen op de bovenkant van je vork. Door aan de knop te draaien wordt de veer meer of minder samengedrukt om deze aan te passen aan je gewicht.
Wanneer je voor de eerste keer op je fiets gaat rijden, zijn de remblokjes en -schijven nog nieuw. Ze hebben dan nog niet hun optimale rendement.
Om het risico op een lekke band of beknelling van je binnenbanden te beperken, kan je de wielen van deze MTB omvormen tot TUBELESS-wielen.
Daar heb je het volgende voor nodig:
- Een paar TUBELESS-banden:
DECATHLON: MTB-BAND ALL TERRAIN 9 GRIP 27.5X2.10 TUBELESS READY / ETRTO 54-584 (8386245)
- Velglint van 21 mm:
ALLTRICKS: VELGLINT NOTUBES YELLOW TAPE 21 MM VOOR 5 VELGEN
- Een paar TUBELESS Schrader-ventielen:
ALLTRICKS: NO FLATS JOE'S TUBELESS SCHRADER-VENTIELEN VAN 36 MM (AUTO)
- Tubeless-spray (antilekspray):
DECATHLON: ANTILEKVLOEISTOF VOOR TUBELESS READY-BANDEN EN -VELGEN (8550735)
INSTRUCTIES:
Bij een lekke band, een gebroken ketting of elke andere vorm van pech heb je graag het juiste materiaal bij je tijdens je mountainbiketochten. We maakten een selectie van een aantal producten die ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Tijdens de eerste ritten met je nieuwe fiets zijn er verschillende onderdelen die bewegen en zich nog moeten 'zetten'. Dat is ook het geval voor de spaken van je wielen die je hoort 'kraken'. Dat geluid wordt veroorzaakt door de residuele torsie tijdens de montage. Je fiets heeft dubbelwandige velgen (aan de binnenkant van de wielen) die steviger zijn. Normaal gesproken hoef je de wielen dus niet uit te lijnen. Is dat toch het geval? Ga dan naar een van onze DECATHLON-ateliers om die lichte slag gratis te laten herstellen:1- In het kader van de gratis controle binnen de eerste zes maanden na je aankoop. . Bericht voor ouders:bepaalde handelingen die jongeren vaker doen (wheelies op de achterwielen, slippen, van trottoirs rijden, ...) kunnen, als ze te vaak gedaan worden, ook leiden tot speling aan het achterwiel en verkeerde uitlijning van de velg. Als je ziet dat je kind dit vaak doet, zul je hem of haar hierop moeten wijzen.
Jammer genoeg overkomt het ons allemaal wel eens. De ondergrond (naalden, doorns, glas, spijkers, ...)
Je kan verschillende dingen doen om je voorvork soepeler te maken:
Er zijn verschillende redenen waarom je mogelijk moeilijk kunt schakelen (tandwielen).
Geeft je remgreep minder weerstand en/of raakt deze je stuur voor je echt remt?
Een kapotte derailleurpad kan ervoor zorgen dat je derailleur niet meer goed uitgelijnd is en dus niet meer correct werkt. Ga achter je fiets staan en controleer de uitlijning van je derailleur.
Is je ketting stuk? Dan heb je twee mogelijkheden: 1- Voer de reparatie zelf uit met behulp van dit filmpje, een kettingpons en een snelspanner. 2- Loop binnen in een van onze DECATHLON-ateliers om de reparatie door een van onze technici te laten uitvoeren.
In deze filmpjes krijg je de nodige uitleg om je reparaties en vervangingen van onderdelen zelf uit te voeren.
- Een achterwiel monteren/demonteren - Een lekke band herstellen
- Een binnenband vervangen - Stuurhoogte afstellen
- Een ketting herstellen - De derailleurpad vervangen
Ga zeker ook eens naar ons YouTube-kanaal waar je nog meer filmpjes kunt bekijken.
Om je fiets goed te reinigen, heb je een fietsreiniger, een spons en een borstel nodig. Spoel je fiets eerst af met water. Gebruik vervolgens een spons en een borstel om het reinigingsproduct efficiënt aan te brengen. Vergeet niet om het product eerst te laten inwerken voordat je je fiets afspoelt. Ga niet te dichtbij staan zodat je de mechanische elementen niet beschadigt. Droog je fiets vervolgens af met een droge, schone en zachte doek.
Om je transmissie te reinigen en smeren heb je een ontvettingsspray, een aangepaste borstel en een smeermiddel nodig. Bescherm eerst je schijf met een schone doek zodat er geen vet op kan komen. Breng vervolgens de ontvettingsspray op de transmissie aan en wrijf met de borstel over de cassette, de ketting en de derailleurwieltjes. Laat enkele minuten inwerken en ga vervolgens niet te dichtbij staan om je fiets af te spoelen. Laat de transmissie even drogen voordat je begint te smeren. Schud de bus met het smeermiddel en smeer je ketting aan de binnenkant voor de beste resultaten.
Is je transmissiekabel vuil, verroest, beschadigd of kun je moeilijk schakelen? Dan moet je je transmissiekabel vervangen! Om de transmissiekabel te vervangen, heb je een tang, een schroevendraaier, een kabelkniptang, een inbussleutel en een nieuwe set derailleurkabels en kabelmantels nodig. Begin met de kabel uit de kabelmantel te halen. Maak het kapje van de shifter los en zet je fiets op de laatste versnelling. Knip vervolgens de kabel door zodat je de volledige kabel uit de mantel kunt halen. Houd de kabelmantel vervolgens tegen je MTB om de juiste lengte te bepalen. Knip de mantel door en plaats de dopjes aan de uiteinden. Je kunt de kabelmantel nu aan je fiets bevestigen. Bevestig de kabel aan de shifter en trek hem door de kabelmantel. Als je hiermee klaar bent, bevestig je het kapje weer aan de shifter en maak je de kabel aan de derailleur vast. Span de kabel strakker aan als je moeilijk naar een hogere versnelling kunt schakelen en minder strak als het terugschakelen minder soepel loopt. Zodra je klaar bent, knip je de kabel af en maak je het dopje vast met de tang.
Om een lekke band te herstellen, heb je het volgende nodig: een pomp, een bak met water, een doek en een reparatieset voor binnenbanden. Pomp de binnenband lichtjes op. Leg hem in een bak met water om het gaatje te vinden. Als je het gaatje gevonden hebt, droog je de binnenband af met een doek. Wrijf met het schuurpapiertje zachtjes over de binnenband. Hierdoor maak je de band klaar om de patch aan te brengen en zorg je ervoor dat de lijm goed blijft zitten. Smeer een vrij grote hoeveelheid lijm rond het gaatje en wacht 3 tot 5 minuten. Bevestig de patch op het gaatje en druk enkele minuten aan. Nu hoef je je binnenband alleen nog maar in je buitenband te plaatsen!
Om de remblokken te vervangen, heb je het volgende nodig: remblokken, een platte schroevendraaier en een inbussleutel van 3 mm. Maak eerst je wiel los. Gebruik vervolgens een platte schroevendraaier om de blokjes uit elkaar te halen en de houders in hun oorspronkelijke positie te plaatsen. Verwijder de pin die de blokjes bij elkaar houdt en haal de blokjes uit de houders. Plaats ondertussen de veer tussen de nieuwe blokjes. Bevestig de nieuwe blokjes in de remhoef en steek de pin erdoor. Maak het wiel opnieuw vast en kijk of de blokjes niet tegen de schijf schuren door even met het wiel te draaien.
Om de remhoef van je schijfrem af te stellen, heb je een inbussleutel van 5 mm nodig. Schroef de remhoef los, draai aan het wiel en duw de remgreep in. Houd de remgreep ingedrukt voordat je de remhoef opnieuw vastschroeft. Kijk vervolgens of de schijf en de remblokjes nog tegen elkaar komen.
Deze reparatie voer je uit met een nieuwe derailleurpad die geschikt is voor je fiets (zie het gedeelte "ONDERDELEN") en een inbussleutel van 5 mm. Gebruik het gereedschap om het wiel van je fiets te halen en de beschadigde derailleurpad te vervangen. Bevestig de nieuwe derailleurpad aan het frame. Verwijder eerst de oude derailleurpad voordat je de nieuwe met de inbussleutel van 5 mm monteert. Nu moet je alleen nog je derailleur op je nieuwe derailleurpad bevestigen en je versnellingen controleren.
Om de ketting te vervangen, heb je het volgende nodig: een kettingpons, een nieuwe ketting en een snelspanner. Leg de ketting op het laatste tandwiel en op het kleinste blad. Maak eerst de snelspanner los met een tang voor snelspanners en verwijder vervolgens de oude ketting uit de transmissie. Leg de nieuwe ketting op het laatste tandwiel en het kleinste blad zodat je de juiste lengte eenvoudig kunt bepalen. Span de ketting strak aan langs de bovenste leirol van het bovenste derailleurwieltje. Gebruik de kettingpons om de ketting op de juiste lengte af te knippen. Bevestig de snelspanner en laat de ketting met de pedalen ronddraaien tot de snelspanner bovenaan ligt. Duw met je hand om ervoor te zorgen dat de ketting in de juiste positie ligt.
Bevestig de SET SPATBORDEN MTB op je ROCKRIDER ST 540
Bevestig de ACHTERSTANDAARD 500 BASE op je ROCKRIDER ST 540
Bevestig de DRINKBUSHOUDER 500 ZWART op je ROCKRIDER ST 540
Zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe? Hier vind je al onze onderdelen voor de MTB ST 900 S.
ROCKRIDER geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).
Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.
Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je MTB binnen 6 maanden na je aankoop.