Onderhoud en herstelling van een MT 500-slaapzak

REF: 8576293, 8576591, 8575966, 8556632, 8556634

ONDERHOUD EN HERSTELLING VAN EEN MT 500-SLAAPZAK

Heb je een van de MT 500-slaapzakken en heb je een vraag over het onderhoud of de herstelling ervan?

We geven je alle nodige informatie zodat je heel lang van je product kan genieten.

Eerste gebruik

Hoe (ont)koppel ik een mt 500-slaapzak?

Je kunt de MT 500-slaapzakken aan elkaar koppelen met behulp van de ritsen aan de zijkanten. Bekijk de verschillende stappen in de video hiernaast.

Hoe vouw ik een slaapzak op?

Om je slaapzak te beschermen en tijd te besparen, kun je hem best in zijn draagzak "proppen" als je hem wilt opbergen. Vouw je slaapzak zeker niet elke keer op dezelfde manier, want zo kun je hem beschadigen. Als de vouwen altijd op dezelfde plaatsen zitten zal de vulling daar gemakkelijker samenklitten, waardoor de isolatie vermindert.

Hoe maak je de rits van je slaapzak correct vast?

Voordat we het over herstellingen hebben, gaan we het hebben over het juiste gebruik van je slaapzak. Veel klanten nemen contact met ons op en zeggen dat de rits van hun slaapzak er kapot uitziet. Meestal is het gewoon een probleem met de uitlijning van de runner.

De meeste Forclaz-slaapzakken werden ontwikkeld om gekoppeld te worden. Een slim idee zodat je een slaapzak kunt delen met die van je trekkingpartner (uiteraard met uitdrukkelijke toestemming van beide). Maar aangezien de ritsen volledig open zijn, kan het goed uitlijnen en plaatsen van de runners lastig zijn.

Neem ook de tijd om je slaapzak te sluiten om te voorkomen dat er stof vast komt te zitten tussen de rits en je deze moet forceren.

Ritssluitingen kunnen ook stuk gaan: als dit gebeurt, raden we je aan je slaapzak terug te brengen naar de winkel of een naaister te vragen de rits te vervangen.

De rits van de slaapzak correct vastmaken

Wat is de temperatuurclassificatie? 

Op al onze slaapzakken vermelden we de temperatuurclassificaties, die getest worden door een onafhankelijk lab (AITEX) op basis van de Europese norm EN 23537-1 van 21/01/2017. De comforttemperatuur is de benedengrens waarbij een gebruiker die languit in de slaapzak ligt, globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te koud of te warm heeft.

Wat is de limiettemperatuur? 

De limiettemperatuur is de temperatuur waarbij de gebruiker van de slaapzak in een houding met opgetrokken benen globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te koud of niet te warm heeft.

Tip:
gebruik een isolerende slaapmat voor een optimaal thermisch comfort.

Hoe vermijd je dat je het koud hebt in een slaapzak?

De temperatuurclassificatie van slaapzakken wordt bepaald met behulp van gestandaardiseerde Europese tests. Maar de gevoeligheid voor kou varieert ook van persoon tot persoon en van de weersomstandigheden.
Bekijk onze adviezen om te vermijden dat je het koud heb wanneer je in een bivak slaapt.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen vocht als je onder de sterrenhemel slaapt?

Door een slaapzakhoes te gebruiken is het heel goed mogelijk om onder de sterren te slapen en toch beschermd te zijn tegen vocht. Een slaapzakhoes, ook wel "bivvy bag" genoemd, is een beschermhoes die één maat groter is dan een slaapzak. Je hoeft er alleen maar je slaapzak in te schuiven, samen met je slaapmat als je wilt, om beide te beschermen tegen de elementen van buitenaf.
Op deze manier beschermt de hoes jou en je uitrusting tegen slechte weersomstandigheden.
Hij kan gebruikt worden om onder de blote hemel of onder een tarp te slapen.

Ik ben mijn opbergtas of compressiezak kwijt.

Het is altijd mogelijk dat je in de bergen je opbergtas of compressiezak kwijt raakt. Geen nood, je vindt ze op de Decathlon-website.

Forclaz MT500-slaapzak

Hoe onderhoud je je mt 500-slaapzak?

Je slaapzak reinigen

Dit zijn de stappen die je moet volgen om je slaapzak goed schoon te maken:
- Stop je slaapzak in de trommel van de wasmachine.

- Doe er twee of drie tennisballen bij (gebruik nieuwe ballen of ballen die je vooraf met bleekmiddel hebt schoongemaakt). Deze ballen helpen om de slaapzak op te kloppen en het wasresultaat te verbeteren, zonder de slaapzak te beschadigen.

- Start een programma van 30°C zonder centrifugeren.

- Laat de slaapzak drogen aan de lucht.

Je slaapzak opbergen 

Dit advies geldt voor elk type slaapzak: het is het beste om hem niet samengedrukt op te bergen in de meegeleverde zak.
Door de slaapzak samengedrukt te bewaren in de opbergtas kan de vulling beschadigd raken, waardoor de vulkracht verloren gaat. Hoewel gewatteerde slaapzakken minder delicaat zijn, reageert een wattering, net als dons, niet goed op langdurig samendrukken.

Er zijn twee mogelijke oplossingen:
- ofwel gebruik je een opbergzak die groter is dan de compressiezak, om de vulkracht van je slaapzak te behouden,
- ofwel hang je je slaapzak als een broek over een kleerhanger.

De waterafstotende eigenschappen van je slaapzak herstellen

Na verloop van tijd kan de coating die je slaapzak waterafstotend maakt, minder effectief worden. Het is echter heel goed mogelijk om de waterafstotendheid te reactiveren met behulp van een waterafstotende spray.

Een scheurtje of gat in je slaapzak herstellen

Het kan gebeuren dat er een scheurtje in je slaapzak zit. Het is belangrijk om scheuren snel te herstellen met een patch, zodat de thermische isolatie van je slaapzak behouden blijft.

Kiezen voor herstellen is een collectieve daad om onze impact te verminderen door de levensduur van onze producten te verlengen.
Het atelier van je Decathlon-winkel kan een scheur in je slaapzak herstellen. Kijk onderaan welke diensten je dichtstbijzijnde winkel aanbiedt.
Let wel: niet alle winkels zijn uitgerust om de herstelling lokaal uit te voeren. In dat geval wordt je product naar een regionaal atelier gestuurd. Het zal dan wel langere tijd duren voordat je het kunt recupereren.

> Om de patch aan te brengen, passen onze ateliers een procedé van heatsealing toe.Het resultaat is een kwalitatieve herstelling die de levensduur van je slaapzak verlengt en ook de garantie behoudt. Als je echter beslist om je slaapzak zelf te repareren, vervalt de productgarantie.

Patching - Decathlon-atelier

Zelf een scheurtje of gaatje in je slaapzak herstellen

Tijdens een trekking kan het gebeuren dat er een scheurtje in je slaapzak komt. Het goede nieuws is dat dit hersteld kan worden! Je kunt het scheurtje inderdaad herstellen of patchen zodat het niet groter wordt en je slaapzak synthetische vezels of donsveren verliest.

- Wil je dat de reparatie onopvallend en zelfs mooi is?
Als de stof niet te dun is en je weet hoe je moet naaien, neem dan de tijd om het gat dicht te naaien met wat draad in een kleur die past bij die van de buitenstof van de slaapzak.
Let er bij het naaien op dat je niet door de andere kant van de slaapzak gaat. Dit zou een koudebrug creëren en de isolatie van je slaapzak verminderen.

- Heb je weinig tijd en ben je niet zo handig met naald en draad?
Dan is de zelfklevende herstelpatch je redding: knip een rechthoek met ronde hoeken die een of twee centimeter groter is dan de grootte van het gat; kleef deze op de schone, plat gelegde stof en klaar - je kunt weer op pad!

Geef je slaapzak een tweede leven

Gebruik je je slaapzak niet langer en vraag je je af wat je ermee moet doen?
In plaats van hem weg te gooien, kun je hem tweedehands doorverkopen via het tweedehandsplatform van Decathlon! Vul online alle informatie over je product in. We geven je dan de beste verkoopoplossingen, waarna je je product in de winkel kunt afgeven om de procedure af te ronden.

5 tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak - teaser

5 tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak

Wil je er zeker van zijn dat je het altijd lekker warm hebt in je slaapzak? Volg onze tips!