Familie bij de boog ontspruit

Recht in de roos 

Met deze tips schiet je vanaf nu raak!

Wil je vanaf nu regelmatig in de roos schieten, in plaats van op goed geluk ? Dan moet je allereerst je lichaam kennen om het optimaal te positioneren. Richt je met je linker- of je rechteroog? Hoe plaats je je voeten? Welke positie neem je aan om de pijl op de pees van je boog te plaatsen? Met deze tips schiet je vanaf nu raak!

vizier voor boogschieten

Je richt-oog bepalen

Als je begint met boogschieten, moet je eerst weten met welk oog je gaat richten. Doorgaans is dat dezelfde kant als je schrijfhand, al is dat niet altijd zo. Om te weten welk oog je zicht domineert, bestaat er een eenvoudig trucje: wijs met beide ogen open met je duim een voorwerp aan dat op 5 meter van je af staat. Houd je ogen open en breng je duim naar het oog waarmee je die het best onderscheidt. Houd hem wel op het voorwerp gericht. Het oog waar je duim op belandt is je richtoog. 

Richt je met je rechteroog, dan ben je een rechtse schutter. Je houdt je boog dan vast met de linkerhand en trekt de pees aan met de rechter.

En is je linkeroog je richtoog, dan ben je een linkse schutter en houd je je boog vast met de rechterhand, om de pees aan te spannen met de linker.

Boogschieten kind en moeder

De juiste houding aannemen

Je positie is allesbepalend voor het ultieme schot: recht in de roos.  

Voor je je boog opricht of de pees aantrekt, moet je je focussen op de houding van je lichaam. Dat moet een hoek van 90° vormen met het doel en mooi uitgelijnd zijn met de 'schietlijn'. Die geeft aan waar je je voeten moet plaatsen ten opzichte van de roos: evenwijdig met de schietrichting en op schouderbreedte.

Bij boogschieten is een goede stabiliteit een must: het klopt dat je boog wat weegt, maar probeer toch om zo stabiel mogelijk te staan. Houd je lichaam mooi recht en verdeel je gewicht over beide voeten. Zo zal je vloeiender bewegen en ben je helemaal klaar om te richten en te schieten.

Je pijl juist plaatsen

Nu je weet met welk oog je richt en hoe je juist moet staan, ben je bijna klaar om te schieten. Even wachten nog! Je pijl moet nog juist op je boog staan.

Allereerst, voor de veiligheid, houd je je boog naar beneden gericht. Plaats nu de pijl op de pees. Er zitten drie veren op de pijl, waarvan eentje in een andere kleur: dat is de indexveer. Die richt je naar buiten, loodrecht op je schietvenster.~Vervolgens breng je de boog voor je om te richten. De boogpees moet ter hoogte van je kin komen, doorgaans in het midden, of lichtjes opzij naast je kaak.~Wees niet bang om de boog helemaal tegen je lichaam te trekken: in de juiste positie moet de pees zelfs je neus en je mond raken.

En niet vergeten:~boogschieten is inderdaad een kwestie van precisie en concentratie, maar vooral van oefening! Met het juiste materiaal en met onze tips heb je alle troeven in~handen om recht in de roos te knallen !