HYBRIDEFIETS ROCKRIDER E-ACTV 500

REF: 8854079, 8751855, 8751856, 8751862

ELEKTRISCHE HYBRIDEFIETS ROCKRIDER E-ACTV 500

2024

Hulp nodig om je fiets te monteren, onderhouden of repareren? Of op zoek naar een accessoire voor je fiets?

Hier vind je alle tutorials en filmpjes die je tonen wat je moet doen om in alle gemoedsrust te vertrekken!

Eerste gebruik

De montage van je fiets voltooien

Als je je fiets koopt in een Decathlon-winkel of daar laat leveren, zal de verkoper je fiets volledig gemonteerd overhandigen.

Als je je fiets bestelt op de website van Decathlon en aan huis laat leveren, moet je nog een paar eenvoudige dingen doen om hem volledig te monteren. Hieronder lees je dat doet

De staat van je fiets controleren

Vergeet niet om voor elke rit de staat van je fiets te controleren.

Je smartphone verbinden met je elektrische fiets

Je kan je smartphone via Bluetooth verbinden met je elektrische fiets. Zo geniet je van een meer complete ervaring, met:

- Statistieken van je gebruik van de ondersteuningsstanden
- Een beter batterijbeheer
- Je route en alle gegevens in verband met je rit (direct te downloaden op Strava)
- Updates van de elektrische onderdelen
En nog heel wat meer!

Om je smartphone te verbinden met je elektrische hybridefiets, download je de app DECATHLON RIDE.
De procedure wordt uitgelegd in de app.

De app DECATHLON RIDE is compatibel met:
- Voor Apple: iOS 8 en hoger
- Voor Android: Android 7 en hoger

Banden oppompen

Bij een elektrische fiets moet je nog meer letten op de druk van je banden.
De wielen krijgen het immers zwaar te verduren door de motor en het gewicht van de fiets.

Om het risico op lekrijden tot een minimum te beperken en voor een optimale actieradius raden we aan je banden op te pompen tot 3 ร  4 bar

Wil je meer grip en comfort, dan kies je voor de lage bandendruk. Als je fiets zwaar geladen is en het terrein relatief effen is, kan je de banden wat harder oppompen.

Let op dat je de maximum- EN minimumdruk niet overschrijdt, die staan op de zijkant van je band.

Een te lage druk kan ervoor zorgen dat de binnenband bekneld raakt en kan de velg beschadigen als je een hindernis neemt, terwijl bij een te hoge druk de binnenband of band kan klappen en de velg blijvend kan vervormen.

Goed opgepompte banden zijn essentieel bij het fietsen. Controleer dan ook regelmatig de druk van je banden.

Inremmen

Als je fiets uit de winkel komt, zijn de schijven en remblokken nog nieuw. Je kunt dan nog niet op volle kracht remmen. Door koud en aanhoudend te remmen (bijvoorbeeld in een afdaling), kunnen je remblokken oververhit raken en "verglazen".

Om dit fenomeen tegen te gaan, raden we aan om je remmen in te remmen. Dat doe je door met elke rem een tiental keer te remmen. Inremmen wil zeggen sterk vertragen van 25 naar 5 km/u, maar zonder je wiel te blokkeren en door slechts รฉรฉn rem tegelijk te gebruiken.

INREMMEN
De hoogte van het stuur afstellen

De stuurpen is verstelbaar. Je kan de stuurpositie instellen naar keuze, van -10ยฐ (naar beneden) tot +60ยฐ (naar boven).

Met een inbussleutel stel je de stuurpen hoger in om te fietsen met rechtere rug. Of lager voor een meer sportieve houding.

Stuur recht zetten

Een stuur dat goed recht staat is niet alleen aangenamer om mee te rijden, maar voorkomt ook arm- en schouderpijn. Bekijk dit filmpje om te leren hoe je je stuur recht zet.

Positie remhendels afstellen

Het is noodzakelijk om je remhendels goed af te stellen om veilig en comfortabel te kunnen fietsen. Bekijk dit filmpje om te leren hoe je je remhendels afstelt.

Zadelhoogte afstellen

Met een zadel op de juiste hoogte verbeter je je comfort en rendement tijdens het fietsen.

Bekijk dit filmpje om te leren hoe je je zadel op de juiste hoogte afstelt!

De setback van het zadel afstellen

Door de setback van je zadel af te stellen, fiets je comfortabeler en verbeter je het rendement. Bekijk dit filmpje om te leren hoe je de setback van je zadel afstelt.

Pedalen vervangen

Bekijk dit filmpje om te leren hoe je de pedalen vervangt.ย

Eerste rit of fietstocht

Heb je een korte rit of langere tocht gepland met je hybridefiets?

Lees onze adviezen:

1-DENK AAN JE VEILIGHEID

Draag een recente en goedgekeurde fietshelm, in 1 op 2 ongevallen wordt het hoofd geraakt
GOED OM TE WETEN: Een helm heeft een beperkte levensduur, zelfs als hij geen schokken heeft opgevangen! Informeer je bij aankoop
- Vertrek met een goed afgestelde en onderhouden fiets
- Neem een mobiele telefoon mee zodat je iemand kunt waarschuwen bij een probleem.
- Bekijk vooraf je route, zodat je goed berijdbare wegen met weinig of geen autoverkeer kunt kiezen.
- Neem een EHBO-kit mee (bijvoorbeeld in een zadeltasje)
- Rij je in het donker? Zorg dan zeker voor verlichting voor en achter

2-VOOR JE COMFORT

- Als het je eerste fietstocht is: verhoog geleidelijk aan de duur van je fietstochten en begin bijvoorbeeld met een tochtje van een uur.
- Draag kleding die aangepast is aan de duur van je rit, en fietshandschoenen.
- Trap niet te zwaar. Gebruik je versnellingen om je benen vlot te laten ronddraaien: je zult verder en langer kunnen fietsen en benut het voordeel van de motor als je een elektrische fiets hebt
- Neem een warm kledingstuk of regenkleding mee, afhankelijk van het weer
- Vergeet niet te stretchen na je rit

3- NEEM ALTIJD MATERIAAL MEE OM EEN LEKKE BAND TE HERSTELLEN

- Een fietspomp. Bij sommige modellen kan je die vastmaken op de bidonhouderschroeven op het frame.
- Bandenlichter, een binnenband: in je zadeltas.

4 - DRINK REGELMATIG

- Rust je fiets uit met een drinkbus en drinkbushouder (zodat je ook tijdens het rijden kunt drinken) of neem een fles water mee in een rugzak.
- Drink geregeld water (om de 20 minuten, en minstens 500 ml per uur).

5- EET VOLDOENDE

- Neem wat energierepen mee (die kan je in een zadel- of stuurtas stoppen).
- Wacht niet tot je honger krijgt om te eten. Eet elk uur iets zodat je spieren energie blijven krijgen.

Elektrische hybridefiets ROCKRIDER E-ACTV 500

Het display gebruiken

Met de aan/uit-knop bovenaan zet je het display aan en uit. Gebruik de pijlen ห„ en ห… van de bediening om te wisselen van ondersteuningsstand In stand 0 is de motor uitgeschakeld, stand 4 biedt de krachtigste ondersteuning, tot 280%.
Dat wil zeggen dat wanneer je 100 W trapt, de motor daar 280 W bovenop doet. Of een totaal van 380 W!

In elk van de ondersteuningsstanden, uitgezonderd stand 0, schakel je door lang op de knop ห„ te drukken de loophulp in, dat is een ondersteuning wanneer je met je fiets aan de hand loopt.

De knop onder de bediening is voor de Boost-stand, zolang je die ingedrukt houdt, gebruik je de hoogste ondersteuning. Dat kan handig zijn om een lastig stuk te overwinnen.

De pijlen ห„ en ห… links van het scherm gebruik je om verschillende gegevens te tonen op het scherm: ritafstand, totale afstand, rittijd, kadans, geraamde resterende actieradius, elektrisch vermogen en vermogen van de gebruiker.

Je kunt je smartphone of gps met een usb-kabel type A aansluiten op het display om ze op te laden.

Tot slot geeft de knop onder het scherm toegang tot de instellingen.

Je scherm is via Bluetooth te verbinden met je smartphone: hierboven vind je alle informatie in verband met de connectiviteit van je elektrische MTB.

Voor meer informatie verwijzen we naar de handleiding elektrische onderdelen van je e-MTB!

Vragen over je batterij?ย

Hoe lang duurt het om de batterij op te laden?

Met de originale lader (2 A) duurt het 3,5 uur om de batterij op te laden tot 50% en 7,5 uur om op te laden tot 100%

Op decathlon.be is een snellader (6 A) verkrijgbaar waarmee je de batterij volledig kan opladen in 3 uur tijd!

Hoe lang duurt het om de batterij op te laden?
Kan ik fietsen met een lege batterij?

Dit is een fiets met trapondersteuning. Het is perfect mogelijk om te fietsen zonder die ondersteuning.
In dat geval kan het extra gewicht van het ondersteuningssysteem wel voelbaar zijn.

Mag ik de batterij aangesloten laten op de lader als ze volledig opgeladen is?

Om elk risico te vermijden raden we af om je fiets/batterij langer dan 24 uur op netstroom aan te sluiten.
Wanneer de batterij volledig is opgeladen, schakelt de lader uit. Het indicatielampje wordt groen en het display van de fiets schakelt uit.ย

Moet ik wachten tot de batterij helemaal leeg is voor ik ze weer oplaad?

Nee, batterijen met lithium-ioncellen hebben geen geheugeneffect. Je kunt ze dus op elk moment opladen.
We raden zelfs aan om je batterij regelmatig op te laden, dan blijft ze goed presteren.

Laadt de batterij op tijdens het fietsen?

Nee, er is geen 'dynamo-effect'. Er bestaan systemen om de batterij op te laden tijdens het fietsen of remmen, maar het rendement daarvan is heel laag.

Wat doe ik met een versleten batterij?

Als je batterij het einde van haar levensduur heeft bereikt, breng je ze naar je DECATHLON-winkel. Wij laten ze ophalen voor recyclage.

Hoe de batterij opbergen?

Bewaar de batterij in een koele en droge ruimte (tussen +10ยฐC en +25ยฐC), uit de zon.
Bewaar de batterij niet leeg (minder dan 10% opgeladen) om diepontlading te voorkomen waardoor ze onbruikbaar zou worden.
Denk eraan om de batterij (zelfs al gebruik je ze niet) minstens een keer per jaar tot 60% op te laden, om diepontlading te voorkomen.

Waar vind ik een tweede batterij?

Je kunt een nieuwe batterij aanschaffen in het atelier van je DECATHLON-winkel.
Informeer in het atelier naar de beschikbaarheid en de levertermijnen.

Deze fiets is ook compatibel met onze batterij extender van 360 Wh.ย

Waar vind ik een tweede batterij?
Hoe lang gaat de batterij mee?

Je krijgt 2 jaar garantie op de batterij, of 500 cycli (1 cyclus = 1 keer opladen tot 100% + 1 keer volledig ontladen of 2 keer opladen tot 50% en 2 keer 50% ontladen). Na die 500 cycli garanderen we dat de actieradius nog steeds meer dan 80% bedraagt van die van een nieuwe batterij.ย

materiaal-mtb-st520-rockrider

Het juiste materiaal bij pech

Bij een lekke band, een gebroken ketting of elke andere vorm van pech heb je graag het juiste materiaal bij je tijdens je fietstochten. We maakten een selectie van een aantal producten die ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Problemen oplossen

> ELEKTRISCHE ONDERDELEN

De batterij laadt niet op

1. CONTROLEER DE AANSLUITING BATTERIJ > LADER > STOPCONTACT
Controleer of de gebruikte lader de oorspronkelijke lader van DECATHLON is.
Sluit de batterij aan op de lader en sluit daarna de lader aan op een stopcontact.
Rood ledlampje = de batterij is aan het opladen.
Groen ledlampje = de batterij is volledig opgeladen.
Rood knipperend ledlampje = er is een probleem met de batterij of de lader.

2. CONTROLEER OF ER GEEN VUILRESTEN ZIJN DIE HET OPLADEN BELEMMEREN
De connectoren van de lader en de batterij moeten schoon zijn. Verwijder alle vuilresten die een goed contact tussen lader en batterij verhinderen.

3. MOGELIJK ZIJN ALLEEN DE LEDLAMPJES OP DE BATTERIJ DEFECT
Ga naar een atelier van DECATHLON om ze te laten herstellen.

Een of meer leds op de batterij knipperen

HET EERSTE LEDLAMPJE KNIPPERT.
De batterij is bijna leeg en moet worden opgeladen. Sluit de batterij aan op de lader.

HET DERDE LEDLAMPJE KNIPPERT
De batterij is in veiligheid gegaan omwille van een te hoge temperatuur.

HET VIERDE LEDLAMPJE KNIPPERT
De batterij is in veiligheid gegaan omwille van een kortsluiting.

HET LAATSTE LEDLAMPJE KNIPPERT
Door een abnormale gebeurtenis is de batterij in storing gegaan. Die storing kan tijdelijk of permanent zijn. Ga naar het atelier van een DECATHLON-winkel om een diagnose te laten maken van de batterij en de fiets.

storing
Foutmelding op het display

Er kan een foutmelding op het display verschijnen.

Een overzicht van alle foutmeldingen vind je in de handleiding elektrische onderdelen. Bij iedere code wordt aangegeven hoe je het probleem kunt oplossen.

Slaag je er niet in om het probleem op te lossen, maak dan een afspraak met een atelier van DECATHLON voor reparatie.

De actieradius is klein of verminderd

1. Zorg ervoor dat je de batterij op de juiste manier gebruikt en opbergt.
De actieradius van je elektrische fiets hangt af van tal van factoren:
> DE LADING OP DE FIETS: Hoe zwaarder de fiets geladen is, hoe minder ver je kunt rijden.
> HET TYPE PARCOURS: Hellingen beperken de actieradius.
> DE BANDENDRUK: De actieradius is groter als je banden correct opgepompt zijn.
> DE BUITENTEMPERATUUR: Bij koud weer kan je minder kilometers maken (soms tot wel 50% minder).
> DE GEBRUIKTE ONDERSTEUNINGSSTAND: We raden je aan een lagere ondersteuningsstand te kiezen als het batterijpeil laag is.
> DE MANIER WAAROP JE DE BATTERIJ OPLAADT EN OPBERGT.

2. Een oudere batterij presteert minder goed.
De actieradius zal dan wat kleiner zijn. Loop gerust binnen in een DECATHLON-atelier voor een diagnose van je batterij.

> MECHANISCHE ONDERDELEN

Er zit een slag in het wiel na de eerste ritjes

Tijdens de eerste ritten met je nieuwe fiets zijn er altijd verschillende onderdelen die bewegen en zich nog moeten zetten.

Dat is ook het geval voor de spaken van je wielen, die je hoort 'kraken'. Dat geluid wordt veroorzaakt door de residuele torsie van tijdens de montage.

Normaal gesproken hoeft je wiel niet opnieuw gericht te worden. Mocht het toch nodig zijn, dan kan je hiervoor terecht in het atelier!

WielSlag
Het schakelen gaat niet vlot

Opgelet: haal altijd eerst de batterij van de fiets voor je onderhoud of reparaties doet aan de transmissie.

Je kunt verschillende dingen doen om de versnellingen achteraan goed te laten werken:

1/ Controleer de kabel en de buitenkabel:
1a. Als de uiteindes van de buitenkabels niet goed zijn ingestoken, kan dat de trekkracht van de derailleurkabel hinderen en het schakelen ontregelen. Als er een uiteinde verkeerd zit, steek het dan met de hand terug op zijn plaats.

1b. Als de derailleur niet beweegt, zelfs niet nadat je aan de shifter voor de versnellingen hebt gedraaid, dan zitten de kabel en de buitenkabel waarschijnlijk vast. In dat geval moet je de kabel en buitenkabel vervangen.

Je kunt je MTB naar een DECATHLON-atelier brengen om de kabel en de buitenkabel te laten vervangen of je kunt het zelf doen met behulp van dit filmpje. Het enige verschil met het filmpje zit hem in de enkele buitenkabel, die van je shifter tot je derailleur loopt via de onderkant van de diagonale framebuis.

2/ Controleer de staat van de ketting
Met een versleten ketting kun je niet meer goed schakelen en verslijten de cassette en het kettingblad sneller.

Ga naar de rubriek "Slijtage van de ketting controleren" hieronder!ย

3/ Controleer of de derailleurpad niet verbogen is:
Een verbogen derailleurpad kan ervoor zorgen dat je derailleur niet meer goed uitgelijnd is en dus niet meer correct kan werken. Ga achter je fiets staan en bekijk de uitlijning van de derailleur.

Is de derailleurpad verbogen, ga dan naar een DECATHLON-atelier om dit onderdeel te laten vervangen.

Opmerking: Als je regelmatig in vochtige en modderige omstandigheden fietst of je mountainbike vaak met heel veel water schoonmaakt, zul je de kabels en buitenkabels vaker moeten vervangen. We raden je ten zeerste af om je fiets met een hogedrukreiniger schoon te maken, omdat je dan al het vuil in de buitenkabels spuit.

De fiets onderhouden

Het is cruciaal om je fiets goed te onderhouden om de levensduur van de onderdelen te verlengen en maximaal van je sport te kunnen genieten. Een schone fiets is niet alleen mooier om te zien, een gebrek aan onderhoud kan ook enkele problemen doen opduiken die ongevallen kunnen veroorzaken. Denk maar aan geblokkeerde kabels, roest, een lek, vroegtijdige slijtageโ€ฆ

Een goed onderhoud komt je fietsprestaties ten goede, zorgt ervoor dat de onderdelen langer meegaan en verkleint de milieu-impact van je fiets.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen.

Hoe de fiets reinigen?

Om je fiets goed te reinigen, heb je een reinigingsproduct voor fietsen, een spons en een borstel nodig.

Spoel je fiets eerst af met water. Gebruik vervolgens een spons en een borstel om het reinigingsproduct efficiรซnt aan te brengen. Het is belangrijk om het product te laten inwerken voordat je de fiets afspoelt.
Spoel de fiets op voldoende afstand af om de mechanische elementen niet te beschadigen.
Droog je fiets tot slot af met een schone en zachte doek.

Laat de batterij op je fiets zitten als je je elektrische fiets gaat schoonmaken. Zo bescherm je de aansluitingen tegen binnendringend water!
Gebruik ook geen hogedrukreiniger. Het water kan namelijk in de kogellagers terechtkomen en de elektrische onderdelen blijvend beschadigen.

Hoe een elektrische fiets opbergen?

Vooral voor elektrische fietsen is het belangrijk dat je je fiets in optimale omstandigheden stalt. Zo verleng je de levensduur van je fiets.

Volg onderstaand advies na elke rit:
> Reinig je fiets om resten van modder en zand te verwijderen, want die kunnen corrosie veroorzaken.
> Droog en smeer je transmissie (vermijd de remmen) om ze te beschermen tegen roest en corrosie.
> Stal je elektrische fiets in een droge en koele omgeving.

Volg daarnaast de onderstaande tips om je elektrische fiets op te bergen voor de winter:
> Zet de derailleur op het kleinste tandwiel om de spanning op de kabels te verminderen.
> Laad de batterij op tot 60%.
> Je kunt de spaken, naven, velgen, het stuur en de stuurpen insmeren met een dun laagje vaseline-olie. Gebruik hiervoor een schone doek die je lichtjes met olie doordrenkt. Dit beschermt de onderdelen tegen stof.
> Hang je MTB omhoog bij het frame om minder druk op de banden te zetten en mogelijke scheurtjes te vermijden.

Opgelet: koel is niet hetzelfde als koud! Vermijd altijd te hoge of te lage temperaturen. Stal je MTB niet in de zon en let op voor vorst in de winter.
De garage kan een goede oplossing zijn op voorwaarde dat die droog blijft en het er in de winter niet vriest. Anders stal je de fiets beter in huis.

HOE DE ROCKRIDER e-ST900 CORRECT OPBERGEN?
De levensduur van de batterij verlengen

Volg onderstaand advies om je batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan:

- Kies niet altijd de hoogste ondersteuningsstand (een elektrische fiets is geen motorfiets!)
- Laad de batterij op met de originele lader en kijk na of de lader in goede staat is
- Berg je elektrische fiets op met een laadniveau van ongeveer 60% (Laat de batterij niet in het stopcontact zitten als ze 100% is opgeladen en berg de fiets niet op met een volledig lege batterij)
- Stal je MTB in de schaduw of in een koele ruimte.

Tijdens een vervoer haal je de batterij van je MTB en leg je ze in je auto.

DE LEVENSDUUR VAN DE BATTERIJ VERLENGEN
De remblokken vervangen

Bij schijfremmen moeten de remblokken geregeld worden vervangen. Afhankelijk van hoe vaak je remt, zullen je remblokken snel of minder snel verslijten.

Merk je dat je minder doeltreffend kan remmen of hoor je de remmen knarsen, dan zijn de remblokken waarschijnlijk aan vervanging toe. Wil je zeker zijn, controleer dan het slijtmateriaal op de remblokken. Blijft er minder dan twee millimeter van over, dan moet je de remblokken vervangen.

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER
Slijtage van de ketting controleren

Met een kettingtester kun je nagaan in hoeverre je ketting versleten is. Het volstaat om het haakje tussen twee schakels van je ketting te plaatsen en de andere kant op de ketting te laten vallen. Als de tester volledig tussen twee schakels door valt, is je ketting versleten en moet je ze snel vervangen om je cassette en kettingblad niet te beschadigen.

We raden aan om je ketting te vervangen vanaf 50% slijtage. Zit je voorbij de 75%, dan moet je je ketting, cassette EN kettingblad vervangen. Daarom is het beter om je ketting regelmatig te vervangen, om te vermijden dat je volledige transmissie vroegtijdig verslijt.

Gebruik alle bladen van de cassette of kies voor een lagere ondersteuningsstand. Het gebeurt maar al te vaak dat fietsers de hele cassette moeten vervangen omdat het kleine kettingblad vroegtijdig versleten is, doordat ze te vaak rijden in turbostand of het kleine kettingblad te veel gebruiken in vergelijking met de andere bladen.
Ter herinnering: voor elektrische fietsen is een versterkte ketting nodig.

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER

Compatibele accessoires

MTB ROCKRIDER E-ST 900
Bidonhouder

Je kan je elektrische fiets uitrusten met een bidonhouder.

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER
Fietsendrager thule easyfoldย

Deze fiets kan je vervoeren op de Thule Easyfold-drager, te koop bij DECATHLON.

Op dit model, een trekhaakdrager, kan je maximaal twee e-bikes vervoeren.

Fietsendrager voor elektrische fiets
Batterij extender 360 Wh

Je fiets is compatibel met de batterij extender- 360 Wh van Decathlon

ROCKRIDER E-ACTV 500: handleiding, reparatie
ROCKRIDER E+EXPL 700: handleiding, reparatie

Onderdelen

Zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe? Hier vind je alle onderdelen voor de elektrische hybridefiets E-ACTV 500.

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER

Assistentie nodig?

Handleidingen en gelijkvormigheidsattest

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER
pictogram handleiding

De handleiding van de mechanische onderdelen van je fiets nodig?

Handleidingen en gelijkvormigheidsattest

Het gelijkvormigheidsattest van je fiets nodig?

Handleidingen en gelijkvormigheidsattest

De handleiding van de elektrische onderdelen van je fiets nodig?

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER

Onze beloftes

ROCKRIDER geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Jouw mening telt!

We horen graag jouw mening, positief of negatief. Hierom is jouw mening zo belangrijk:

• Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER

Om op elk
    moment je mening te kunnen geven

Via onze klantenbeoordelingen kun je je mening geven over de kwaliteit van je product!

• JOUW MENING TELT!

Om andere sporters te helpen

Jouw mening is nuttig voor andere sporters, om bij hun aankoop de juiste keuze te maken!

• JOUW MENING TELT!

Om bij te dragen aan de verbetering van onze producten

We gebruiken jouw feedback om onze nieuwe producten steeds beter te maken!