Onderhoud en reparatie van een slaapzak MT500

REF: 8558806, 8558807, 8569256, 8569253, 8558808

2-IN-1 SLAAPZAK - SLEEPIN BED MH500: ADVIEZEN, ONDERHOUD EN REPARATIE

Heb je een 2-in-1 slaapzak - Sleepin bed en zit je met een vraag over het onderhoud of de reparatie ervan?

We geven je alle nodige informatie zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt!

Eerste gebruik

Hoe de slaapzak installeren? 

We raden je aan om je Sleepin Bed bij het opzetten van je kamp al uit te halen en uit te rollen. Doe de rits open die het product dubbelgevouwen houdt en leg het plat neer, laat dan het "IN"-ventiel gedurende ongeveer 10 minuten openstaan om het opblazen te vergemakkelijken. De rest van het opblazen doe je met de mond. Als je lichtjes de grond voelt als je er daarna op gaat zitten, dan is de matras correct opgeblazen. Als de matras is opgeblazen kun je er je dekbed op ritsen.

SLEEPIN BED MH500: ADVIEZEN, ONDERHOUD EN REPARATIE

Hoe de 2-in-1 slaapzak - sleepin bed mh500 aan een andere vastmaken en weer losmaken?

Je kan slaapzakken aan elkaar vastmaken dankzij de ritsen opzij. 

Hoe de slaapzak opvouwen? 

Open het "OUT"-ventiel van je Sleepin Bed en open de ritsen aan weerszijden van het dekbed tot onderaan. Vouw het product dubbel met het dekbed erin, en trek de ritsen van de matras weer dicht.
Rol van het hoofd- naar het voeteneinde op, en druk vanaf het begin goed aan om de lucht eruit te laten. Nog een tip: gebruik je knieën om de lucht uit de matras te duwen.

Hoe sluit je de rits van de slaapzak correct?

Voor we het over reparatie hebben, eerst een woordje uitleg over het correcte gebruik van je slaapzak. Vaak krijgen we van klanten te horen dat de rits van hun slaapzak stuk lijkt te zijn. Maar meestal is het gewoon een kwestie van de runners goed uitlijnen.
De runners moeten mooi op één lijn liggen en in elkaar passen. Dat kan een beetje zorgvuldigheid vragen.

Sluit de rits ook rustig, anders kan er een stukje stof tussen de tandjes van de rits terechtkomen en dan kost het redelijk wat moeite en kracht om dat los te maken.

Ritsen kunnen ook stuk gaan: als dat gebeurt, raden we je aan je slaapzak terug te brengen naar de winkel of naar een kleermaker te brengen om de rits te laten vervangen.

De rits van je slaapzak correct sluiten

Wat is de comforttemperatuur? 

Op al onze slaapzakken vermelden we een comforttemperatuur die werd getest door een onafhankelijk laboratorium (AITEX) op basis van de Europese norm EN 23537-1 van 21/01/2017. Het is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker die languit in de slaapzak ligt globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft.

Wat is de limiettemperatuur? 

De limiettemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker die met opgetrokken benen in de slaapzak ligt globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft.

Een kleine tip:
gebruik een isolerend matje voor een optimaal thermisch comfort.

Hoe vermijd je dat je het koud hebt in je slaapzak? 

De comforttemperatuur op onze slaapzakken wordt gedefinieerd aan de hand van gestandaardiseerde Europese tests. Maar de ene persoon heeft het sneller koud dan de andere, en ook de weersomstandigheden spelen een rol. 
Lees ons advies om te vermijden dat je het koud krijgt 's nachts tijdens het kamperen. 

Hoe jezelf beschermen tegen vocht wanneer je buiten onder de sterren slaapt? 

Met een bivakzak kan je perfect buiten in een slaapzak slapen zonder nat te worden. Een "bivakzak" is een beschermhoes die één maat groter is dan je slaapzak. Je kruipt er gewoon mét slaapzak en eventueel matje in.
Op die manier kan je je uitrusting en jezelf beschermen tegen alle weersomstandigheden.
Je kan een bivakzak gebruiken als je onder de sterren of onder een tarp slaapt.

Slaapzak Forclaz MT500

Onderhoud van de 2-in-1 slaapzak - sleepin bed mh500

De slaapzak wassen

Ga als volgt te werk om je slaapzak op de juiste manier te wassen: 
- Stop de slaapzak in de wasmachine.

- Doe er twee of drie tennisballen bij (nieuwe ballen of ballen die je vooraf hebt schoongemaakt met bleekwater). Die zullen de slaapzak flink opkloppen tijdens het wassen, voor een beter resultaat zonder beschadiging.

- Kies een programma op 30°, maar zonder centrifugeren.

- Laat de slaapzak drogen aan de lucht.

De slaapzak opbergen 

Dit advies geldt voor elk type slaapzak: bewaar je slaapzak bij voorkeur losjes opgevouwen in de meegeleverde opbergtas.
Wanneer je een slaapzak samengedrukt in zijn compressiezak laat zitten, kan de vulling beschadigd raken en wordt je slaapzak minder volumineus en luchtig. Slaapzakken met een synthetische vulling zijn daar minder gevoelig voor, maar ook hier is het niet aan te raden ze lange tijd samengedrukt op te bergen.

Er zijn twee opbergmogelijkheden:
- gebruik een opbergtas die groter is dan de compressiezak van de slaapzak, zodat je slaapzak zijn vulkracht behoudt,
- hang je slaapzak over een hanger, zoals een broek.

Een geur of gaatje in je slaapzak laten repareren

Het kan gebeuren dat er een scheur in je slaapzak komt. Het is belangrijk dat scheuren snel worden afgedicht met een patch zodat je slaapzak goed blijft isoleren.

Door te kiezen voor reparatie verleng je ook de levensduur van je product en verklein je de ecologische voetafdruk ervan.
De ateliers in de Decathlon-winkels kunnen een scheur in je slaapzak voor jou repareren, hieronder kan je zien welke diensten de dichtstbijzijnde winkel aanbiedt.
Opmerking: niet iedere winkel heeft een eigen reparatiedienst. Kan je product niet in de winkel zelf worden gerepareerd, dan wordt het verzonden naar een regionaal atelier en kan het iets langer duren voor je het terug hebt.

> Onze ateliers maken gebruik van heat sealing om het reparatielapje aan te brengen. Zo krijg je een kwalitatieve reparatie die de levensduur van je slaapzak verlengt en ervoor zorgt dat hij nog onder de garantie valt. Als je echter je slaapzak liever zelf repareert, vervalt de garantie.

Aanbrengen reparatielapje - Decathlon-atelier

Een geur of gaatje in je slaapzak zelf repareren

Op een trektocht kan er een scheur of gaatje in je slaapzak komen. Het goede nieuws is dat je dat kan repareren! Je kan de scheur dichtnaaien of er een reparatielapje op plakken zodat hij niet groter wordt waardoor je slaapzak vulling zou verliezen.

- Wil je dat de reparatie onopvallend of zelfs mooi is?
Als de stof niet te dun is en je kan naaien, kan je de scheur repareren of het gat stoppen met garen in een kleur die past bij de buitenstof van je slaapzak.
Let wel op dat je met de naald alleen door de buitenstof gaat. Als je door de hele stofdikte prikt, creëer je een koudebrug en zal je slaapzak minder goed isoleren.

- Heb je weinig tijd of ben je geen held met naald en draad?
Dan biedt een reparatielapje uitkomst: knip een rechthoek met afgeronde hoeken, één of twee centimeter groter dan de scheur of het gat, plak het op de schone, goed vlakgestreken stof en klaar - je kan weer op pad!

De slaapzak of de matras vervangen: 

Sleepin bed mh500 15°c l

Deze delen zijn apart verkrijgbaar: de slaapzak en de matras

Onderhoud en reparatie van een 2-in-1 slaapzak - SLEEPIN BED
Sleepin bed mh500 15°c xl

Deze delen zijn apart verkrijgbaar: de slaapzak en de matras

De slaapzak of de matras vervangen 
Sleepin bed mh500 5°c l

Deze delen zijn apart verkrijgbaar: de slaapzak en de matras

De slaapzak of matras 8558803 vervangen 
Sleepin bed mh500 5°c xl

Deze delen zijn apart verkrijgbaar: de matras

De slaapzak of de matras vervangen 
Sleepin bed mh500 10°c kinderen 

Deze delen zijn apart verkrijgbaar: de matras (binnenkort beschikbaar) 

De slaapzak of de matras vervangen 

Je slaapzak een tweede leven geven

Je gebruikt je slaapzak niet meer en weet niet wat je ermee moet doen?
Gooi hem niet weg, maar verkoop hem op het tweedehandsplatform van Decathlon! Vul online alle gegevens over je product in. Wij geven je dan de beste oplossingen om het te verkopen, daarna kan je het naar de winkel brengen om de procedure te voltooien.

5 tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak - teaser

5 tips om het nooit meer koud te hebben in je slaapzak

Wil je er zeker van zijn dat je het altijd lekker warm hebt in je slaapzak? Volg onze tips!