Homme_mountain_trekker

Wat kan je doen bij condensatie in je tent? β€‹β€‹

Wat moet ik doen als er condensatie aan de binnenkant van mijn binnentent staat? Is ze dan nog steeds waterdicht?

Condensatie is een van de meest voorkomende verschijnselen tijdens het trekken door gematigde streken. Of je nu slaapt onder een tarp of een tent met of zonder binnentent, er kan altijd condensatie ontstaan. Dit kan je nachten in de vrije natuur een stuk minder aangenaam maken! Ontdek hier hoe dit kan en hoe je dit kunt voorkomen.

Hoe ontstaat condensatie?

Jij bent de belangrijkste bron van condensatie in je tent. Of nu ja, je adem. Als je slaapt, komt er door je ademhaling en transpiratie gemiddeld een liter water vrij per nacht. Die waterdamp komt vast te zitten onder de binnentent van je tent die, omdat ze waterdicht is, meestal niet goed ademt. Zonder een ontsnappingsroute verandert die damp bij contact met het tentdoek in druppels water die vervolgens op je slaapzak vallen. En natuurlijk, hoe meer mensen er in de tent zijn, hoe meer vocht. Daarom heb je bijvoorbeeld alleen in een tweepersoonstent minder kans op een vochtige slaapzak dan met twee!

En als je maar net in je tentje past en je slaapzak raakt het tentdoek, dan is het risico op een vochtige slaapzak 's ochtends natuurlijk ook veel groter.

Erger nog! Als er vochtige kleding of materiaal in je tent staat, is het risico op condensvorming nog hoger. Verrassend genoeg verhoogt ook het slapen bij een meer, rivier of simpelweg in een vochtig gebied zonder veel wind het risico op condensvorming!

tente easy 2 seconds

Bepaalde factoren bevorderen de condensvorming

- Als de warme lucht, die overdag in de tent is opgeslagen, 's avonds in de tent blijft hangen, wanneer de buitentemperatuur is gedaald.

- Als het de hele dag heeft geregend en de lucht en grond verzadigd zijn met vocht;

- Als je water in de tent opwarmt: de resulterende warmte en waterdamp verergeren dit verschijnsel;

- Het vocht uit onze ademhaling;

- De warmte van ons lichaam;

- De directe blootstelling van de tent aan de open lucht.

Enkele tips om condensvorming in je tent te beperken

- Let er bij het opzetten van de tent op dat de binnen- en buitentent elkaar niet raken.

- Let goed op de spanning van je tentdoek. Niet te strak, niet te los. Let er vooral op dat er geen vouwen in zitten: daar komt de condensatie in samen, waardoor er waterdruppels ontstaan.

- Zet altijd de ventilatiegaten in je tent open, zelfs als het regent. En laat voldoende ruimte tussen de grond en de onderkant van de buitentent, zodat er in je tent een luchtstroom van onder naar boven ontstaat.

- Laat waar mogelijk de tent van je deur open staan, zodat ze goed kan doorwaaien. Zeker 's avonds, als de temperaturen dalen.

- Zet je tent in de schaduw op, zodat ze nooit in direct zonlicht staat (bij heldere hemel straalt de oppervlakte van de buitentent richting de hemel en verliest het zo aan warmte. Resultaat: je buitentent is kouder dan de buitenlucht en dan de temperatuur in de tent).

 

NB: Condensatie is hoe dan ook geen teken dat de tent niet meer waterdicht is.

tente mouillΓ©e

Wat doe je met een vochtig tentdoek?

Als je geen haast hebt, laat je je tent best in de zon drogen (dat geldt ook voor na een regenbui), maar dat kost wel wat tijd. Als je snel moet vertrekken, kan je een goed absorberende doek gebruiken om zoveel mogelijk water aan het tentdoek te onttrekken. Daarna berg je de tent best in een aparte tas op, om te voorkomen dat je de rest van je uitrusting ook vochtig maakt.

Denk eraan je tent na thuiskomst eerst goed te laten drogen voor je ze opbergt.

Kan je 's avonds een vochtige tent opzetten?

Natuurlijk! Probeer je tent dan wel iets eerder dan normaal op te zetten, zodat ze eerst goed kan drogen voor je naar binnen gaat. Een opgezette tent kan in de zomer snel in een uur of twee drogen, maar dit hangt natuurlijk ook af van het weer en de staat van je tent.

En als het regent?

Als het regent en je onder een dubbelwandige tent slaapt (al onze Quechua- en Forclaz-tenten hebben zowel een binnen- als een buitentent), is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je waterdichte buitentent zo ver mogelijk afstaat van je binnentent, vooral aan de zijkanten. Als je buitentent aan de onderkant van je binnentent vastzit, kan het handig zijn om ze los te maken, zodat de lucht beter tussen de twee kan circuleren.

Heb je een groter probleem met je tent?