MTB ROCKRIDER e ST 900 DAMES

Ref: 8554167

ELEKTRISCHE MTB ROCKRIDER E-ST 900 DAMES TURQUOISE 27,5"+

2019

Deze elektrische MTB werd ontwikkeld voor OFFROAD-RITTEN IN DE BERGEN.

Met deze elektrische MTB E-ST 900 heb je geen grenzen meer. Dankzij de middenmotor met 70 Nm-koppel overwin je elk obstakel, met de accu van 500 Wh rijd je langer.

Presentatie van de rockrider e-st 900

Presentatie van de ROCKRIDER e-ST 900

Eerste gebruik

Mijn banden oppompen in de originele montage (tubetype)

Bij een elektrische fiets moet je nog meer letten op de druk van je banden.
De wielen krijgen het immers zwaar te verduren door de motor en het gewicht van de fiets.

Voor de originele montage met binnenband (Tubetype):

Om het risico op een lekke band te beperken en langer te kunnen rijden, pomp je de banden van je elektrische fiets op tot 1.0 à 1.8 bar.

Wil je meer grip en comfort, verlaag dan de druk. Wil je een groter bereik en meer rendement bij het trappen, pomp je band dan een beetje meer op.

Let er wel op dat je de maximale EN minimale druk aangegeven aan de zijkant van je band niet overschrijdt.

Een te lage druk kan ervoor zorgen dat de binnenband bekneld raakt en kan de velg beschadigen als je een hindernis neemt, terwijl bij een te hoge druk de binnenband of band kan klappen en de velg blijvend kan vervormen.

Goed opgepompte banden zijn essentieel bij het mountainbiken. Controleer dan ook regelmatig de druk van je banden.

BANDEN-OPPOMPEN-MTB-ROCKRIDER-ST540

Mijn banden oppompen in tubeless montage

TUBELESS is een goede manier om het uiterste uit je band te halen. De druk is minder hoog (zo'n halve bar) dan bij een tubetype band. Omdat hij minder is opgepompt, komt het "karkas" van de band rechtstreeks in contact met de ondergrond. Je hebt daarbij geen weerstand door de binnenband.

Als je tubeless rijdt, is het de bedoeling om de druk te verlagen, zodat je optimale prestaties haalt uit je banden zonder dat je velgen de grond raken bij het nemen van een hindernis.

Let erop dat de druk niet hoger is dan 3 bar bij een TUBELESS-montage, omdat je aluminium velgen anders kunnen vervormen.

Goed opgepompte banden zijn essentieel bij het mountainbiken. Controleer dan ook regelmatig de druk van je banden.

NB: in tegenstelling tot je velgen zijn je HUTCHINSON Taipan Koloss-banden niet Tubeless Ready.

EERSTE GEBRUIK
Mijn vork afstellen

Je ROCKSHOX JUDY-vork vraagt een afstelling die aangepast is aan je rijstijl, het terrein en je voorkeur, maar vooral ook aan je gewicht.

Om achter de aanbevolen druk en terugvering voor je vork te komen, kun je op de volgende link klikken. Je dient dan je gewicht met alle uitrusting (helm, schoenen en drinkrugzak) en het model van je fiets in te voeren: E-MTB.

Op die manier berekent de applicatie de aanbevolen druk (in psi) en de terugvering in aantal kliks, vanuit een volledig vastgeschroefde positie en met de wijzers van de klok mee (trage positie).

Aan de hand van de druk bepalen we de hardheid van de vork. Hoe meer druk er op de vork staat, hoe harder deze is. Om de druk af te stellen, heb je een hogedrukpomp voor vorken of schokdempers nodig. Om bij het ventiel te kunnen en je vork op te pompen, dien je het knopje op het T-stuk van je vork (rechterkant) los te draaien. Het draaiknopje links dient om de vering te blokkeren. Dit kan handig zijn om je MTB over beter berijdbare stukken te loodsen.

De terugvering (of rebound) bepaalt de snelheid waarmee de vering terug in de oorspronkelijke positie komt na het opvangen van een schok. Het reboundknopje bevindt zich onder de rechterbuitenpoot van je vork.

Bijvoorbeeld: als ik 75 kg weeg met volledige uitrusting, raad de tool me aan om mijn vork tot 99 psi op te pompen en het ontspanningsknopje 3 kliks los te draaien. Dit zijn slechts aanbevolen instellingen. Uiteraard kan jij je voorvork afstellen zoals je dat zelf wenst.

MIJN VORK AFSTELLEN
Mijn remmen inremmen

Als je fiets uit de winkel komt, zijn de schijven en remblokken nog nieuw. Je kunt dan nog niet op volle kracht remmen. Door koud en aanhoudend te remmen (bijvoorbeeld in een afdaling), kunnen je remblokken oververhit raken en "verglazen".

Om dit fenomeen tegen te gaan, raden we aan om je remmen in te remmen. Dit doe je door met elke rem een tiental keer te remmen. Inremmen wil zeggen sterk vertragen van 25 naar 5 km/u, maar zonder je wiel te blokkeren en door slechts één rem tegelijk te gebruiken.

Als je een dun, glad en glanzend laagje op je remblokken ziet, dan zijn ze wellicht verglaasd. Om dit te verhelpen en te voorkomen dat je ze moet weggooien, kun je ze ontglazen met relatief fijn schuurpapier (korrel 120). Draag handschoenen en een mondkapje terwijl je je remblokken schuurt. Monteer je remblokken vervolgens weer op je fiets en rem ze opnieuw in.

MIJN REMMEN INREMMEN
De hoogte van mijn stuur afstellen

Je stuur staat standaard afgesteld in de hoogste positie (met de rug zo recht mogelijk, dus het meest comfortabel).

Om aerodynamischer te fietsen en efficiënter te trappen, kan je je stuur lager zetten zodat je een meer liggende houding krijgt (met de rug meer gebogen, dus sportiever).

Je kunt dat doen door de balhoofdspacers onder de stuurpen te verplaatsen door de stappen uit dit filmpje te volgen.

DE HOOGTE VAN MIJN STUUR AFSTELLEN

Mijn stuur recht zetten

Een stuur dat goed recht staat is niet alleen aangenamer om mee te rijden, maar voorkomt ook arm- en schouderpijn. Bekijk dit filmpje om te leren hoe je je stuur recht zet.

MIJN STUUR RECHT ZETTEN

De positie van mijn remhendels afstellen

Het is noodzakelijk om je remhendels goed af te stellen om veilig en comfortabel te kunnen fietsen. Bekijk dit filmpje om te leren hoe je je remhendels afstelt.

DE POSITIE VAN MIJN REMHENDELS AFSTELLEN

Mijn gps monteren

Je MTB is compatibel met de stuurpenhouder voor een fietscomputer/gps (of Computer Stem). Je kunt je fietscomputer of gps van GARMIN of SIGMA er meteen op aansluiten.

NB: Gebruik je spacers bovenop je stuurpen, dan zal de houder niet goed zitten en moet je de spacer lichtjes "insnijden" met een stanleymes. Als je spacers onder je stuurpen hebt, dan past de Computer Stem perfect.

MIJN GPS MONTEREN

Mijn zadelhoogte afstellen

Als je zadel op de juiste hoogte is afgesteld, kun je sneller en comfortabeler fietsen.

Ga rechtop naast je zadel staan. Maak de snelspanner los met de hendel. Verstel je zadel zodat het even hoog komt als je bekken. Vergrendel de snelspanner door de hendel opnieuw te sluiten. Bekijk ook onze instructievideo voor meer details.

MIJN ZADELHOOGTE AFSTELLEN

De setback van mijn zadel afstellen

Door de setback van je zadel af te stellen, kun je sneller en comfortabeler fietsen. Bekijk dit filmpje om te leren hoe je de setback van je zadel afstelt.

DE SETBACK VAN MIJN ZADEL AFSTELLEN

Mijn pedalen vervangen

Bekijk dit filmpje om te leren hoe je je pedalen vervangt.

Kies je voor klikpedalen, oefen dan goed om je schoen los en vast te klikken zodat je tijdens je ritten niet ten val komt.

MIJN PEDALEN VERVANGEN

Mijn wielen omvormen naar tubeless

Om het risico op perforatie of beknelling van je binnenbanden te beperken, en om de grip en het comfort te verbeteren, is het mogelijk om de wielen van je MTB om te vormen naar TUBELESS.

Je wielen zijn Tubeless Ready, dat wil zeggen dat er al een waterdicht velglint op zit. Je hebt alleen nog Tubeless Ready-banden, Tubeless-ventielen (PRESTA) en antilekvloeistof nodig. Draag zeker handschoenen en een bril om je te beschermen tegen een mogelijke klapband.

Om je wielen om te vormen naar Tubeless, volg je de volgende stappen:

1. Demonteer het wiel
2. Neem de band en de binnenband van de velg
3. Check of het velglint goed vastgeplakt zit en geen luchtbellen of beschadigingen vertoont
4. Plaats een TUBELESS-ventiel langs de binnenkant, via het gaatje in de velg
5. Voeg 60 tot 90 ml antilekvloeistof toe (afhankelijk van de breedte van je band)
6. Monteer je nieuwe TUBELESS READY-band
7. Pomp de band stevig op, zodat hij zich goed op de velg zet.
Opgelet, pomp je band nooit verder op dan 3 bar, want dan kan hij klappen of kun je je velgen beschadigen.

Lijkt deze ingreep je toch wat te lastig, ga dan gerust naar het atelier van je dichtstbijzijnde DECATHLON-winkel om het voor jou te laten doen.

Je display gebruiken

In 2021 hebben we het bedieningsdisplay van de MTB E-ST 900 aangepast. Het model komt nog steeds van onze partner BROSE, maar is anders qua ontwerp en gebruik.

• BROSE COMFORT

Brose comfort

Je display BROSE Comfort heeft meerdere knoppen, waaronder een joystick in het midden.

Met de knop Aan/Uit kun je het display aan- en uitzetten. Gebruik het pijltje naar boven en het pijltje naar onder om te navigeren tussen de verschillende ondersteuningsstanden:

Stand 0 - Uitgeschakeld
    Stand 1 - Economic +40%
    Stand 2 - Economic + +80%
    Stand 3 - Standaard +160%
    Stand 4 - Boost +320%

Voor alle ondersteuningsstanden, met uitzondering van Stand 0, kun je lang op het pijltje naar boven drukken om de Voetgangersmodus in te schakelen. Deze functie maakt het gemakkelijker om je fiets aan de hand voort te duwen.

Je MTB heeft geen verlichting. De verlichtingsknop wordt dan ook niet gebruikt. Weet echter dat je, als je de verlichting toch zou inschakelen met deze knop, de verlichting weer kunt uitzetten door er lang op te drukken.

Met de navigatiejoystick kun je de verschillende gegevens van je fiets doorlopen. Deze dient ook om je keuzes te bevestigen (in de instellingen of om de gegevens te resetten).

• BROSE ALLROUND

Brose allround

Je BROSE Allround-display heeft meerdere knoppen aan de randen.

Met de knop Aan/Uit bovenaan het display kun je hem aan- en uitzetten. Via de knoppen + en - kun je tussen de verschillende ondersteuningsstanden navigeren:

OFF (grijs) - Geen ondersteuning
    ECO (groen) - Ondersteuning +40%
    TOUR (blauw) - Ondersteuning +80%
    SPORT (geel) - Ondersteuning +160%
    BOOST (rood) - Ondersteuning +320%

Voor alle ondersteuningsstanden, met uitzondering van de Off-stand, kun je op de knop (met de twee pijltjes) aan de andere kant van het display drukken om de functie WALK Assist in te schakelen. Deze functie maakt het gemakkelijker om je fiets aan de hand voort te duwen. Houd de knop - ingedrukt om vooruit te komen.

Je MTB heeft geen verlichting. De verlichtingsknop wordt dan ook niet gebruikt. Weet echter dat je, als je de verlichting toch zou inschakelen met deze knop, de verlichting weer kunt uitzetten door er lang op te drukken.

Om naar het Menu te gaan, druk je op de knop links onderaan het scherm en navigeer je met de knoppen + en -.

Heb je vragen over je accu?

Hoelang duurt het om mijn accu op te laden?

De accu heeft 3 uur nodig om volledig op te laden (van 0% tot 100%).

Kan ik fietsen met een lege accu?

Dit is een fiets met trapondersteuning. Het is dus prima mogelijk om te fietsen zonder die ondersteuning.
In dat geval kan het extra gewicht van het ondersteuningssysteem wel voelbaar zijn.

Mag ik de acculader erin laten zitten, ook als de accu weer helemaal vol is?

Om elk risico te vermijden raden we af om je fiets/accu langer dan 24u op het elektriciteitsnet aan te sluiten.
Wanneer de accu volledig is opgeladen, schakelt de lader uit. Dit kun je zien aan het indicatieledje, dat groen wordt als de accu vol is

Moet ik wachten tot de accu helemaal leeg is voor ik deze weer oplaad?

Nee, lithium-ion celbatterijen hebben geen geheugeneffect. Ze kunnen dus op elk moment worden opgeladen.
We raden je zelfs aan om ze regelmatig op te laden, om de goede werking te behouden.

Laadt de accu op terwijl ik fiets?

Nee, er is geen 'dynamo-effect'. Je hebt bepaalde systemen waarbij de accu wordt opgeladen door te fietsen of te remmen, maar het rendement van die technologieën blijft zeer laag.

Wat doe ik met een accu die versleten is?

Als je accu versleten is, breng deze dan naar je DECATHLON-winkel. Daar zorgt men ervoor dat de accu gerecycled wordt door een gespecialiseerde firma.

Hoe bewaar ik de accu?

Bewaar de accu in een koele en droge ruimte (tussen +10°C en +25°C), uit de zon.
Bewaar de accu niet leeg (minder dan 10% opgeladen). Als de accu diep ontlaadt, dan kan het namelijk zijn dat deze onbruikbaar wordt.
Denk eraan om de accu (zelfs al gebruik je deze niet) minstens om de 60 maanden op te laden, om diepontlading te voorkomen.

Waar kan ik een tweede accu kopen?

Je kunt een nieuwe accu aanschaffen in het atelier van je DECATHLON-winkel.
Loop gerust even langs bij je atelier om er eentje te kopen of te bestellen.

Hoelang gaat de accu mee?

Je krijgt 2 jaar garantie op de accu, of 500 cycli (1 cyclus = 1 keer opladen tot 100% + 1 keer volledig ontladen of 2 keer opladen tot 50% en 2 keer 50% ontladen). Na deze 500 cycli garanderen we dat de accuduur nog steeds hoger blijft dan 80% ten opzichte van een nieuwe accu.

materiaal-mtb-st520-rockrider

Het juiste materiaal bij pech

Bij een lekke band, een gebroken ketting of elke andere vorm van pech heb je graag het juiste materiaal bij je tijdens je mountainbiketochten. We maakten een selectie van een aantal producten die ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ik heb een probleem

> ELEKTRONICA

De accu laadt niet op

1. CONTROLEER DE AANSLUITING ACCU > LADER > NETSTROOM
Controleer of de gebruikte lader de oorspronkelijke lader van DECATHLON is.
Sluit de lader aan op de accu en op netstroom.
Vaste rode ledindicator = de accu is aan het opladen.
Vaste groene ledindicator = de accu is volledig opgeladen.
Knipperende ledindicator = er is een probleem met de accu of de lader.
Is je accu volledig leeg, dan duurt het 6 uur voor deze weer vol is.

2. CONTROLEER OF ER GEEN VUILRESTEN ZIJN DIE HET OPLADEN BELEMMEREN
De connectoren van de lader en de accu moeten schoon zijn. Verwijder alle vuilresten die het contact tussen de lader en de accu verhinderen.

3. HET IS MOGELIJK DAT ENKEL DE LEDLAMPJES OP DE ACCU DEFECT ZIJN
Ga dan even langs in een van onze ateliers om ze te laten herstellen.

Er knipperen een of meerdere ledlampjes op mijn accu

HET LAATSTE LEDLAMPJE KNIPPERT (het lampje dat het verst van de accuknop staat).
Je accu is bijna leeg en moet worden opgeladen. Sluit je accu aan op de lader.

HET 4DE LEDLAMPJE KNIPPERT
Je accu is in onderspanning en is al lang niet meer opgeladen. Sluit hem zo snel mogelijk aan om diepontlading en een verminderde werking te voorkomen.

EEN VAN DE ANDERE LEDLAMPJES KNIPPERT
Er gebeurde iets ongewoons met je accu, waardoor deze een fout aangeeft. Deze fout kan tijdelijk of blijvend zijn. Ga lang het atelier van je DECATHLON-winkel om je accu en je fiets te laten nakijken.

LED accu
Mijn display toont een foutmelding

Er kan een foutmelding op je display verschijnen. Deze foutmelding kan verschillen afhankelijk van het display van de MTB (BROSE Comfort of BROSE Allround)

Een overzicht van alle foutmeldingen vind je terug in de elektrische handleidingen (Comfort en Allround). Bij iedere code wordt aangegeven hoe je het probleem kunt oplossen.

Houdt het probleem aan, ga dan even langs in een van onze DECATHLON-ateliers voor een reparatie.

Mijn bereik is laag of minder

1. Controleer of je de gebruiks- en bewaarinstructies goed volgt.
Het bereik van je elektrische fiets hangt af van tal van factoren:
> VAN DE BELASTING VAN JE FIETS: Hoe zwaarder de fiets, hoe minder ver je kunt rijden.
> VAN HET TYPE PARCOURS: Hellingen beperken het bereik van de accu.
> VAN DE BANDENDRUK: De accu gaat langer mee als je banden goed opgepompt zijn.
> VAN DE BUITENTEMPERATUUR: Bij koud weer kan je minder kilometers maken (soms tot wel 50% minder).
> VAN DE GEBRUIKTE ONDERSTEUNINGSMODUS: We raden je aan de ondersteuningsstand wat lager te zetten bij een laag accupeil.
> VAN DE GOEDE NALEVING VAN DE OPLAAD- EN BEWAARINSTRUCTIES VAN DE ACCU.

2. Een oudere accu kan wat vermogen verliezen.
De accu zal dan minder lang meegaan. Loop gerust binnen in een DECATHLON-atelier om de staat van je accu te laten controleren.

> MECHANICA

Ik hoor een geluid in mijn achterwiel

De elektrische fietsen E-ST900 geproduceerd voor november 2020 kunnen een licht metalig geluid vertonen ter hoogte van het achterwiel. Dit is te wijten aan de remschijf die de remblokken raakt in een bocht of bij het afzetten, bij hoge snelheid of een hoge ondersteuningsstand.

Op sommige fietsen is het achterwiel niet strak genoeg aan het frame bevestigd. Dit kan te maken hebben met variaties
in de afmetingen, naven of het frame of met een te zwak aanhaalmoment. Dit maakt dat het geheel niet tegelijkertijd beweegt in een bocht, waardoor de remschijf te gemakkelijk in contact komt met de
remblokken.

In de meeste gevallen volstaat het om de as van het achterwiel vaster te draaien. Het ideale aanhaalmoment ligt tussen 18 en 20 Nm om defecten 100% te vermijden (zonder risico om het frame of de as te beschadigen).

Houdt het probleem toch aan, breng je MTB dan naar een DECATHLON-atelier om de assemblage achteraan te verstevigen. Onze technici zijn op de hoogte van het probleem en kunnen het verhelpen.

elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER
Er zit een slag in mijn wiel na de eerste ritten

Tijdens de eerste ritten met je nieuwe fiets zijn er altijd verschillende onderdelen die bewegen en zich nog moeten zetten.

Dat is ook het geval voor de spaken van je wielen, die je hoort 'kraken'. Dat geluid wordt veroorzaakt door de residuele torsie tijdens de montage.

Normaal gesproken zal het wiel niet gericht moeten worden. Is dat toch het geval? Geen probleem! Je kunt je fiets tijdens de eerste zes maanden na je aankoop in een van onze DECATHLON-ateliers laten nakijken om die lichte afwijking bij te stellen.

Wiel Slag
Ik kan niet goed schakelen

Je kunt verschillende dingen doen om de versnellingen achteraan goed te laten werken:

1/ Controleer de kabel en de buitenkabel:
1a. Als de uiteindes van de kabelhulzen verkeerd zitten, kan dit de trekkracht van de derailleurkabel hinderen en het schakelen ontregelen. Als er een kabelhuls verkeerd zit, zet deze dan met de hand terug op zijn plaats.

1b. Als de derailleur niet beweegt, zelfs niet nadat je aan de shifter voor de versnellingen hebt gedraaid, dan zitten de kabel en de buitenkabel waarschijnlijk vast. In dat geval moet je de kabel en buitenkabel vervangen.

Je kunt je MTB naar een DECATHLON-atelier brengen om de kabel en de buitenkabel te laten vervangen of je kunt het zelf doen met behulp van dit filmpje. Het enige verschil met het filmpje zit hem in de enkele buitenkabel, die van je shifter tot je derailleur loopt via de onderkant van de diagonale framebuis.

2/ Controleer of de derailleurpad niet kapot is:
Een kapotte derailleurpad kan ervoor zorgen dat je derailleur niet meer goed uitgelijnd is en dus niet meer correct werkt. Ga achter je fiets staan en bekijk de uitlijning van de derailleur.

Als de derailleurpad kapot is, ga dan naar een DECATHLON-atelier om dit onderdeel te laten vervangen.

TER HERINNERING: binnen de eerste zes maanden na aankoop bieden we je gratis een volledige controle van je fiets.

NB: Als je regelmatig in natte en modderige omstandigheden gaat rijden of als je je mountainbike regelmatig met veel water reinigt, zul je je kabels en buitenkabels vaker moeten vervangen. We raden ten zeerste af om je fiets te reinigen met een hogedrukspuit, omdat je het vuil op die manier in de buitenkabels spuit.

Ik ben het sleuteltje kwijt

Ben je beide sleuteltjes kwijt, ga dan langs bij het atelier van je DECATHLON-winkel om het slot te laten vervangen. Daar krijg je een nieuwe set sleuteltjes voor het nieuwe slot.

Slot ST900

Mijn mtb onderhouden

Het is cruciaal om je MTB goed te onderhouden om de levensduur van de onderdelen te verlengen en maximaal van je sport te kunnen genieten. Een schone fiets is niet alleen mooier om te zien, een gebrek aan onderhoud kan ook enkele problemen doen opduiken die ongevallen kunnen veroorzaken. Denk maar aan geblokkeerde kabels, roest, een lek, vroegtijdige slijtage…

Een goed onderhoud komt je fietsprestaties ten goede, zorgt ervoor dat de onderdelen langer meegaan en verkleint de milieu-impact van je fiets.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen.
Daarom bieden we je een gratis onderhoud aan van je MTB binnen 6 maanden na je aankoop.

Hoe maak ik mijn e-st900 schoon?

Om je MTB goed schoon te maken, heb je een reinigingsmiddel voor fietsen, een spons en een borstel nodig.

Spoel je fiets eerst af met water. Gebruik vervolgens een spons en een borstel om het reinigingsproduct efficiënt aan te brengen. Het is belangrijk om het product te laten inwerken voordat je de fiets afspoelt.
Spoel de fiets op voldoende afstand af om de mechanische elementen niet te beschadigen.
Droog je fiets tot slot af met een droge, schone en zachte doek.

Laat de accu op je fiets als je je elektrische MTB gaat schoonmaken. Zo bescherm je de aansluitingen tegen insijpelend water!
Gebruik ook geen hogedrukreiniger. Het water kan namelijk in de kogellagers terechtkomen en de elektronica blijvend beschadigen.

Hoe kan ik mijn rockrider e-st900 goed stallen?

Vooral voor elektrische mountainbikes is het belangrijk dat je je fiets in optimale omstandigheden stalt. Zo verleng je de levensduur van je MTB.

Volg onderstaande tips na elke rit:
> Reinig je fiets om resten van modder en zand te verwijderen, want die kunnen corrosie veroorzaken.
> Droog en smeer je transmissie (vermijd de remmen) om ze tegen roest en corrosie te beschermen.
> Stal je MTB in een droge en koele omgeving.

Volg daarnaast de onderstaande tips om je MTB de winter door te laten komen:
> Zet de derailleur op het kleine tandwiel om de spanning op de kabels te verminderen.
> Laad de accu idealiter op tot 60%.
> Je kunt de spaken, de naven, de velgen, het stuur en de stuurpen insmeren met een dun laagje vaseline-olie. Gebruik een schone doek, lichtjes met olie doordrenkt, om de onderdelen tegen stof te beschermen.
> Hang je MTB aan het frame op om minder druk op de banden te zetten en mogelijke scheurtjes te vermijden.

Opgelet: koel is niet hetzelfde als koud! Vermijd altijd te hoge of te lage temperaturen. Stal je MTB niet in de zon en pas op voor vorst in de winter.
De garage kan een goede oplossing zijn op voorwaarde dat deze droog blijft en het er in de winter niet vriest. Anders stal je de fiets beter ergens op een andere plek in je woning.

HOE KAN IK MIJN ROCKRIDER e-ST900 GOED STALLEN?
De levensduur van mijn accu verlengen

Volg onderstaande tips om je accu zo lang mogelijk mee te laten gaan:

- Drijf de accu niet steeds tot het uiterste (een MTB is geen scooter!)
- Laad de accu op met de originele lader en kijk na of deze lader in goede staat is
- Stal je MTB met een laadniveau van ongeveer 60% (Laat de accu niet in het stopcontact zitten als hij 100% is opgeladen en berg de accu niet op als hij volledig ontladen is)
- Stal je MTB in de schaduw of in een koele ruimte.

Tijdens het vervoer haal je de accu van je MTB en leg je deze in je auto.

DE LEVENSDUUR VAN MIJN ACCU VERLENGEN
Je remblokken vervangen

Heb je schijfremmen, dan moet je je remblokken regelmatig vervangen. Naargelang je meer of minder remt, zullen je remblokken sneller of minder snel verslijten.

Merk je dat je remmen minder goed klemmen, dat ze minder doeltreffend zijn of dat ze knarsen, dan zijn je remblokken waarschijnlijk aan vervanging toe. Wil je er zeker van zijn, check dan de remvoering op de remblokken. Blijft er minder dan twee millimeter van over, dan moet je je remblokken vervangen.

Je kunt je remblokken zelf vervangen met behulp van dit filmpje of breng je MTB naar een DECATHLON-atelier, waar een van onze technici ze voor jou vervangt.

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER
Je vork onderhouden

Je vork is een van de onderdelen van je MTB die het het zwaarst te verduren krijgen en moet dan ook strikt onderhouden worden om veilig en comfortabel over lastige paden te kunnen rijden. Wij raden je aan om je vork regelmatig te onderhouden.

Er zijn verschillende onderhoudsbeurten nodig om de levensduur van je vork maximaal te verlengen:

Na elke rit dien je het vuil van de binnenpoten en de stofwerende dichtingen te halen. Op die manier komt er zo weinig mogelijk vuil in de buitenpoten terecht. Je kunt ook wat teflonvet gebruiken om te vermijden dat de dichtingen uitdrogen. Veeg het teveel aan vet wel af om te voorkomen dat het stof zich ophoopt.

De volgende twee onderhoudswerkzaamheden zijn ingewikkelder, omdat hiervoor de vork moet worden gedemonteerd. Weet je niet zeker of je dit kunt of heb je niet het juiste materiaal, dan kun je je MTB naar een van onze DECATHLON-ateliers brengen en dan doen onze technici het onderhoud voor jou.

Na 50 uur gebruik kun je het basisonderhoud uitvoeren, waarbij je de smeerolie, de schuim- en de schraperafdichtingen vervangt.

Na 200 uur gebruik kun je een volledig onderhoud doen van je vork, waarbij je alle dichtingen, de smeerolie en de olie in de demper vervangt.

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER
De slijtage van je ketting checken

Met een versleten ketting kun je niet meer goed schakelen en verslijten je cassette en je kettingblad sneller.

Met een kettingtester kun je nagaan in hoeverre je ketting versleten is. Het volstaat om het haakje tussen twee schakels van je ketting te plaatsen en de andere kant op de ketting te laten vallen. Als de tester volledig tussen twee schakels doorvalt, dan is je ketting versleten en moet je deze snel vervangen om je cassette en je kettingblad niet te beschadigen.

We raden aan om je ketting te vervangen vanaf 50% slijtage. Zit je voorbij de 75%, dan dien je je ketting, cassette EN kettingblad te vervangen. Daarom is het beter om je ketting regelmatig te vervangen, om te vermijden dat je volledige transmissie vroegtijdig verslijt.

Gebruik je je MTB vooral voor je dagelijkse verplaatsingen, gebruik dan alle verschillende kettingbladen of kies een lagere ondersteuningsmodus. Het gebeurt maar al te vaak dat gebruikers hun hele cassette moeten vervangen omdat het kleine kettingblad vroegtijdig versleten is, doordat de ondersteuningsmodus te vaak in turbostand staat en het kleine kettingblad te veel wordt gebruikt ten opzichte van de andere.

Ter herinnering: voor een elektrische MTB heb je een verstevigde ketting nodig.

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER

Compatibele accessoires

MTB ROCKRIDER E-ST 900
Drinkbushouder 500

Bevestig de DRINKBUSHOUDER 500 op de horizontale buis van je MTB E-ST 900

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER
Fietsendrager thule easyfold

Deze fiets kan je vervoeren op de Thule Easyfold-drager, te koop bij DECATHLON.

Op dit model, een trekhaakdrager, kun je maximaal twee e-bikes vervoeren.

Fietsendrager voor elektrische fiets
Verlichting

Je MTB E-ST 900 heeft geen verlichting. Je kunt er wel 6V-verlichting opzetten op voorwaarde dat deze "compatibel is met de BROSE T Aluminium-motor" of met een vermogen van 6W vooraan en 0,6W achteraan.

Onze ingenieurs bevelen het merk Lezyne aan, dat producten aanbiedt met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Deze zijn hier verkrijgbaar (check de compatibiliteit!):
https://www.alltricks.fr/C-136727-lezyne/N-802816-type~eclairage-arriere-vae/N-802816-type~eclairage-avant-vae

Opgelet: In de meeste gevallen leveren verlichtingsfabrikanten hun lampen/kabels zonder connectoren. Vaak moet je dus de kabel nog op de juiste lengte snijden, vrijmaken, solderen of met aansluitsteentjes bevestigen en vervolgens beschermen met zelfklevende elektrische isolatie of een krimpkous.

Deze handeling houdt een risico in. Ben je niet vertrouwd met elektrische onderdelen, dan raden we aan om een afspraak te maken in een van onze DECATHLON-ateliers.

SRAM-CASSETTE-10V

Onderdelen

Zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe? Hier vind je al onze onderdelen voor de MTB E-ST 900.

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER

Assistentie nodig?

Handleidingen en gelijkvormigheidsattest

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER
pictogram handleiding

Ben je op zoek naar de handleiding voor mechanica van je MTB E-ST 900?

GELIJKVORMIGHEIDSATTEST

Ben je op zoek naar het gelijkvormigheidsattest van je MTB E-ST 900?

pictogram handleiding

Ben je op zoek naar de handleiding voor elektronica van je MTB E-ST 900 BROSE Comfort (Vóór 2021)?

HANDLEIDINGEN EN GELIJKVORMIGHEIDSATTEST

Ben je op zoek naar de handleiding voor elektronica van je MTB E-ST 900 BROSE Comfort (Vanaf 2021)?

Elektrische MTB e-ST900 ROCKRIDER

Onze beloftes

ROCKRIDER geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je MTB binnen 6 maanden na je aankoop.