MTB VOOR DAMES E-ST 500 BLAUW V1

REF: 8487239

MTB ROCKRIDER 500

De eerste sportieve MTB: aluminium frame en schijfremmen

Eerste gebruik

JE MTB KLAARMAKEN

Banden oppompen

De gemiddelde aanbevolen bandendruk is 1,8 bar. Als je meer comfort en grip zoekt EN/OF als je lichter bent dan 70 kg, kun je de bandendruk met 10% verminderen, zonder onder 1,6 bar (minimaal aanbevolen druk) te gaan. Je verhoogt dan wel de kans op een lekke band op onverhard terrein. Aarzel niet om regelmatig de druk van je banden te controleren.

BANDEN-OPPOMPEN-MTB-ROCKRIDER-ST540

De hoogte van het stuur afstellen

Je stuur staat standaard afgesteld in de hoogste positie (met de rug zo recht mogelijk, dus het meest comfortabel).

Om aerodynamischer te fietsen en efficiënter te trappen, kan je je stuur lager zetten zodat je een meer liggende houding krijgt (met de rug meer gebogen, dus sportiever).

Je kunt dat doen door de balhoofdspacers onder de stuurpen te verplaatsen door de stappen uit dit filmpje te volgen.

DE-HOOGTE-VAN-HET-STUUR-AFSTELLEN-MTB-ROCKRIDER-ST540

Stuur recht zetten

*

STUUR-RECHT-ZETTEN-MTB-ROCKRIDER-ST540

Zadelhoogte afstellen

Het frame van de ST 540 beschikt over een snelspanner.

Ga rechtop staan naast je zadel. Maak de snelspanner los met de hendel. Verstel je zadel zodat het even hoog komt als je bekken.

Vergrendel de snelspanner door de hendel opnieuw te sluiten.

Bekijk ook onze instructievideo voor meer details.

ZADELHOOGTE-AFSTELLEN-MTB-ROCKRIDER-ST540

De setback van mijn zadel afstellen

*

AFSTELLEN-SETBACK-ZADEL-MTB-ROCKRIDER-ST520

Je remmen inremmen

Wanneer je voor de eerste keer op je fiets gaat rijden, zijn de remblokjes en -schijven nog nieuw. Ze hebben dan nog niet hun optimale rendement. Wanneer je hard en aanhoudend remt (bijvoorbeeld in een afdaling), kunnen de remblokjes oververhit geraken en "verglazen". We raden je dan ook aan om je remblokjes in te remmen zodat je je remmen probleemloos kunt blijven gebruiken. Tien rembeurten voor elke rem zijn voldoende om je remmen in te remmen. Onder remmen verstaan we een sterke snelheidsvermindering van 25 naar 5 km/u, zonder dat je het wiel blokkeert en door slechts één rem per keer te gebruiken.

Positie remhendels afstellen

*

POSITIE-REMHENDELS-AFSTELLEN-MTB-ROCKRIDER-ST540

Pedalen vervangen

*

PEDALEN-VERVANGEN-MTB-ROCKRIDER

materiaal-mtb-st520-rockrider

Het juiste materiaal bij pech

Bij een lekke band, een kettingbreuk of elke andere vorm van pech heb je graag het juiste materiaal bij je tijdens je mountainbiketochten. We maakten een selectie van een aantal producten die ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Ik heb een probleem

Er zit een kleine slag in mijn wiel na de eerste ritjes

Tijdens de eerste ritten met je nieuwe fiets zijn er altijd verschillende onderdelen die bewegen en zich nog moeten zetten.

Dit is ook het geval voor de wielspaken die je hoort 'kraken', geluiden die het gevolg zijn van de residuele torsie tijdens de assemblage.

Normaal gezien zal je wiel geen slag vertonen. Is dat toch het geval? Geen probleem! Je kan tijdens de eerste 6 maanden na je aankoop je fiets in één van onze Decathlon-ateliers gratis laten nakijken om die lichte afwijking bij te stellen.

Ik kan vooraan moeilijk schakelen

Er zijn verschillende redenen waarom je mogelijk moeilijk kunt schakelen.

1- Controleer hoe de buitenkabelhulzen geplaatst zijn

Indien de kabelhulzen niet goed op hun plaats zitten, kan de kabel van de derailleur minder goed trekken waardoor je moeilijker kunt schakelen. Als je merkt dat een kabelhuls slecht geplaatst is, plaats je hem met de hand terug in de houder, zoals op onderstaande tekening.

2- Het is mogelijk dat de binnen- en buitenkabels vastgelopen zijn

Als je vooral moeite ondervindt om naar de kleinste bladen te schakelen en als de derailleur zelfs niet beweegt nadat je de shifter gebruikt hebt, is het meer dan waarschijnlijk dat de binnenkabel en de buitenkabels vastgelopen zijn.

Ze moeten dan vervangen worden. Dat kan in een van onze Decathlon-ateliers of je kan het zelf doen, door het volgende instructiefilmpje te volgen.

Als je regelmatig in natte en modderige omstandigheden gaat rijden of als je regelmatig je mountainbike met veel water wast, zal je je binnen- en buitenkabels vaker moeten vervangen.

3- De voorderailleur afstellen

MTB VOOR DAMES E-ST 500 BLAUW V1
Ik kan achteraan moeilijk schakelen

Er zijn verschillende redenen waarom je mogelijk moeilijk kunt schakelen.

1- Controleer of de derailleurpad niet verwrongen is.

Een scheefgetrokken derailleurpad kan de uitlijning van je derailleur ontregelen, waardoor deze zijn functie niet meer correct kan vervullen.

Ga achter je fiets staan en bekijk de uitlijning van de derailleur zoals in de onderstaande afbeelding.

Als de derailleurpad verwrongen is, ga dan naar een Decathlon-atelier om dit onderdeel te laten vervangen.

2- Controleer de positie van de buitenkabelhulzen

Als de buitenkabelhulzen niet goed zitten kan dit het aantrekken van de derailleurkabel hinderen en het schakelen achteraan ontregelen.

Voor de derailleur achteraan zijn er 4 kabelhulzen te controleren: - Als een kabelhuls niet goed zit, zet je hem met de hand terug op z'n plaats.

3- Het is mogelijk dat de binnenkabel en de buitenkabels vastgelopen zijn

Als je het vooral moeilijk hebt om naar de kleinste tandwielen terug te schakelen (afnemende versnellingen, van versnelling 1 tot 7) of als de derailleur zelfs niet beweegt nadat je de shifter gebruikt hebt, is het meer dan waarschijnlijk dat de binnenkabel en de buitenkabels vastgelopen zijn.

Ze moeten dan vervangen worden. Dat kan in een van onze Decathlon-ateliers. Als je regelmatig in natte en modderige omstandigheden gaat rijden of als je regelmatig je mountainbike met veel water wast, zal je je binnen- en buitenkabels vaker moeten vervangen.

4- De achterderailleur afstellen

MTB VOOR DAMES E-ST 500 BLAUW V1
Mijn remhendel raakt te gemakkelijk het stuur als ik rem

Voor te losse of te zachte remhendels die te gemakkelijk het stuur raken, kun je de spanning van de remkabel regelen met het afstelwieltje dat zich op de remhendel bevindt. Volg de aanwijzingen in het filmpje hieronder.

Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die een stevige remgreep geeft, maar die niet té hard is.

Als je de gewenste spanning hebt, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remhendel om deze spanning te behouden.

Mijn verende voorvork staat te hard afgesteld

Er zijn verschillende factoren die kunnen verklaren waarom je vork te hard staat.

1- De afstelling

Raadpleeg de rubriek "Hoe kan ik mijn vork afstellen" om de hardheid naar wens af te stellen.

2- Het basisonderhoud

Onderhoud je vork regelmatig met een oliespuitje. Breng enkele druppels olie aan op de binnenpoten en beweeg de vork zodat de olie in de buitenpoten geraakt.

3- Het volledige onderhoud

Als het afstellen en basisonderhoud niet volstaan, moet je je vork volledig onderhouden zoals aangegeven in onderstaand filmpje.

Jij bent verantwoordelijk voor het afstellen en onderhouden van je vork. Decathlon kan niet aansprakelijk gesteld worden als het onderhoud niet correct uitgevoerd wordt. Weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Ga dan naar je dichtstbijzijnde Decathlon-atelier.

Mijn vork blokkeert of schuift moeilijk

Je gebruikt de verende vork van deze fiets het best bij temperaturen boven de 5°C. Bij lagere temperaturen kan de vering zo hard worden dat ze blokkeert. Je vork zal wel geen beschadiging oplopen.

Als de temperatuur terug boven 5°C stijgt, zal de vork terug normaal werken. Denk je dat je vork beschadigd is of twijfel je of hij nog in goede staat is? Aarzel dan niet en spring binnen bij het dichtstbijzijnde Decathlon-atelier om je fiets grondig te laten controleren.

SRAM-CASSETTE-10V

Onderdelen

Zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe? Hier vind je al onze onderdelen voor de MTB VOOR DAMES E-ST 500 V1.

MTB VOOR DAMES E-ST 500 V1

Assistentie nodig?

Handleiding en software

MTB VOOR DAMES E-ST 500 V1

Onze beloftes

ROCKRIDER geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).

Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.

Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je MTB binnen de 6 maanden na je aankoop.