Eerste gebruik
JE MTB KLAARMAKEN
REF: 8487239
De eerste sportieve MTB: aluminium frame en schijfremmen
JE MTB KLAARMAKEN
De gemiddelde aanbevolen bandendruk is 1,8 bar.
Je stuur staat standaard afgesteld in de hoogste positie (met de rug zo recht mogelijk, dus het meest comfortabel).
Om aerodynamischer te fietsen en efficiënter te trappen, kan je je stuur lager zetten zodat je een meer liggende houding krijgt (met de rug meer gebogen, dus sportiever).
Je kunt dat doen door de balhoofdspacers onder de stuurpen te verplaatsen door de stappen uit dit filmpje te volgen.
*
Het frame van de ST 540 beschikt over een snelspanner.
Ga rechtop staan naast je zadel. Maak de snelspanner los met de hendel. Verstel je zadel zodat het even hoog komt als je bekken.
Vergrendel de snelspanner door de hendel opnieuw te sluiten.
Bekijk ook onze instructievideo voor meer details.
*
Wanneer je voor de eerste keer op je fiets gaat rijden, zijn de remblokjes en -schijven nog nieuw. Ze hebben dan nog niet hun optimale rendement.
*
*
Bij een lekke band, een kettingbreuk of elke andere vorm van pech heb je graag het juiste materiaal bij je tijdens je mountainbiketochten. We maakten een selectie van een aantal producten die ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Tijdens de eerste ritten met je nieuwe fiets zijn er altijd verschillende onderdelen die bewegen en zich nog moeten zetten.
Dit is ook het geval voor de wielspaken die je hoort 'kraken', geluiden die het gevolg zijn van de residuele torsie tijdens de assemblage.
Normaal gezien zal je wiel geen slag vertonen. Is dat toch het geval? Geen probleem! Je kan tijdens de eerste 6 maanden na je aankoop je fiets in één van onze Decathlon-ateliers gratis laten nakijken om die lichte afwijking bij te stellen.
Er zijn verschillende redenen waarom je mogelijk moeilijk kunt schakelen.
1- Controleer hoe de buitenkabelhulzen geplaatst zijn
Indien de kabelhulzen niet goed op hun plaats zitten, kan de kabel van de derailleur minder goed trekken waardoor je moeilijker kunt schakelen. Als je merkt dat een kabelhuls slecht geplaatst is, plaats je hem met de hand terug in de houder, zoals op onderstaande tekening.
2- Het is mogelijk dat de binnen- en buitenkabels vastgelopen zijn
Als je vooral moeite ondervindt om naar de kleinste bladen te schakelen en als de derailleur zelfs niet beweegt nadat je de shifter gebruikt hebt, is het meer dan waarschijnlijk dat de binnenkabel en de buitenkabels vastgelopen zijn.
Ze moeten dan vervangen worden. Dat kan in een van onze Decathlon-ateliers of je kan het zelf doen, door het volgende instructiefilmpje te volgen.
Als je regelmatig in natte en modderige omstandigheden gaat rijden of als je regelmatig je mountainbike met veel water wast, zal je je binnen- en buitenkabels vaker moeten vervangen.
3- De voorderailleur afstellen
Er zijn verschillende redenen waarom je mogelijk moeilijk kunt schakelen.
1- Controleer of de derailleurpad niet verwrongen is.
Een scheefgetrokken derailleurpad kan de uitlijning van je derailleur ontregelen, waardoor deze zijn functie niet meer correct kan vervullen.
Ga achter je fiets staan en bekijk de uitlijning van de derailleur zoals in de onderstaande afbeelding.
Als de derailleurpad verwrongen is, ga dan naar een Decathlon-atelier om dit onderdeel te laten vervangen.
2- Controleer de positie van de buitenkabelhulzen
Als de buitenkabelhulzen niet goed zitten kan dit het aantrekken van de derailleurkabel hinderen en het schakelen achteraan ontregelen.
Voor de derailleur achteraan zijn er 4 kabelhulzen te controleren: - Als een kabelhuls niet goed zit, zet je hem met de hand terug op z'n plaats.
3- Het is mogelijk dat de binnenkabel en de buitenkabels vastgelopen zijn
Als je het vooral moeilijk hebt om naar de kleinste tandwielen terug te schakelen (afnemende versnellingen, van versnelling 1 tot 7) of als de derailleur zelfs niet beweegt nadat je de shifter gebruikt hebt, is het meer dan waarschijnlijk dat de binnenkabel en de buitenkabels vastgelopen zijn.
Ze moeten dan vervangen worden. Dat kan in een van onze Decathlon-ateliers. Als je regelmatig in natte en modderige omstandigheden gaat rijden of als je regelmatig je mountainbike met veel water wast, zal je je binnen- en buitenkabels vaker moeten vervangen.
4- De achterderailleur afstellen
Voor te losse of te zachte remhendels die te gemakkelijk het stuur raken, kun je de spanning van de remkabel regelen met het afstelwieltje dat zich op de remhendel bevindt. Volg de aanwijzingen in het filmpje hieronder.
Schroef het afstelwieltje en de borgmoer losser totdat je een spanning op de kabel hebt die een stevige remgreep geeft, maar die niet té hard is.
Als je de gewenste spanning hebt, schroef de borgmoer dan stevig tegen de remhendel om deze spanning te behouden.
Er zijn verschillende factoren die kunnen verklaren waarom je vork te hard staat.
1- De afstelling
Raadpleeg de rubriek "Hoe kan ik mijn vork afstellen" om de hardheid naar wens af te stellen.
2- Het basisonderhoud
Onderhoud je vork regelmatig met een oliespuitje. Breng enkele druppels olie aan op de binnenpoten en beweeg de vork zodat de olie in de buitenpoten geraakt.
3- Het volledige onderhoud
Als het afstellen en basisonderhoud niet volstaan, moet je je vork volledig onderhouden zoals aangegeven in onderstaand filmpje.
Jij bent verantwoordelijk voor het afstellen en onderhouden van je vork. Decathlon kan niet aansprakelijk gesteld worden als het onderhoud niet correct uitgevoerd wordt. Weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Ga dan naar je dichtstbijzijnde Decathlon-atelier.
Je gebruikt de verende vork van deze fiets het best bij temperaturen boven de 5°C. Bij lagere temperaturen kan de vering zo hard worden dat ze blokkeert. Je vork zal wel geen beschadiging oplopen.
Als de temperatuur terug boven 5°C stijgt, zal de vork terug normaal werken. Denk je dat je vork beschadigd is of twijfel je of hij nog in goede staat is? Aarzel dan niet en spring binnen bij het dichtstbijzijnde Decathlon-atelier om je fiets grondig te laten controleren.
In deze filmpjes krijg je de nodige uitleg om je reparaties en vervanging van onderdelen zelf uit te voeren.
- Een achterwiel monteren/demonteren - Een lekke band herstellen
- Een binnenband vervangen - Stuurhoogte afstellen
- Een ketting herstellen - De derailleurpad vervangen
Ga zeker ook eens naar ons YouTube-kanaal waar je nog meer filmpjes kunt bekijken.
Zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe? Hier vind je al onze onderdelen voor de MTB VOOR DAMES E-ST 500 V1.
Gebruikshandleiding
ROCKRIDER geeft levenslange garantie op het frame, de stuurpen en het stuur (bij een normaal gebruik).
Voor de andere onderdelen bedraagt de garantie 2 jaar.
Tijdens de eerste ritten kunnen bepaalde onderdelen lichtjes bewegen. Daarom bieden we je gratis een controle aan van je MTB binnen de 6 maanden na je aankoop.